Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Προγράμματα φαρμακείου: Πώς θα γίνουν ακόμα πιο χρήσιμα για την καθημερινότητα

23/5/2024 3:11:27 πμ
Γράφει η Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, φαρμακοποιός, αντιπρόεδρος Δ.Σ. Φ.Σ. Κοζάνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα προγράμματα φαρμακείου αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ψηφιακά εργαλεία του φαρμακοποιού σήμερα. Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών στην Ελλάδα εκτελεί τις συνταγές μέσα από το πρόγραμμα και ολοκληρώνει με εύχρηστο τρόπο τον έλεγχο και την υποβολή των συνταγών, ώστε να τις αποστέλλει στον ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από εμάς εκδίδουν όλα τα τιμολόγιά τους μέσα από το πρόγραμμα, όπως και δελτία αποστολής, με αποτέλεσμα να είναι όλα τακτοποιημένα και αποθηκευμένα στο σύστημα.

Πολλοί φαρμακοποιοί διατηρούν αποθήκη για να ελέγχουν τα αποθέματά τους και μπορούν μέσα από το πρόγραμμά τους να αποστέλλουν ηλεκτρονική παραγγελία στη φαρμακαποθήκη τους με τα φάρμακα που χορήγησαν και στο ημερήσιο δελτίο παραγγελίας.  Για να μπορεί να γίνει αυτό, πρέπει απλά να προηγηθεί σχετική διασύνδεση προγράμματος - φαρμακαποθήκης.


Οι φαρμακοποιοί ανατρέχουν πολύ συχνά στις καρτέλες πελατών του προγράμματός τους για να ελέγξουν το ιστορικό των φαρμακευτικών αγωγών των ασθενών που είναι σταθεροί πελάτες τους και να τους βοηθήσουν στο πλαίσιο της φαρμακευτικής φροντίδας, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι και κάνουν ταυτόχρονη χρήση πολλών φαρμάκων. Επιπλέον, η εφαρμογή για την αναζήτηση ομοειδών φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του φαρμακοποιού, ειδικά τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν ελλείψεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες φαρμάκων. Το πρόγραμμα παρέχει επίσης άμεσα βασικές πληροφορίες (δραστική ουσία, ενδείξεις, δοσολογία) για κάθε φάρμακο, αν και είναι απαραίτητο να γίνεται συχνά επικαιροποίηση των δεδομένων, ώστε να μην υπάρχουν λανθασμένες ή ελλιπείς πληροφορίες που μπορεί να επικοινωνηθούν σε έναν ασθενή.


Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να μπορεί ο φαρμακοποιός να βλέπει στατιστικά στοιχεία για διάφορα δεδομένα. Για παράδειγμα, παρέχουν όλα τα προγράμματα τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να δει, θέτοντας ως κριτήριο ένα συγκεκριμένο φάρμακο, όχι μόνο τη συνολική πωληθείσα ποσότητα αυτού για ένα διάστημα, αλλά και σε ποιες συνταγές ασθενών δόθηκε; Όσον αφορά τον τομέα των παραφαρμακευτικών ειδών και των καλλυντικών, επίσης τα στατιστικά στοιχεία των πωλήσεων είναι πολύ χρήσιμα σε επιχειρηματικό επίπεδο για τον φαρμακοποιό, όπως και η καρτέλα κάθε πελάτη με το ιστορικό των αγορών του. Επιπλέον πολλοί φαρμακοποιοί έχουν εγκαταστήσει μέσα από το πρόγραμμά τους το σύστημα της κάρτας πελάτη (κάρτα πιστότητας).

Οι φαρμακοποιοί γενικά επιθυμούν μεταξύ άλλων:

  • Να υπάρχει πάντα η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το τμήμα εξυπηρέτησης του προγράμματος, ακόμα και σε ώρες/ημέρες πέραν του καθημερινού ωραρίου, για απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας εφημερίας.
  • Να ολοκληρώνονται εγκαίρως και χωρίς λάθη οι ενημερώσεις και οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων και στον τρόπο υπολογισμού των συμμετοχών.
  • Να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης ο κατάλογος των παραφαρμάκων και των καλλυντικών και να περιέχει τουλάχιστον τα προϊόντα όλων των γνωστών εταιρειών που διακινούνται ευρέως στα φαρμακεία (πέρα από τον κατάλογο των φαρμάκων που απαραιτήτως πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένος).
  • Να γίνεται μία φορά τον χρόνο ή ανά τακτό χρονικό διάστημα ενημέρωση/επανεκπαίδευση του προσωπικού του φαρμακείου στο χειρισμό και στις δυνατότητες του προγράμματος.
  • Τέλος, να διατηρείται το κόστος σε λογικά και σταθερά επίπεδα (επειδή τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις στις ετήσιες συνδρομές των περισσότερων, αν όχι όλων, των προγραμμάτων).

Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος#198

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ζήσης Γ. Ζάννας, MSc Φαρμακοποιός






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Η πρόεδρος Δ. Μακριδάκη για 3η συνεχή θητεία στο Δ.Σ. της EAHP
Εκλέχτηκε στη Γενικό Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών
Αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών στην Ευρώπη
Ανησυχίες και για το ανεπαρκές προσωπικό στην υγεία από την PGEU και τη CPME
Η ολοκληρωμένη προσφορά της EUROBANK για τους φαρμακοποιούς
Ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι έχει δώσει την έγκρισή του
«Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων & συμπληρωμάτων διατροφής»
Η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi