Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

5ο Συνέδριο ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα
Αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακοποιών μετά την πανδημία
ΠΣΒΑΚ: Ποιοτικούς στόχους βιωσιμότητας θέτουν οι εταιρείες καλλυντικών
Σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών IKW

Πώς το DHA δηλητηριάζει τα καρκινικά κύτταρα

16/6/2021 5:15:21 μμ
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα Ω3 λιπαρά οξέα και ειδικά το DHA σχετίστηκαν με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το βιοχημικό μηχανισμό που επιτρέπει στο DHA και στα άλλα Ω3 λιπαρά οξέα να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων. Ειδικότερα γνωρίζοντας ότι τα κύτταρα των όγκων, όταν βρίσκονται σε όξινο μικροπεριβάλλον, αντικαθιστούν τη γλυκόζη με τα λιπίδια ως πηγή ενέργειας για να πολλαπλασιαστούν και ότι αυτά τα κύτταρα είναι τα πιο επιθετικά και δημιουργούν μεταστάσεις, βρήκαν ότι τα λιπαρά οξέα επιδρούν διαφορετικά στους όγκους, κάποια διέγειραν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ άλλα τα εξόντωναν.

Μεταξύ αυτών των τελευταίων, το DHA «κυριολεκτικά τα δηλητηριάζει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Όπως εξηγούν, το DHA εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα μέσω της υπεροξείδωσής του. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των ακόρεστων λιπαρών οξέων στο κύτταρο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οξείδωσης. Σε μεγάλη ποσότητα DHA, το κύτταρο του όγκου υπερφορτώνεται, δεν μπορεί να αποθηκεύσει DHA και πεθαίνει από την οξείδωση.

Οι ερευνητές προχώρησαν και σε πειράματα σε ποντίκια και είδαν ότι με διατροφή εμπλουτισμένη με DHA η ανάπτυξη των όγκων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Θεωρούν ότι απέδειξαν τη σημαντική συμβολή του DHA στην καταπολέμηση του καρκίνου και δεδομένου ότι μελέτες δείχνουν πως κατά μέσο όρο λαμβάνουμε μόνο 50-100mg την ημέρα, συνιστούν τη λήψη τουλάχιστον 250mg DHA την ημέρα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού






Σχετικά άρθρα

Χρόνιος πόνος: Έρευνα για τα οφέλη από το δηλητήριο ταραντούλων
Περιέχει ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο που μελετάται
Πνιγμός: 1 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως χάνονται κολυμπώντας
Οι συμβουλές που δίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας
Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες οι διατροφικές λύσεις;
Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General
Βιταμίνη D & ήπαρ: Προστατεύει ο ήλιος και από τον καρκίνο;
Και η σχέση αυτής της βιταμίνης με το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα