Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΕΙΒ: Καμπανάκι κίνδυνου για τις πιστοποιήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων

20/5/2022 12:42:46 πμ
Σοβαρές προκλήσεις θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός MDR
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ασθενείς η διαδικασία πιστοποιήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/745 (MDR), επισημαίνουν με επιστολή τους στην ηγεσία του υπ. Υγείας οι επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. 

Ο ΣΕΙΒ αναφέρεται στις σοβαρές προκλήσεις που θέτει ο Κανονισμός για τα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας, ο οποίος αποδεικνύεται χρονοβόρος στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η έγκαιρη πιστοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. 

Ο Κανονισμός MDR, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από τις 26/05/2021, προβλέπει ότι οι κατασκευαστές ιατρικής τεχνολογίας θα πρέπει να έχουν λάβει πιστοποίηση από αρμόδιο Κοινοποιημένο Οργανισμό για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και χρησιμοποιούνται από τα συστήματα υγείας, το αργότερο έως τις 26/05/2024. Την κατάσταση επιδείνωσαν οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία διαταράσσοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες και δημιουργώντας περαιτέρω δυσκολίες στη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και κλινικών ερευνών.

Ο ΣΕΙΒ ζητά εξεύρεση λύσεων ώστε να μη βρεθούν υπάρχοντα αλλά και νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα χωρίς πιστοποιήσεις και απειληθεί η βιωσιμότητα επιχειρήσεων του κλάδου και γι' αυτό επιθυμεί επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στις 14 Ιουνίου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ρυθμιστικό πλαίσιο, καινοτομία και ασθενής στο επίκεντρο Συνεδρίου






Σχετικά άρθρα

Vaccines Europe: Οι εμβολιασμοί να ενσωματωθούν στις στρατηγικές για τους καρδιοπαθείς
Μειώνουν τη νόσηση, τις νοσηλείες και τη θνησιµότητα
Μέση Ανατολή: Ανάγκη να τρέξουν οι αποφάσεις για τα κρίσιμα φάρμακα στην Ε.Ε.
Στόχος να υπάρχει επάρκεια σε βασικές θεραπείες
Αδ. Γεωργιάδης: Στόχος του να παραταθεί το πρόγραμμα της παχυσαρκίας
Σύμφωνα με δηλώσεις του σε εκδήλωση της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-Lilly
Europol: Παράνομα φάρμακα αξίας 33 εκατ. κατασχέθηκαν στην επιχείρηση Shield VI
Πραγματοποιήθηκε το 2025 με τη συμμετοχή και της Ελλάδας