Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Πώς θα οχυρωθούμε έναντι της COVID-19

8/7/2021 12:42:46 μμ
Ο ΣΦΕΕ καταθέτει τις προτάσεις του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μιλώντας κατά τη διάρκεια του Health Legal & Compliance Forum ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας αναφέρθηκε στην εμπειρία της πανδημίας COVID-19 και στην ανάγκη υιοθέτησης μιας ασθενοκεντρικής βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής που θα προωθεί τη φαρμακευτική καινοτομία.

Σημειώνοντας ότι η πανδημία COVID-19 έφερε στο φως όλες τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας παγκοσμίως και ότι η πίεση που αυτά δέχτηκαν μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της υγειονομικής φροντίδας, την ισότητα πρόσβασης και την ώθηση της καινοτομίας, ο Μ. Χειμώνας προτείνει να υιοθετηθεί μια ασθενοκεντρική βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, αναδιατάσσοντας δυνάμεις εκεί που πρέπει, διορθώνοντας στρεβλώσεις ετών και διαθέτοντας τα απαραίτητα κονδύλια για τη Δημόσια Υγεία, όπως:
  • Να αυξηθεί η αποδοτικότητα του υγειονομικού συστήματος και να εξαλειφθούν οι σπατάλες.
  • Να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την ανακούφιση των νοσοκομείων από την πίεση, αλλά και η κατ' οίκον νοσηλεία.
  • Να γίνουν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού με σωστή εκπαίδευση.
  • Να μην καθυστερεί (ή να είναι λείπει) η φροντίδα για μη COVID-19 ασθενείς (π.χ. χρονίως πάσχοντες).
  • Να γίνει άμεση μετάβαση σε ψηφιακά / απομακρυσμένα μοντέλα παροχής φροντίδας.
  • Η εστίαση της υγειονομικής φροντίδας θα πρέπει να είναι πλέον στην πρόληψη και τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών. 
Ανάμεσα στα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία, ο Μ. Χειμώνας αναφέρει ότι αναδείχθηκε η ανάγκη –σε εθνικό και διεθνές επίπεδο– για αυξημένο συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της ερευνητικής κοινότητας, της φαρμακοβιομηχανίας, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των ρυθμιστικών αρχών και των συστημάτων υγείας.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η αξία της καινοτομίας και η ανάγκη να υιοθετηθούν πολιτικές που την ενισχύουν αντί για πολιτικές που την υπονομεύουν.

Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρώπης σε πρώτες ύλες.

«Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας, ώστε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία με ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Υγεία και τη φαρμακευτική πολιτική. Με ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και μέριμνα για τη βιωσιμότητα του κλάδου μας, μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελληνική Κοινωνία, τη Δημόσια Υγεία και την Οικονομία με ποιοτικές θέσεις εργασίας και σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή και στην έρευνα. Καλύτερη Υγεία = Πιο Δυνατή Οικονομία», τόνισε ο Μ. Χειμώνας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο η ελληνική οικονομία, η φαρμακευτική πολιτική και η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας
Η εταιρεία στρέφεται και σε νέες αγορές χωρών που αναγνωρίζουν τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης για τους ασθενείς τους






Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας: Τροπολογία κόβει την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων
Με αφορμή σκεύασμα που κόστισε 20 εκατ. ευρώ και τελικά αποσύρθηκε
Τα επικίνδυνα καλλυντικά στο «στόχαστρο» των ευρωπαϊκών αρχών
Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά
Να ενισχυθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι νεφροπαθείς
Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Ξεκινά η υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας
Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte