Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Ποτέ γυμναστική με νεύρα προειδοποιούν οι ειδικοί

11/10/2016 3:49:53 μμ
Διπλάσιος ο κίνδυνος για έμφραγμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κάποιοι άνθρωποι λανθασμένα έχουν συνδυάσει την γυμναστική με έναν τρόπο ψυχικής εκτόνωσης. Οι ειδικοί λένε πως αυτό τελικά είναι πολύ κακό, καθώς θυμός, στεναχώρια και συναισθηματική αναστάτωση διπλασιάζουν τον κίνδυνο για έμφραγμα κατά την διάρκεια της άσκησης σύμφωνα με μια νέα ιατρική μελέτη.


Η έρευνα έρχεται από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά με επικεφαλής τον ?ντριου Σμιθ και δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό «Circulation».


Κατά την διάρκεια της μελέτης αναλύθηκαν 12.461 άτομα με μέση ηλικία τα 58 έτη στο πλαίσιο της διεθνούς μελέτης INTERHEART, η οποία μελέτησε ασθενείς που έπαθαν για πρώτη έμφραγμα σε 52 χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όποιος συνδυάζει τα σωματικά βάρη με τα συναισθηματικά αντί να αποφορτίζεται από τα πρώτα καταφέρνει και υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα.


Όσοι συμμετείχαν απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνθήκες που βρισκόντουσαν μία ώρα πριν το έμφραγμα. Από την μελέτη διαπιστώθηκε πως ο θυμός, η στεναχώρια και η σωματική καταπόνηση ήταν αυξητικοί παράγοντες για την εκδήλωση εμφράγματος πέρα από τους άλλους κίνδυνους όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υπέρταση.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η ακραία συναισθηματική πίεση, όσο και η σωματική, έχουν παρεμφερή επιπτώσεις στο σώμα, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς και μειώνοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Το τελευταίο μπορεί να αποβεί μοιραίο, ειδικά αν οι αρτηρίες ενός ανθρώπου εμφανίζουν ήδη στένωση λόγω της προϋπάρχουσας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό τους.


Η ερευνητική ομάδα όμως δεν προτείνει κάποιος να σταματήσει την άσκηση καθώς προφέρει αρκετά θετικά στον οργανισμό, αντίθετα να είναι προσεκτικός ποτέ και πως την κάνει. Συγκεκριμένα ο κ. Σμιθ δήλωσε: «Συστήνουμε σε όποιον είναι θυμωμένος ή στεναχωρημένος και θέλει να ασκηθεί, να μην πιέζει πολύ τον εαυτό του».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της
Η Dr Zophia Bajorek από το Institute For Employment Studies στο Ηνωμένο Βασίλειο κεντρική ομιλήτρια στο Future of Work Conference






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους