Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Σε οικονομική ασφυξία ο κλάδος των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

20/11/2023 9:19:17 μμ
Εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βάσει των Δελτίων Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν ανέλθει στα 1,4 δισ.€ (Σεπτέμβριος 2023) από τα 0,3 δισ.€ (Δεκέμβριος 2018). 


O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) που απαρτίζεται από 175 επιχειρήσεις του κλάδου, επιβεβαιώνει τη δραματική χειροτέρευση όσον αφορά την εξόφληση οφειλών στα Ι/Π και προσθέτει πως μεσοσταθμικά, οι εταιρείες-μέλη του εξοφλούνται σε 274 ημέρες από την τιμολόγηση των παρεχόμενων υλικών και με αυξητική τάση. Ως αποτέλεσμα είναι οι ανεξόφλητες οφειλές για Ι/Π να υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας που δεν επιτρέπει αυτές τις καθυστερήσεις.


Εκτός όμως από το φανερό και κοινώς αποδεκτό χρέος, ένα «κρυφό χρέος», εκείνο των ατιμολόγητων υλικών δείχνει να εκτοξεύεται τα τελευταία 2 χρόνια. Πρόκειται για την αξία υλικών που παραδίδονται με τη διαδικασία του επείγοντος (κυρίως για έκτακτες χειρουργικές πράξεις) χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αντίστοιχη πίστωση, όπως αυτό προβλέπεται στο ΠΔ 80/2016, με αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου να επιβαρύνονται με 1-2 έτη αναμονής για την έκδοση παραγγελιών για τα υλικά αυτά που έχουν ήδη παραδοθεί και χρησιμοποιηθεί.


«Ο κλάδος των Ι/Π, με ετήσιο κύκλο εργασιών 2,3 δισ.€ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 11.000 εργαζομένους, με αισθητή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και με ιδιαίτερη σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εμφανίζει σήμερα συμπτώματα πιστωτικής ασφυξίας που οφείλονται στη δραματική αύξηση των οφειλών των Δημόσιων Νοσοκομείων τα τελευταία 5 έτη», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Δημήτρης Νίκας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για τα προϊόντα διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός – Χημικός, MPharm, MSc, PhD






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί