Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Πώς το DHA δηλητηριάζει τα καρκινικά κύτταρα

16/6/2021 5:15:21 μμ
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα Ω3 λιπαρά οξέα και ειδικά το DHA σχετίστηκαν με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το βιοχημικό μηχανισμό που επιτρέπει στο DHA και στα άλλα Ω3 λιπαρά οξέα να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων. Ειδικότερα γνωρίζοντας ότι τα κύτταρα των όγκων, όταν βρίσκονται σε όξινο μικροπεριβάλλον, αντικαθιστούν τη γλυκόζη με τα λιπίδια ως πηγή ενέργειας για να πολλαπλασιαστούν και ότι αυτά τα κύτταρα είναι τα πιο επιθετικά και δημιουργούν μεταστάσεις, βρήκαν ότι τα λιπαρά οξέα επιδρούν διαφορετικά στους όγκους, κάποια διέγειραν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ άλλα τα εξόντωναν.

Μεταξύ αυτών των τελευταίων, το DHA «κυριολεκτικά τα δηλητηριάζει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Όπως εξηγούν, το DHA εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα μέσω της υπεροξείδωσής του. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των ακόρεστων λιπαρών οξέων στο κύτταρο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οξείδωσης. Σε μεγάλη ποσότητα DHA, το κύτταρο του όγκου υπερφορτώνεται, δεν μπορεί να αποθηκεύσει DHA και πεθαίνει από την οξείδωση.

Οι ερευνητές προχώρησαν και σε πειράματα σε ποντίκια και είδαν ότι με διατροφή εμπλουτισμένη με DHA η ανάπτυξη των όγκων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Θεωρούν ότι απέδειξαν τη σημαντική συμβολή του DHA στην καταπολέμηση του καρκίνου και δεδομένου ότι μελέτες δείχνουν πως κατά μέσο όρο λαμβάνουμε μόνο 50-100mg την ημέρα, συνιστούν τη λήψη τουλάχιστον 250mg DHA την ημέρα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποκτώντας έτσι μια καινοτόμα ογκολογική θεραπεία
Υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους