Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να ανακαλύψει την επαγγελματική του Ιθάκη;

4/10/2017 3:15:10 μμ
Γράφει η ειδική ψυχοπαιδαγωγός, Τάνυα Γεριτσίδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ως γονείς, έχουμε πάντα προσδοκίες και όνειρα για την επαγγελματική επιτυχία των παιδιών μας. Και αυτό είναι πάρα πολύ καλό!


Ο ενθουσιασμός και η θέλησή μας ενσταλάζεται και στο παιδί μας. Όμως, πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ορισμένα πράγματα ώστε ο δικός μας ενθουσιασμός και τα όνειρα να μην πνίξουν αυτά του παιδιού μας ή να μας τυφλώσουν σχετικά με ταλέντα, κλίσεις και κατευθύνσεις που θα ταίριαζαν πιθανώς άριστα στο παιδί και θα του εξασφάλιζαν την επιτυχία.


Κυρίως πρέπει να ξέρουμε στο ρόλο μας ως γονείς τί να αποφύγουμε:

  • Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει όνειρα που είναι πολύ συγκεκριμένα για το επάγγελμα ή την κατεύθυνση του παιδιού μας. Δεν περιορίζουμε τον εαυτό μας και το παιδί μας σε κάτι που μπορεί είτε να μην του ταιριάζει είτε να είναι πλέον πεπερασμένο στη σύγχρονη κοινωνία και αγορά. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να αποτρέψουμε το παιδί μας από επαγγέλματα και κατευθύνσεις του μέλλοντος.

Αυτό λοιπόν που κάνουμε (και που λέμε στο παιδί μας) είναι να θέτουμε ως στόχο γενικές παραμέτρους αντί για το οποιοδήποτε συγκεκριμένο επάγγελμα (π.χ., στοχεύουμε να έχει ένα περιζήτητο επάγγελμα με καλές αποδοχές, προοπτικές καριέρας και υψηλό δείκτη συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο, κάτι που θα του εξασφαλίσει ψυχική υγεία, αντί να λέμε να γίνει π.χ. γιατρός, μηχανικός/αρχιτέκτονας ή δικηγόρος).

  • Δεν απορρίπτουμε, γελοιοποιούμε ή αποπαίρνουμε το παιδί μας για τις επιλογές του, ούτε προσπαθούμε να το αναγκάσουμε να επιλέξει επάγγελμα/κατεύθυνση εάν ακόμα δεν είναι έτοιμο. Η διεθνής βιβλιογραφία συγκλίνει στο ότι μέχρι περίπου τα δεκαπέντε, ο έφηβος ταυτίζει τα όνειρα και τις επιθυμίες του με τα μοντέλα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και τη γενική κουλτούρα στην οποία μεγαλώνει.

Συνεπώς, ό,τι και αν λέει ότι θέλει να γίνει, πιθανότητες είναι ότι παπαγαλίζει διάφορα κλισέ στα οποία έχει εκτεθεί.

Αντί λοιπόν να το αποπάρουμε, αν δεν μας αρέσει, αποξενώνοντας το από μας, συζητάμε σοβαρά κάθε του επιλογή/επιθυμία, ακόμα και αν ακούγεται εξωπραγματική ή ακραία. Εξερευνούμε με αντικειμενικό τρόπο μαζί του τί απαιτείται σε εκπαίδευση, δεξιότητες, προδιαγραφές, οικονομική και χρονική επένδυση και προσβάσεις για να είναι επιτυχημένο σε αυτό που μας είπε ότι θέλει. Μαθαίνουμε δηλαδή το σχετικό τοπίο μαζί.

Εάν το παιδί μας συνεχίσει να ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο επάγγελμα, ξεκινάμε πειραματική προετοιμασία για το αν είναι αυτό εφικτό. Αν δεν είναι εφικτό, εξετάζουμε μαζί τί χρειάζεται ρεαλιστικά για να εξασφαλισθούν οι προσβάσεις ή οι συνθήκες. Εάν ακόμα το παιδί μας ενδιαφέρεται και επενδύει ενεργά και σε βάθος χρόνου σε αυτό, τότε ήδη έχει βρει την κλίση του και το επάγγελμα στο οποίο θα διαπρέψει. Αυτή η περίπτωση όμως είναι σπάνια.

  •  Συνήθως, ο έφηβος θα αλλάξει επαγγελματικό στόχο, πολλές φορές, μέχρι να κατασταλάξει: στην πορεία αυτή δεν πρέπει να είμαστε αγχώδεις ή επικριτικοί. Όπως μόλις περιγράψαμε, στηρίζουμε και κατευθύνουμε το παιδί μας στο ταξίδι προς την επαγγελματική του Ιθάκη.

Όταν φτάσει, θα έχει βρει και το επάγγελμα όπου θα διαπρέψει και την αυτοπεποίθηση ότι στον τομέα του θα είναι η κορυφή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους