Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Ο Δημήτρης Αλιμπέρτης στα «Best in Pharmacy Awards 2022»
«Η μεγάλη συμμετοχή των εταιρειών και το επίπεδο της κριτικής επιτροπής αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου ΣΥΦΑΚ
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΦΣ
Μετά τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων Αλέξανδρου Τσαπέκου και Γιάννη Δαγρέ
PIF Greece: Δεν θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς
Τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας καταγγέλλουν ως στρεβλή τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης

Πώς το DHA δηλητηριάζει τα καρκινικά κύτταρα

16/6/2021 5:15:21 μμ
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα Ω3 λιπαρά οξέα και ειδικά το DHA σχετίστηκαν με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το βιοχημικό μηχανισμό που επιτρέπει στο DHA και στα άλλα Ω3 λιπαρά οξέα να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων. Ειδικότερα γνωρίζοντας ότι τα κύτταρα των όγκων, όταν βρίσκονται σε όξινο μικροπεριβάλλον, αντικαθιστούν τη γλυκόζη με τα λιπίδια ως πηγή ενέργειας για να πολλαπλασιαστούν και ότι αυτά τα κύτταρα είναι τα πιο επιθετικά και δημιουργούν μεταστάσεις, βρήκαν ότι τα λιπαρά οξέα επιδρούν διαφορετικά στους όγκους, κάποια διέγειραν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ άλλα τα εξόντωναν.

Μεταξύ αυτών των τελευταίων, το DHA «κυριολεκτικά τα δηλητηριάζει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Όπως εξηγούν, το DHA εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα μέσω της υπεροξείδωσής του. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των ακόρεστων λιπαρών οξέων στο κύτταρο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οξείδωσης. Σε μεγάλη ποσότητα DHA, το κύτταρο του όγκου υπερφορτώνεται, δεν μπορεί να αποθηκεύσει DHA και πεθαίνει από την οξείδωση.

Οι ερευνητές προχώρησαν και σε πειράματα σε ποντίκια και είδαν ότι με διατροφή εμπλουτισμένη με DHA η ανάπτυξη των όγκων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Θεωρούν ότι απέδειξαν τη σημαντική συμβολή του DHA στην καταπολέμηση του καρκίνου και δεδομένου ότι μελέτες δείχνουν πως κατά μέσο όρο λαμβάνουμε μόνο 50-100mg την ημέρα, συνιστούν τη λήψη τουλάχιστον 250mg DHA την ημέρα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαντήσεις από το ΕΚΠΑ
Δημήτρης Οικονομάκης, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας


Σχετικά άρθρα

Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από την Groupama Ασφαλιστική
Οι πρώτες εκπαιδεύσεις προγραμματίζονται στη χώρα μας στις αρχές του 2023
#BalloonChallenge με μία… «Ανάσα Ζωής»
Από την ΕΠΕ και την Johnson & Johnson
Δωρεάν ιατρείο διακοπής καπνίσματος στα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας
Θα λειτουργεί από τις 13 Σεπτεμβρίου
Συνεργασία Draeger Hellas και LeasePlan
Για την καταπολέμηση των τροχαίων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ