Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Σε οικονομική ασφυξία ο κλάδος των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

20/11/2023 9:19:17 μμ
Εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βάσει των Δελτίων Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν ανέλθει στα 1,4 δισ.€ (Σεπτέμβριος 2023) από τα 0,3 δισ.€ (Δεκέμβριος 2018). 


O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) που απαρτίζεται από 175 επιχειρήσεις του κλάδου, επιβεβαιώνει τη δραματική χειροτέρευση όσον αφορά την εξόφληση οφειλών στα Ι/Π και προσθέτει πως μεσοσταθμικά, οι εταιρείες-μέλη του εξοφλούνται σε 274 ημέρες από την τιμολόγηση των παρεχόμενων υλικών και με αυξητική τάση. Ως αποτέλεσμα είναι οι ανεξόφλητες οφειλές για Ι/Π να υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας που δεν επιτρέπει αυτές τις καθυστερήσεις.


Εκτός όμως από το φανερό και κοινώς αποδεκτό χρέος, ένα «κρυφό χρέος», εκείνο των ατιμολόγητων υλικών δείχνει να εκτοξεύεται τα τελευταία 2 χρόνια. Πρόκειται για την αξία υλικών που παραδίδονται με τη διαδικασία του επείγοντος (κυρίως για έκτακτες χειρουργικές πράξεις) χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αντίστοιχη πίστωση, όπως αυτό προβλέπεται στο ΠΔ 80/2016, με αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου να επιβαρύνονται με 1-2 έτη αναμονής για την έκδοση παραγγελιών για τα υλικά αυτά που έχουν ήδη παραδοθεί και χρησιμοποιηθεί.


«Ο κλάδος των Ι/Π, με ετήσιο κύκλο εργασιών 2,3 δισ.€ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 11.000 εργαζομένους, με αισθητή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και με ιδιαίτερη σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εμφανίζει σήμερα συμπτώματα πιστωτικής ασφυξίας που οφείλονται στη δραματική αύξηση των οφειλών των Δημόσιων Νοσοκομείων τα τελευταία 5 έτη», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Δημήτρης Νίκας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν εμπλέκονται εταιρείες-μέλη στη μεγάλη απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ
Ο στόχος είναι να υπάρξει πρόσβαση σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα


Σχετικά άρθρα

Στη σέντρα βγάζουν τον πρόεδρο του ΕΟΦ οι φαρμακαποθήκες
«Στοχεύει λάθος κλάδο για τις ελλείψεις», όπως αναφέρουν
Στην κυκλοφορία αναμένονται 87 καινοτόμα φάρμακα με την έγκριση του ΕΜΑ
Σύμφωνα με την Έλ. Χουλιάρα, Μέλος ΔΣ PIF, Πρόεδρο και CEO AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου
Έρχονται αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά;
Πηγές αναφέρουν πως οι επιστροφές φόρων αγγίζουν πλέον το 70% για τη φαρμακοβιομηχανία
ΣΕΙΒ: Θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις
Αν εμπλέκονται εταιρείες-μέλη στη μεγάλη απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ