Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά το γλαύκωμα

12/11/2018 8:42:23 πμ
Οι εξειδικευμένες τεχνικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το γλαύκωμα σχετίζεται με υψηλή πίεση του υδατοειδούς υγρού στο εσωτερικό του οφθαλμού η οποία προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο με αποτέλεσμα να έχουμε σταδιακή απώλεια όρασης.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί η ενδοφθάλμια πίεση σε έναν γλαυκωματικό ασθενή. Αρχικά μπορεί να γίνει κάποια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με laser (Επιλεκτική Laser τραμπεκουλοπλαστική) ή χρήση τοπικής φαρμακευτικής αγωγής με τη μορφή οφθαλμικών κολλυρίων.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο θεράπων ιατρός μπορεί να προτείνει κάποια χειρουργική επέμβαση. Στις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. τραμπεκουλεκτομή) γίνεται μία μικρή οπή ή τομή στο σκληρό χιτώνα (το λευκό τοίχωμα του οφθαλμού) μέσω της οποίας παροχετεύεται υγρό κάτω από τον επιπεφυκότα (το εξωτερικό διάφανο χιτώνα της επιφάνειας του οφθαλμού). Για να διατηρηθεί ανοιχτή αυτή η οπή/τομή χρησιμοποιούνται διάφορες φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες αναστέλλουν τοπικά την φυσιολογική επούλωση του οργανισμού.


Σε ιδιαίτερα επιπλεγμένα περιστατικά, όπως μετά από τραύμα, φλεγμονές, προηγούμενα χειρουργεία ή οφθαλμούς με ιδιαίτερη ανατομία (υψηλή μυωπία, αφακία κ.ά.), οι παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο και αυξημένες πιθανότητες αποτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική τοποθέτηση ειδικών αντιγλαυκωματικών συσκευών/εμφυτευμάτων.


Όλες αυτές οι συσκευές αποτελούνται από μικρούς σωλήνες σιλικόνης (διαμέτρου μικρότερης του 1 χιλιοστού) με τους οποίους το υδατοειδές υγρό από το εσωτερικό του οφθαλμού μεταφέρεται σε μία πλάκα ακριβώς κάτω από την εξωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, ανάμεσα στο σκληρό χιτώνα και τον επιπεφυκότα.Αν και είναι διαθέσιμα διάφορα εμφυτεύματα, σήμερα χρησιμοποιούνται διεθνώς, κυρίως δύο τύποι που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, το εμφύτευμα Baerveldt και η βαλβίδα Ahmed, με το πρώτο εκ των δύο να φαίνεται να υπερτερεί όσον αφορά τα κλινικά αποτελέσματα αλλά η χρήση του να απαιτεί σημαντική εξειδίκευση του χειρουργού.


Μετά τη χειρουργική τοποθέτηση η συσκευή παροχέτευσης δεν είναι ορατή από την εξωτερική πλευρά του οφθαλμού και δε προκαλεί την αίσθηση ξένου σώματος καθώς κρύβεται από το βλέφαρο.
Ευριπίδης Συκάκης, MD, MSc, FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διευθυντής τμήματος γλαυκώματος EYE DAY CLINIC.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ηλίας Φελέκης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιατροτεχνολογικό προϊόν για την ανακούφιση των ματιών


Σχετικά άρθρα

MyHealth: Θα εκδίδονται ψηφιακά από τους πολίτες οι Ιατρικές Βεβαιώσεις
Απαιτείται ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης
Έρχεται επανάσταση στη διαχείριση του άσθματος
Στο θεραπευτικό πεδίο εισέρχονται τα προβιοτικά και εμφυτεύσιμες συσκευές
NATURE: Πώς η Ελλάδα αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση της COVID-19
Μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων
COVID-19: Ενδέχεται να πυροδοτεί νέες μορφές διαβήτη τύπου 1
Η αξιολόγηση περιστατικών είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με άρθρο στο Diabetes Care