Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σε αδιέξοδο οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου εξαιτίας του ΟΠΑΔ

21/3/2011
Κατηγορούν υπ. Υγείας αλλά... και φαρμακοποιούς (;) - Η απάντηση του Φ.Σ.Α.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση και χωρίς τα φάρμακά τους βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι του Δημοσίου που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναιμίες, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές νόσοι κ.α., εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να φροντίσει για την καταβολή των υπέρογκων οφειλών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς.

 

Παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις για «άμεση εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ», οι καθυστερήσεις ήδη φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις τους 8 μήνες και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, υπό το βάρος της τεράστιας οικονομικής ζημιάς στα μέλη τους που διακυβεύει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων τους, είτε έχουν διακόψει από την 1η Μαρτίου την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (π.χ. Φ.Σ.Α., Φ.Σ.Π.) ή προσανατολίζονται σε αυτήν από την 1η Απριλίου (το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων Φ.Σ. της χώρας).

 

  • Διαβάζουμε στην εφημερίδα Μακεδονία (20/3/2011):

"Σε απόγνωση βρίσκονται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο. Τουλάχιστον 2.000 ασθενείς από τους συνολικά 5.000 που υπάρχουν πανελλαδικώς παραμένουν σε… ομηρία, μην μπορώντας να πραγματοποιήσουν τη θεραπεία αποσιδήρωσής τους, εξαιτίας των ανοιχτών λογαριασμών μεταξύ των φαρμακοποιών και μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, όπως ο ΟΠΑΔ και το ΤΣΑΥ.

 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη από την 1η Μαρτίου οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς των ταμείων αυτών, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για συνταγές που έχουν ήδη εκτελέσει. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά, ωστόσο οι θαλασσαιμικοί εκφράζουν φόβους ότι από τις αρχές Απριλίου είναι ορατός ο κίνδυνος να μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων κι άλλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι.

 

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό κι αφορά προς το παρόν στους φαρμακοποιούς Αθήνας και Πειραιά, οι οποίοι εδώ και 20 ημέρες έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς 7 ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα φάρμακα που είναι αναγκαία για τη θεραπεία αποσιδήρωσής μας, η οποία είναι πολύτιμη για την ίδια τη ζωή μας. Επιπλέον, τα φάρμακα αυτά είναι πανάκριβα, καθώς κοστίζουν 2.000 - 3.000 ευρώ το μήνα για κάθε θαλασσαιμικό, οπότε δεν είναι δυνατόν να τα πληρώσουμε από την τσέπη μας», δηλώνει στη «Μακεδονία της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλειος Δήμος.

 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ομοσπονδία απέστειλε εδώ και μία εβδομάδα επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας του να δώσει άμεσα εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν οι θαλασσαιμικοί να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

 

«Έως τις 10 του μηνός, κάθε θαλασσαιμικός είχε ένα απόθεμα φαρμάκων για τη θεραπεία του. Πλέον, όμως, απειλείται η ίδια η ζωή τους, καθώς είναι αναγκασμένοι να παραλείψουν τη θεραπεία αποσιδήρωσης, από τη στιγμή που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Στείλαμε επιστολή στον υπουργό Υγείας, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του, αλλά μέχρι στιγμής δεν λάβαμε καμία απάντηση. Τώρα πια οι ζωές των θαλασσαιμικών βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Υγείας», τονίζει ο κ. Δήμος.

 

Ειδικότερα, στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας επισημαίνεται ο κίνδυνος που διατρέχει η ζωή εκατοντάδων ασθενών, μετά την απόφαση πολλών φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων.

 

«Η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) είναι χρόνια νόσος, που απαιτεί συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση με τακτικές, ανά δεκαπενθήμερο, μεταγγίσεις αίματος και καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής με τις ουσίες αποσιδήρωσης. Η θεραπεία αποσιδήρωσης θεωρείται πρώτης γραμμής και η διακοπή της θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των θαλασσαιμικών, αφού όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει άμεση συσχέτιση του προσδόκιμου ορίου επιβίωσής τους, με τη συμμόρφωση στη θεραπεία αυτή», αναφέρεται στην επιστολή της Ομοσπονδίας.

 

Ταυτόχρονα, ζητείται από τον κ. Λοβέρδο να δώσει εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να προμηθεύσουν τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

 

«Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, διότι φοβόμαστε για τις σοβαρές επιπλοκές που επιφέρει στην υγεία των θαλασσαιμικών η έλλειψη της θεραπείας αποσιδήρωσης. Το τελευταίο διάστημα οι πάσχοντες δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και κινδυνεύει η ζωή τους», καταλήγει η επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.

 

Από την πλευρά τους, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά καταγγέλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία έχουν άρει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την ταλαιπωρία των ασθενών σ' αυτά.

 

Σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι εκτός του ότι η πληρωμή των ασφαλισμένων για φάρμακα που έχουν πάρει από τα φαρμακεία τους και για τα οποία καταθέτουν απόδειξη λιανικής πώλησης παραπέμπεται στις καλένδες, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τα εισπράξουν, τα ταμεία τούς ζητούν επιπλέον να πηγαίνουν τις συνταγές για θεώρηση όταν υπερβαίνουν τα 150 ευρώ.

 

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για την αυξανόμενη ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι από τα ασφαλιστικά ταμεία τους, τα οποία εκτός του ότι συνεχίζουν να μην πληρώνουν τους φαρμακοποιούς, υποβάλλουν σε δοκιμασίες τους ασφαλισμένους, εξαντλώντας κάθε αντοχή και υπομονή τους», επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί Αττικής και Πειραιά και προσθέτουν ότι «θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τις ψεύτικες υποσχέσεις που δίνονται καθημερινά και δεν υλοποιούνται και να ενημερώσουμε κάθε αρμόδιο ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ξεκινά τη σταδιακή κατάθεση αγωγών κατά των Ταμείων για κάθε μήνα οφειλής τους. Είναι απίστευτο το πόσους τρόπους εφευρίσκουν για να μην αποδίδουν προς τους φαρμακοποιούς τα χρήματα που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη”.

 

  • Η επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.) προς τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο:

"Αθήνα, 14/3/2011

 

Θέμα: «Διάθεση φαρμάκων στους θαλασσαιμικούς ασθενείς»

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ιδρύθηκε το 1991, και είναι ο Δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας των πασχόντων από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία). Έχει ως μέλη του τους 26 Συλλόγους Μεσογειακής Αναιμίας της χώρας μας και εκπροσωπεί τους 5.000 πάσχοντες και τις οικογένειες τους. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θαλασσαιμίας (T.I.F.), και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

 

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή εκατοντάδων θαλασσαιμικών, μετά την απόφαση πολλών Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων.

 

Όπως γνωρίζετε η Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) είναι χρόνια νόσος που απαιτεί συστηματική θεραπευτική αντιμετώπιση με τακτικές ανά δεκαπενθήμερο μεταγγίσεις αίματος και καθημερινή λήψη φαρμακευτικής αγωγής με τις ουσίες αποσιδήρωσης. Η θεραπεία αποσιδήρωσης θεωρείται πρώτης γραμμής και η διακοπή της θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των Θαλασσαιμικών, αφού όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει άμεση συσχέτιση του προσδόκιμου ορίου επιβίωσης τους, με τη συμμόρφωση στη θεραπεία αυτή.

 

Επειδή οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας μας δεν έχουν δείξει καμία ευαισθησία για τους θαλασσαιμικούς, ώστε να τους εξαιρέσουν από την απόφαση που έχουν λάβει, σας παρακαλούμε να δώσετε εντολή στους Διοικητές των Νοσοκομείων να προμηθεύσουν τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο τα φάρμακα τους, από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

 

Κύριε υπουργέ

 

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, διότι φοβόμαστε για τις σοβαρές επιπλοκές που επιφέρει στην υγεία των θαλασσαιμικών η έλλειψη της θεραπείας αποσιδήρωσης. Το τελευταίο διάστημα οι πάσχοντες δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους και κινδυνεύει η ζωή τους”.

 

  • Απάντηση του Φ.Σ.Α. σε αντίστοιχη επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α.):

"Αθήνα, 16/3/2011

 

Αξιότιμοι Κύριοι

 

Με την υπ' αριθ. 14/11/16-3-2011 επιστολή σας, μας εφιστάτε την προσοχή αναφορικά με την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, μη δυνάμενοι να προκαταβάλουν τα χρηματικά ποσά που απαιτούν οι χρόνιες φαρμακευτικές θεραπείες τους.

 

Οι φαρμακοποιοί ανέκαθεν στήριζαν τους Έλληνες πολίτες, παρέχοντάς τους τα φάρμακα και δίνοντας πίστωση στο κράτος, το οποίο αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

 

Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, η μηνιαία θεραπεία για κάθε έναν ασθενή που πάσχει από μεσογειακή αναιμία ανέρχεται το λιγότερο σε 1.500 ευρώ, που μπορεί να φτάσει και στα 2.500 ευρώ υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

 

Εάν όμως βρίσκεται σε δεινή θέση ένας ασθενής που καλείται να καλύψει την δική του μόνο θεραπεία (και μας είναι απόλυτα κατανοητό ότι πρόκειται για μεγάλο χρηματικό ποσό), αναλογιστείτε την δεινή θέση του φαρμακοποιού που καλείται εδώ και μήνες να καλύψει την θεραπεία όχι ενός ασθενή, αλλά πολλών και για πολλούς μήνες. Αναλογιστείτε επίσης, ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, η θεραπεία των οποίων απαιτεί πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή (καρκινοπαθείς, χρόνιες παθήσεις κ.α.).

 

Αλλά όπως εμείς κατανοούμε ότι για την κατάσταση αυτή δε φταίνε οι ασθενείς οι οποίοι καταβάλλουν εμπρόθεσμα όλες τις υγειονομικές τους εισφορές, έτσι θα πρέπει και εσείς να κατανοήσετε, ότι σε καμία περίπτωση δεν φταίνε οι φαρμακοποιοί , οι οποίοι για αρκετούς μήνες στήριξαν με δικές τους δαπάνες τους ασθενείς, πιστώνοντας ένα αφερέγγυο ασφαλιστικό σύστημα.

 

Αυτό όμως που δεν κατανοούμε είναι ότι αντί να απευθυνθείτε σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, απευθύνεστε σε εμάς, επιρρίπτοντας ευθύνες για κίνδυνο ανθρωπίνων ζωών. Το σωστό θα ήταν την επιστολή αυτή να την απευθύνετε κατευθείαν σε αυτούς που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση που είναι προφανώς το Υπουργείο Υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Άλλωστε για την κακοδιαχείριση των Ασφαλιστικών Ταμείων, δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί αλλά οι εκάστοτε Κυβερνώντες αυτή την χώρα και οι διορισμένοι από αυτούς Διοικητές Ασφαλιστικών Ταμείων.

 

Είναι άδικο και πέραν πάσης λογικής να ξεχνάτε την μέχρι σήμερα τεράστια προσφορά μας προς τα μέλη σας και να αφήνετε στο απυρόβλητο αυτούς που μας ανάγκασαν να προβούμε σε αυτή την κινητοποίηση”.

 

  • «Στην Αθήνα η υπόθεση καρκινοπαθούς», από την εφημερίδα Η Ροδιακή (21/3/2011):

"Στην Αθήνα αποστέλλεται για τη λήψη περαιτέρω καταθέσεων, η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που έχει διατάξει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος, σχετικά με την αναφορά συμπολίτισσας μας - ασφαλισμένης του ΟΠΑΔ - η οποία πάσχει από την επάρατο και αδυνατεί να πληρώνει κάθε μήνα υπέρογκα ποσά για την φαρμακευτική της περίθαλψη!

 

Η προκαταρκτική εξέταση είχε παραγγελθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου στις αρχές Μαρτίου από τον εισαγγελικό λειτουργό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της έκθεσης, της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαίρεσης!

 

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής αυτής έρευνας κλήθηκαν και κατέθεσαν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης ο οποίος και εξήγησε τη διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί για να λάβουν τα μέλη του συλλόγου τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και γιατί αυτό δεν έχει γίνει, καθώς και ο προϊστάμενος του ΟΠΑΔ στην περιοχή μας ο οποίος από την πλευρά του εξήγησε ποια διαδικασία τηρείται αφενός για να λάβει πίσω τα χρήματα του ο ασφαλισμένος και σε πόσο χρονικό διάστημα και αφετέρου τον τρόπο καταβολής χρημάτων (ποια διαδικασία) προς τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο προϊστάμενος του ΟΠΑΔ ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν αποσταλεί χρήματα από την Αθήνα και για αυτό δεν έχουν ακόμη πληρωθεί οι φαρμακοποιοί.

 

Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων σε τοπικό επίπεδο, η προκαταρκτική εξέταση αποστέλλεται στην Αθήνα προκειμένου να ληφθεί, από τον υπεύθυνο - σε κεντρικό πλέον επίπεδο- του ΟΠΑΔ, κατάθεση για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να επιστρέψει στη Ρόδο εντός 10 ημερών από την ημέρα λήψης της, καθώς είναι κατεπείγουσα.

 

Η συμπολίτισσά μας αναγκάστηκε να προβεί στην καταγγελία αυτή, μετά την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για μη εκτέλεση συνταγών επί πιστώσει σε ασφαλισμένους όλων των ταμείων πλην του ΟΓΑ και του ΙΚΑ. Ως γνωστό η απόφαση αυτή λήφθηκε στην γενική συνέλευση των φαρμακοποιών στα μέσα Ιανουαρίου και τέθηκε σε εφαρμογή από τη 1η Φεβρουαρίου εξαιτίας των υπέρογκων ποσών (άνω των 5 εκατ. ευρώ) που οφείλουν συνολικά τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία μόνο στους φαρμακοποιούς της Δωδεκανήσου. Μάλιστα αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους φαρμακοποιούς σε άσχημη οικονομική κατάσταση με κίνδυνο ακόμη και να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

 

Ωστόσο η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε δεινή θέση και εκατοντάδες ασφαλισμένους των ταμείων, και ιδίως μακροχρόνια ασθενείς ή άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή με φάρμακα με αυξημένο κόστος. Οι ασφαλισμένοι αυτοί είναι λοιπόν υποχρεωμένοι να πληρώνουν από τη τσέπη τους κάθε μήνα για να προμηθεύονται τα φάρμακα τους, χωρίς να τα παίρνουν άμεσα πίσω από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

 

Αυτό συνέβη και με την συμπολίτισσά μας, ασφαλισμένη του ΟΠΑΔ, η οποία έκανε και την καταγγελία, καθώς ουδείς μπορεί να τη διαβεβαιώσει πότε και αν θα πάρει πίσω τα χρήματα που πληρώνει!”

 

  • «Γολγοθάς» ασθενών για φάρμακα, από την εφημερίδα Έθνος (21/3/2011):

"Πρόβλημα με τη χορήγηση των φαρμάκων τους αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η πίεση στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων υποχρεώνει τις διοικήσεις των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων να περικόψουν -πρώτα απ' όλα- τα πανάκριβα φάρμακα για τη νόσο. Οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ παραπέμπουν τους ασθενείς στα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία, ωστόσο, δεν χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, λόγω οφειλών που έχει το Ταμείο τους (ΟΠΑΔ).

 

«Το μηνιαίο κόστος της θεραπείας μου είναι 1.300 ευρώ, όσο και ο μισθός μου και αν δεν με καλύψει το Ταμείο, αναγκάζομαι να πληρώσω έναν μισθό για τα φάρμακά μου», τόνισε το περασμένο Σάββατο η πάσχουσα Π.Π. σε ενημερωτική εκδήλωση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

Η Π. είναι εκπαιδευτικός, άρα ασφαλισμένη στον ΟΠΑΔ. Περιγράφοντας την εμπειρία της, αναφέρει χαρακτηριστικά πως -όταν απευθύνεται σε ιδιωτικό φαρμακείο- τη ρωτούν τι Ταμείο έχει. Όταν τους λέω ότι είμαι ασφαλισμένη του ΟΠΑΔ», σημειώνει, «παίρνω την απάντηση ''αποκλείεται''»...

 

Εκπαιδευτικός είναι και η Μ.Μ., η οποία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα τον τελευταίο μήνα. Το κόστος της θεραπείας -λέει- είναι τόσο μεγάλο, που μου είναι αδύνατο να σκεφτώ καν ότι μπορώ να το καλύψω μόνη μου”.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)