Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρωτοποριακά φάρμακα μελετώνται για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας

12/4/2024 2:21:59 πμ
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατες μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν εξετάσει τις δυνατότητες υπολιπιδαιμικών φαρμάκων που στοχεύουν στο mRNA της πρωτεΐνης PCSK9, της λιποπρωτεΐνης Α (Lp(a)) και της απολιποπρωτεΐνης C-III (APOC3), όπως ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας Χαράλαμπος Βλαχόπουλος με αφορμή το «CARDIOATHENA 2024», το ετήσιο Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Απριλίου στην Αθήνα. 


«Είναι γνωστό πως η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων που δεσμεύουν την PCSK9 σε ασθενείς υπό αγωγή με στατίνες (με ή χωρίς ezetimibe) έχει ως αποτέλεσμα την επιπρόσθετη μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 50-60%, αλλά πλέον τέτοια μείωση μπορεί να επιτευχθεί και με νεότερες θεραπείες που στοχεύουν στο γονιδίωμα. Για παράδειγμα, τα siRNA φάρμακα χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή μια φορά το 6μηνο και καταφέρνουν επίτευξη των στόχων της υπολιπιδαιμικής αγωγής στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών υψηλού κινδύνου, χωρίς να απαιτείται καθημερινή ή εβδομαδιαία χορήγηση φαρμάκων. 


Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μελέτη ORION αλλά και πρόσφατη μετα-ανάλυση σε επίπεδο ασθενών έδειξαν ότι η χορήγηση του φαρμάκου inclisiran, πέρα από την ασφαλή μείωση της LDL χοληστερόλης, είχε ως αποτέλεσμα και ικανοποιητική (κατά ~25%) μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων μετά από 18 μήνες αγωγής», σημείωσε ο καθηγητής. Πολύ πρόσφατα, οι μελέτες BRIDGE-TIMI 73a και OCEAN[a]-DOSE έδειξαν μείωση περίπου 50% στα τριγλυκερίδια και έως και 100% στην Lp(a) αντίστοιχα. Μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα απαντήσουν στο ερώτημα εάν η μείωση της των τριγλυκεριδίων και της Lp(a) μέσω siRNAs οδηγεί και σε ανάλογη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD