Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Πώς το DHA δηλητηριάζει τα καρκινικά κύτταρα

16/6/2021 5:15:21 μμ
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα Ω3 λιπαρά οξέα και ειδικά το DHA σχετίστηκαν με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το βιοχημικό μηχανισμό που επιτρέπει στο DHA και στα άλλα Ω3 λιπαρά οξέα να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων. Ειδικότερα γνωρίζοντας ότι τα κύτταρα των όγκων, όταν βρίσκονται σε όξινο μικροπεριβάλλον, αντικαθιστούν τη γλυκόζη με τα λιπίδια ως πηγή ενέργειας για να πολλαπλασιαστούν και ότι αυτά τα κύτταρα είναι τα πιο επιθετικά και δημιουργούν μεταστάσεις, βρήκαν ότι τα λιπαρά οξέα επιδρούν διαφορετικά στους όγκους, κάποια διέγειραν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ άλλα τα εξόντωναν.

Μεταξύ αυτών των τελευταίων, το DHA «κυριολεκτικά τα δηλητηριάζει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Όπως εξηγούν, το DHA εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα μέσω της υπεροξείδωσής του. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των ακόρεστων λιπαρών οξέων στο κύτταρο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οξείδωσης. Σε μεγάλη ποσότητα DHA, το κύτταρο του όγκου υπερφορτώνεται, δεν μπορεί να αποθηκεύσει DHA και πεθαίνει από την οξείδωση.

Οι ερευνητές προχώρησαν και σε πειράματα σε ποντίκια και είδαν ότι με διατροφή εμπλουτισμένη με DHA η ανάπτυξη των όγκων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Θεωρούν ότι απέδειξαν τη σημαντική συμβολή του DHA στην καταπολέμηση του καρκίνου και δεδομένου ότι μελέτες δείχνουν πως κατά μέσο όρο λαμβάνουμε μόνο 50-100mg την ημέρα, συνιστούν τη λήψη τουλάχιστον 250mg DHA την ημέρα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού


Σχετικά άρθρα

Λιγότεροι και γηραιότεροι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Προτεινόμενες λύσεις για το ασφαλιστικό και το δημογραφικό
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης 2021: Αγαπήστε τα μάτια σας!
Ορισμένες βασικές, χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας των ματιών
Ολοκληρώθηκε το ταξίδι πρόληψης της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη»
Πραγματοποιήθηκαν 800 εξετάσεις - εντοπίστηκαν 30 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη
Ποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στο αδυνάτισμα;
Δημήτρης Οικονομάκης, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας