Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: Η Ευρώπη θα πρέπει να μείνει πρωταγωνίστρια στην Ε&Α θεραπειών για τις σπάνιες παθήσεις

10/2/2023 4:58:57 μμ
Δηλώσεις με αφορμή την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ενόψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας για τις Σπάνιες Παθήσεις ο ΣΦΕΕ εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του, Ολύμπιο Παπαδημητρίου, συμμετείχε στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα «Time to act: Building a pharmaceutical framework fit for rare diseases» και οικοδεσπότη τον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς Στέλιο Κυμπουρόπουλο.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ολ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην επικείμενη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας και τη διπλή πρόκληση τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, να παραμείνει πρωταγωνιστής στην καινοτομία και την ανακάλυψη νέων θεραπειών μέσα από την Ε&Α και να διασφαλίσει τη βέλτιστη προσβασιμότητα σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης ενός σταθερού και ισχυρού πλαισίου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη και κυκλοφορία τουλάχιστον 200 νέων ορφανών φαρμάκων, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες περισσότερων από 6 εκατομμύρια Ευρωπαίων ασθενών με σπάνια νοσήματα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την πρόσβαση στα νέα φάρμακα, αν και το κανονιστικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που ισχύουν σε κάθε χώρα δεν διασφαλίζουν την έγκαιρη αξιολόγηση και αποδοχή των αιτημάτων αυτών.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων και φαρμακοβιομηχανίας να προκύψει ένα πλαίσιο Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το φάρμακο που θα καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα στην ελκυστικότητα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και όχι ουραγό, όπως τείνει να γίνει σήμερα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών