Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: Credits για το έργο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

19/3/2023 7:56:08 μμ
Με τη συνδρομή της μειώνεται το clawback
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ με την πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, Νάντια Γκογκοζώτου υπήρξε κοινή διαπίστωση πως χάρη σε εντατικές προσπάθειες έχουν ολοκληρωθεί πολλές διαπραγματεύσεις, με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μη, τόσο για νέα όσο και για προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νέα προϊόντα να αποζημιώνονται ταχύτερα αλλά και να βελτιώνονται τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, χάρη στις πρόσθετες εκπτώσεις που διασφαλίζονται και στη σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών, ενώ παράλληλα η πολιτεία -επί του παρόντος τουλάχιστον- φαίνεται χάρη στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να πετυχαίνει το στόχο μείωσης του clawback σε σχέση με το 2020.

Έγινε σαφές από την πλευρά του ΣΦΕΕ ότι η συνεχής πίεση εξαιτίας των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων φαρμάκων στη χώρα μας κατά 35%, όπως καταδεικνύει η έρευνα της EFPIA. Συζητήθηκαν ακόμη τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως η έγκαιρη παροχή αριθμητικών/ποσοτικών στοιχείων στους ΚΑΚ, με επίσημο τρόπο, ώστε να προετοιμάσουν τις οικονομικές προτάσεις τους, αλλά και η καλύτερη αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της διαπραγμάτευσης, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι όροι που εντάσσονται σε αυτό, πέραν των οικονομικών.

Είναι εμφανές ότι υπάρχουν νομικά κενά που δημιουργούν καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, αλλά και εντάσεις, ενώ είναι επίσης σαφές ότι είναι θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπ. Υγείας. Τέλος, όπως επισημάνθηκε, μετά την πρόσφατη τροπολογία του υπ. Υγείας για το συνυπολογισμό των κονδυλίων του RRF στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά το τρέχον αλλά και τα επόμενα δύο έτη, είναι σίγουρα ευκαιρία να μετριαστεί και η αφόρητη οικονομική πίεση που δέχονται οι ΚΑΚ κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώσεις στην εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας»






Σχετικά άρθρα

Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ βρίσκεται δίπλα στην εκπαίδευση και των μαθητών!
Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
FAMAR: Μεγάλες επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Κώστας Παπαγιάννης: Οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να μετασχηματιστούν ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία
Ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης στην 1η Έκθεση Logistics and Transports
Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες που αξιοποιεί ο Όμιλος