Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πως αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα;

11/6/2008
Συνέντευξη με την πλαστικό-αισθητικό χειρουργό Αναστασία Δανιήλ-Σεφέρη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Της
Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Είναι ο μεγάλος εχθρός των γυναικών. Ένας εχθρός ύπουλος, γιατί καμιά γυναίκα δε γνωρίζει πότε θα της επιτεθεί και όταν τελικά αυτός κάνει την εμφάνισή του είναι πάρα πολύ δύσκολο -όχι ακατόρθωτο- να ηττηθεί και ν’ αφήσει τις γυναίκες ήσυχες.

Το όνομά του κυτταρίτιδα, η μόνιμη απειλή για τη γυναικεία σιλουέτα που κάνει τις γυναίκες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, να παραμιλούν αφού προσπαθούν με χίλιους δυο τρόπους ή να απαλλαγούν από αυτή ή έστω να την καλύψουν.

Πολλές είναι οι γυναίκες που δε χαίρονται ούτε τα καλοκαιρινά τους μπάνια, αφού η αντιαισθητική όψη στο δέρμα τους και η εικόνα της φλούδας του πορτοκαλιού που εμφανίζει αυτό, ειδικά στους γλουτούς, στους μηρούς και στην κοιλιά, τις κάνει να αισθάνονται άβολα, να αγχώνονται και μερικές φορές να προτιμούν να μένουν στην παραλία τυλιγμένες με τα παρεό τους.

Για το μεγάλο αυτό άγχος των γυναικών, ενίοτε και των ανδρών, για τα αίτια της δημιουργίας του, για τους τρόπους αντιμετώπισής του αλλά και για τους τρόπους πρόληψής του, μας μιλά η πλαστικός-αισθητικός χειρουργός
Αναστασία Δανιήλ-Σεφέρη
.

 

Τι είναι λοιπόν η κυτταρίτιδα που ταλαιπωρεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ενήλικων γυναικών; Όπως εξηγεί η Α. Σεφέρη, με τον όρο «κυτταρίτιδα» περιγράφουμε τη χαρακτηριστική σαν «φλούδα πορτοκαλιού» όψη του δέρματος, που οφείλεται σε επιφανειακές συγκεντρώσεις παγιδευμένου λίπους. Εμφανίζεται σε πάνω από 80% των ενήλικων γυναικών, συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, την κοιλιά και σπανιότερα στα μπράτσα. Αντίθετα με τη συνήθη άποψη, η κυτταρίτιδα δε σχετίζεται με την παχυσαρκία, αφού παρουσιάζεται και σε γυναίκες φυσιολογικού βάρους αλλά και σε αδύνατες.

 

Κάτω από την επιδερμίδα και το δέρμα υπάρχουν τρία λεπτά στρώματα λίπους. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στο επιφανειακότερο στρώμα, γνωστό με το όνομα υποδόριος λιπώδης ιστός. Το στρώμα αυτό χαρακτηρίζεται από την οργάνωση των λιπωδών λοβίων σε τέτοιους σχηματισμούς που ευνοούν τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Η εναπόθεση του λίπους και ο μεταβολισμός του σ’ αυτό το στρώμα επηρεάζονται κυρίως από τις ορμόνες και πολύ λιγότερο από τη δίαιτα ή την άσκηση.

 

Τα δυο στρώματα λίπους κάτω από το υποδόριο στρώμα συγκροτούν ένα χαλαρό δίκτυο, κάνουν περισσότερες ινώσεις και εκεί δημιουργείται μια δεύτερη προς τρίτη μορφή κυτταρίτιδας, δηλαδή ένα πιο βεβαρημένο στάδιο. Η αποθήκευση και ο μεταβολισμός του λίπους εκεί προσδιορίζεται από γενετικούς παράγοντες και επηρεάζεται σαφώς από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση.

 

Ποιες είναι οι αιτίες που ένα γυναικείο σώμα ή μερικές φορές και ένα αντρικό –αλλά πολύ πιο σπάνια– εμφανίζει κυτταρίτιδα; Όπως επισημαίνει η Α. Σεφέρη η πρώτη και βασική αιτία είναι γονιδιακή, δηλαδή η κληρονομικότητα, και στη συνέχεια ο τρόπος ζωής μας, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το άγχος, και ο μεσογειακός σωματότυπος.

 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κληρονομικότητα είναι ο βασικός λόγος που ο απρόσκλητος αυτός «επισκέπτης» κάνει την εμφάνισή του στα γυναικεία σώματα. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να εμφανίζουν κυτταρίτιδα αδύνατα άτομα, επειδή είχε η μητέρα τους ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, ενώ συναντάμε παχουλά άτομα που δεν έχουν καθόλου.

 

Δεύτερος παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής μας, δηλαδή η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το άγχος, το αλκοόλ κ.ά. Εάν τρώμε περισσότερα λιπαρά, περισσότερες τοξίνες, δηλαδή περισσότερα στοιχεία που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στον υποδόριο ιστό, τότε συγκρατούνται στο λιπώδη ιστό, γίνονται συμφύσεις και είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν και να βγουν στην επιφάνεια. Εάν λοιπόν υπάρχει η κληρονομικότητα και παράλληλα η διατροφή μας είναι άσχημη, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

 

Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας για τη δημιουργία κυτταρίτιδας είναι η ακινησία, η καθιστική ζωή και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες πρέπει να βρίσκουν τρόπους να κινούνται και εάν δεν προλαβαίνουν να πηγαίνουν γυμναστήριο, τουλάχιστον να περπατούν. Το περπάτημα αποτελεί μια πολύ καλή φυσική άσκηση.

 

Όσο για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, σύμφωνα με την πλαστικό-αισθητικό χειρουργό Αναστασία Σεφέρη, επιτυγχάνεται αλλά όχι στο 100%, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις. Τρόποι αντιμετώπισής της υπάρχουν πολλοί, η Α. Σεφέρη μάς μιλά όμως για τους επιστημονικούς γιατί, όπως τονίζει, αυτοί φέρνουν αποτελέσματα και είναι εξής:

 

• Μεσοθεραπεία

 

Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται σε κυτταρίτιδα ελαφριάς μορφής, όταν δηλαδή δεν έχουμε πάρα πολύ λιπώδη ιστό. Η μεσοθεραπεία γίνεται ενδοδερμικά με ενέσιμα που περιέχουν ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

 

Πρώτος στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η έγχυση με τα ενέσιμα να γίνεται στην πάσχουσα περιοχή ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει. Η βοήθεια της μικροκυκλοφορίας είναι ο δεύτερος στόχος της ενέσιμης θεραπείας. Επειδή ακριβώς μπλοκάρεται η κυκλοφορία και δημιουργείται η κυτταρίτιδα, δίνονται συστατικά για να βοηθηθεί αποτελεσματικά η μικροκυκλοφορία του οργανισμού. Τρίτος στόχος, η λιπόλυση: δηλαδή τα λιποκύτταρα να σπάσουν τοπικά όσο το δυνατόν περισσότερο τη μεμβράνη που δημιουργείται, για να γίνει πιο αχνός ο ιστός και ν’ αφήσει αυτή την όψη του πορτοκαλιού ν’ ανέβει. Τέταρτος στόχος είναι η ενίσχυση της ελαστίνης της περιοχής, έτσι ώστε το δέρμα να γίνει και να φαίνεται πιο λείο.

 

Η μεσοθεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις, εκτός από την κυτταρίτιδα, βοηθά και το τοπικό πάχος, αλλά μόνο εάν αυτό είναι πολύ μικρό και δε δημιουργεί συμπαγείς δυστροφικές λιποαποθήκες. Με τα ενέσιμα δε φεύγει το λίπος, απλά απεγκλωβίζεται και απλώνεται λίγο καλύτερα. Εάν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, τότε η μεσοθεραπεία σε αυτή την περίπτωση δεν έχει τα θεμιτά αποτελέσματα.

Όσον αφορά λοιπόν την κυτταρίτιδα, η μέθοδος της μεσοθεραπείας έχει καλά αποτελέσματα αλλά, όπως εξηγεί η Α. Σεφέρη, η αποτελεσματικότητά της διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, γιατί εξαρτάται πάντα από τους παράγοντες μέσω των οποίων έχει δημιουργηθεί η κυτταρίτιδα. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική, άλλες που παίρνουν φάρμακα για την έμμηνο ρύση, άλλες που είναι σε εμμηνόπαυση, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

 

Ο χρόνος της θεραπείας εξαρτάται από το πρόβλημα που έχει κάθε γυναίκα. Εάν η κυτταρίτιδα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, μπορεί να χρειαστούν 8 με 12 συνεδρίες. Η μια συνεδρία από την άλλη απέχουν δυο εβδομάδες. Στη συνέχεια μπορεί να γίνεται συντήρηση μια φορά το χρόνο. Η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Η μεσοθεραπεία δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για τους ανθρώπους που επιλέγουν να τη δοκιμάσουν ως μέθοδο, αρκεί –όπως υποστηρίζει η Α. Σεφέρη– να εφαρμόζεται σωστά και από ανθρώπους ειδικούς, οι οποίοι γνωρίζουν τη δουλειά τους. Εάν για παράδειγμα μια γυναίκα έχει μια μεγάλη λιποαποθήκη και φλεγμονές και κάποιος της κάνει εκεί μεσοθεραπεία, τότε είναι σίγουρο ότι και φλεγμονή θα κάνει και κακό θα της δημιουργήσει. Όταν όμως αυτά γίνονται με το σωστό τρόπο και με επιστημονικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Η γυναίκα αμέσως μετά τη συνεδρία της μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες.

 

Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, άρα δεν πρόκειται για καινούργια μέθοδο. Απλά τα πρώτα χρόνια οι γιατροί έκαναν ενέσεις με βιταμίνη C ή λίγο θεοφιλίνη. Δεν υπήρχαν τα σημερινά σκευάσματα και ούτε υπήρχε παγκόσμια οργάνωση σχετική με τη μέθοδο. Τα τελευταία 5-6 χρόνια τα σκευάσματα είναι πιο επιστημονικά, η οργάνωση πολύ καλύτερη και οι άνθρωποι που την εφαρμόζουν πιο εξειδικευμένοι.

 

• LPG Endermologie

 

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που μερικοί πλαστικοί χειρουργοί το έχουν στα ιατρεία τους. Είναι μια επαναστατική και εγγυημένη μέθοδος που καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Τέτοια μηχανήματα υπάρχουν σε πάνω από 20.000 κέντρα παγκοσμίως και είναι η μόνη μέθοδος που έχει πάρει έγκριση από το F.D.A. (Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων) των Η.Π.Α. Είναι ένα σύστημα αποτελούμενο από ειδικές κεφαλές δυο κυλίνδρων, ελεγχόμενο από υπολογιστή, το οποίο προκαλεί ταυτοχρόνως συμπίεση και αναρρόφηση στις υπό θεραπεία περιοχές του σώματος. Οι συνεδρίες γίνονται δυο φορές την εβδομάδα και διαρκούν κατά μέσο όρο 35 λεπτά. Ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή και, αν ο γιατρός το κρίνει, υποβάλλονται και σε μεσοθεραπεία. Η Α. Σεφέρη τονίζει ότι το μηχάνημα αυτό το χρησιμοποιεί πριν από κάποιες λιποαναρροφήσεις ή λιπογλυπτικές ή και μετά από αυτές. Όταν, όμως, πρόκειται για μικρές ηλικίες, παρ’ όλο που το έχει στο ιατρείο της, δε το θεωρεί την ιδανική λύση.

 

• Λιποαναρρόφηση - Λέιζερ

 

Πρόκειται για χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες γίνονται οπωσδήποτε σε νοσοκομείο. Εφαρμόζονται όταν ένα σώμα δεν έχει μόνο μια απλή κυτταρίτιδα, αλλά όταν η αιτία αυτής της κυτταρίτιδας είναι ο λιπώδης διστροφικός ιστός, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη λιποαποθήκη με ινώσεις και μπλοκαρισμένες περιοχές, οι οποίες τραβούν προς τα κάτω το δερμοϋποδόριο και εμφανίζουν στο δέρμα την όψη της φλούδας του πορτοκαλιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις δε βοηθά η μεσοθεραπεία, αλλά επιβάλλεται να γίνει κάτι πιο αποτελεσματικό, κάτι που θα βελτιώσει την εικόνα και το πρόβλημα του ασθενούς πολύ περισσότερο και γι’ αυτό οι γιατροί επιλέγουν τις μεθόδους της λιποαναρρόφησης και του λέιζερ. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται περισσότερο στους μηρούς, στους γλουτούς, στην κοιλιακή χώρα και σε μικρότερες περιοχές, όπως είναι το γόνατο, το πηγούνι, τα χέρια και οι γάμπες.

 

Τα προηγούμενα χρόνια εφαρμοζόταν περισσότερο η λιποαναρρόφηση, όπως εξηγεί η Α. Σεφέρη, μια μέθοδος που η ίδια εμπιστεύεται πάρα πολύ γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν πρόκειται για απλή και τυποποιημένη διαδικασία, αλλά απαιτεί προηγούμενο και ιδιαίτερο σχεδιασμό για κάθε περίπτωση από την πλευρά του χειρουργού. Συγκεκριμένα, η Α. Σεφέρη εξηγεί: «Προσπαθούμε να σπάσουμε τις λιποαποθήκες, να σπάσουμε τους συνδέσμους που κάνουν τη λιποδυστροφία, να ρουφήξουμε ποσότητα και να σηκώσουμε με ειδικές κάνουλες –που είναι σαν σπάτουλες– το υποδόριο, ώστε το δέρμα να πάει να κολλήσει πιο ψηλά, με αποτέλεσμα αυτόματα να ρυθμίζουμε και την κυτταρίτιδα.

 

Σήμερα σε αυτή την προσπάθεια έχει προστεθεί και το λέιζερ. Πρόκειται για ένα μηχάνημα, οι ίνες του οποίου μπαίνουν στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, σπάζουν τις λιποαποθήκες και αντί να ρουφήξουμε με την κάνουλα, όπως γίνεται στην λιποαναρρόφηση, το λίπος σπάζει και βγαίνει μόνο του σαν νερό, σαν λάδι, εκείνη τη στιγμή. Ενδείκνυται περισσότερο και έχει αποτελέσματα όταν το πρόβλημα εντοπίζεται σε μικρές περιοχές, ενώ όταν αυτό είναι σε μεγαλύτερες περιοχές κάνουμε συγχρόνως κι άλλα πράγματα. Εγώ χρησιμοποιώ ταυτόχρονα και τη λιποαναρρόφηση και το λέιζερ για να φέρω το αποτέλεσμα το οποίο θέλω».

Τι συμβουλεύει η Α. Σεφέρη μια γυναίκα που έχει κυτταρίτιδα και θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα; «Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κάνει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Να ζει πιο υγιεινά. Εγώ το λέω σε όλους: ό,τι και να τους κάνω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, εάν δεν προσπαθήσουν και μόνοι τους, το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Οπότε το σωστό είναι να δώσουν σημασία στη διατροφή τους, στην κίνησή τους, και στη συνέχεια να επισκεφτούν έναν ειδικό και να συζητήσουν μαζί του, να ενημερωθούν για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και να αποφασίσουν».

 

Μπορούμε να προλάβουμε την κυτταρίτιδα έτσι ώστε αυτή να μην εμφανιστεί ποτέ στο κορμί μας; Η κυρία Σεφέρη υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί έως ένα βαθμό, πρώτον εάν η κυτταρίτιδα δεν έχει να κάνει με κληρονομικότητα και δεύτερον εάν οι νεαρές μαμάδες, που γνωρίζουν πια καλά το σώμα τους, ενημερώνουν τα παιδιά τους και ειδικά τις κόρες τους στην περίοδο της εφηβείας –τότε δηλαδή που το σώμα οργανώνεται– για το πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν τη διατροφή τους. Παράλληλα εάν παρατηρήσουν ότι το παιδί, έστω και σε αυτή την ηλικία της εφηβείας, παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα στο σώμα του, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούν σ’ έναν ειδικό για να το αντιμετωπίσουν όσο είναι νωρίς και να μην οδηγηθούν αργότερα σε άλλα πράγματα πολύ πιο δύσκολα. Γενικά είναι θέμα παιδείας και εξαρτάται και από τους γονείς και από τα σχολεία. Τα παιδιά επιβάλλεται από μικρή ηλικία να μάθουν να προσέχουν τη διατροφή τους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της