Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

Οδηγίες για όσους φορούν φακούς επαφής
Δημήτριος Ξενόπουλος, Χειρούργος Οφθαλμίατρος
ΤΑΥΦΕ: 'Αλμα 218% κατέγραψε η περιουσία του ταμείου
Το επενδυτικό προφίλ του είναι τόσο ισχυρό που δεν το άγγιξε καν η Covid-19
ΕΛΠΕΝ: Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση κολχικίνης για την αντιμετώπιση της Covid-19
Σύμφωνα με έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά


Ποια καλλυντικά είναι ιδανικά για την ανάπλαση του δέρματος

30/4/2018 1:47:20 μμ
Πώς αντιμετωπίζουμε εγκαύματα, ούλες, εκδορές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το δέρμα αναπλάθεται 24 ώρες το 24ωρο, γιατί πρέπει να διατηρείται υγιές, ώστε να προστατεύει όλους τους ιστούς και τα όργανα από μηχανικούς, θερμικούς, ηχητικούς, χημικούς και άλλους παράγοντες. Ωστόσο μικροτραυματισμοί δημιουργούνται συνεχώς στο δέρμα, από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, γι' αυτό χρειάζεται συνεχή προστασία και φροντίδα.


Για την ανάπλαση του δέρματος, όταν δεν υπάρχουν σαφή κλινικά σημεία βλάβης, προτείνονται προϊόντα ήπια για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση-ανάπλασή του. Τα προϊόντα σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να περιέχουν δύο ή τρία από τα ακόλουθα συστατικά: βρώμη, μαντεκασοσίδη, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Α.

  1. Η βρώμη είναι μια ουσία που, εκτός από την έντονη ενυδατική της δράση, προσφέρει και σημαντική ανάπλαση στο δέρμα.
  2. Η μαντεκασοσίδη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται από παλιά για την ισχυρή αναπλαστική και επουλωτική της δράση, ακόμα και σε βαθύτερα τραύματα, στα οποία μπορεί να έχουμε λύση της επιδερμίδας και του χορίου.
  3. Η βιταμίνη Ε είναι από τις ουσίες με τη μεγαλύτερη δυνατότητα ανάπλασης και επούλωσης, γι' αυτό και κρέμες, που την περιέχουν, προτείνονται συχνά από δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς μετά από επεμβάσεις, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  4. Η βιταμίνη Α αναπλάθει το δέρμα, «μαστιγώνοντας» τους ινοβλάστες να παράγουν περισσότερο και καλύτερο κολλαγόνο για να επουλώσουν τη βλάβη.

Θερμικά εγκαύματα

Όταν ο τραυματισμός του δέρματος είναι θερμικός, που σημαίνει έγκαυμα είτε από τον ήλιο είτε από κάποιο ζεστό υγρό, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να τοποθετηθούν στην πάσχουσα περιοχή κομπρέσες με φυσιολογικό ορό, ο οποίος θα πρέπει να φυλάσσεται στην πόρτα του ψυγείου, ώστε να είναι δροσερός. Οι κομπρέσες χρησιμοποιούνται και πριν από την εφαρμογή μιας αγωγής.

Στη συνέχεια προτείνονται συνήθως 3 στάδια επούλωσης:

  1. Η εφαρμογή αφρού (mousse) που περιέχει κορτιζόνη ή πανθενόλη, 3 φορές την ημέρα.
  2. Ο αφρός θα αντικατασταθεί με πάστες, δηλ. κρέμες που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου. Αυτές χορηγούνται για 5-7 ημέρες και εφαρμόζονται πάλι μετά τις κομπρέσες με φυσιολογικό ορό.
  3. Για πιο μακροχρόνια επούλωση, χορηγείται κρέμα που περιέχει βιταμίνη Ε ή μαντεκασοσίδη σε συνδυασμό με άλλες αναπλαστικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Α. Επίσης μπορεί να χορηγηθεί και προϊόν με αλλαντοΐνη, ουσία που επιταχύνει τη μακροχρόνια επούλωση και η οποία χορηγείται εδώ και πολλά χρόνια με καλά αποτελέσματα.

Ουλές

Οι ουλές, όπως είναι οι ουλές ακμής, θεωρούνται χρόνια περιστατικά, άρα επιλέγουμε κατευθείαν προϊόντα από το τρίτο στάδιο επούλωσης που αναφέρθηκε πιο πάνω, ανάλογα με το είδος των ουλών.

Σε ατροφικές ουλές χορηγείται μαντεκασοσίδη, ενώ σε υπερτροφικές ουλές χορηγούνται γέλες σιλικόνης, καθώς και καλύμματα εμποτισμένα με κορτικοστεροειδή.

Στις ουλές ακμής, ένα ήπιο μασάζ, πριν από την εφαρμογή της αγωγής, αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και κατά συνέπεια δρα καλύτερα η γέλη σιλικόνης.

Η βιταμίνη Α, τόσο ως ρετινόλη (σε περιεκτικότητα άνω του 2%) όσο ως τρετινοΐνη (οξέα της βιταμίνης), μπορεί να χορηγείται και στις δύο μορφές ουλών.


Προσοχή! Η θεραπεία με βιταμίνη Α πρέπει να γίνεται το βράδυ, για να αποφευχθεί η πιθανότητα φωτοευαισθησίας που προκαλεί η ουσία.

Εκδορές

Όταν υπάρχουν εκδορές, η αγωγή είναι η εξής:

  • Αρχικά πρέπει να καθαριστούν οι βλάβες με κάποιο αντισηπτικό υγρό. Μετά θα πρέπει να χορηγηθεί κάποιο προϊόν πλυσίματος ή οποιασδήποτε άλλης μορφής σκεύασμα, το οποίο προκαλεί αντισηψία, σε συνδυασμό με αντιβιοτική κρέμα. Τα προϊόντα αυτά εφαρμόζονται πρωί και βράδυ για μία εβδομάδα.
  • Στη συνέχεια, χορηγούνται προϊόντα ανάλογα με το βάθος της βλάβης. Για τις πιο επιφανειακές εκδορές επιλέγονται πάστες με οξείδιο του ψευδαργύρου για 1-2 εβδομάδες. Σε πιο βαθιές εκδορές, προτείνονται, μετά τις πάστες, οι κρέμες μακροχρόνιας επούλωσης με βιταμίνη Ε (20-25%) ή/και μαντεκασοσίδη ή/και ρετινόλη (3-5%).
  • Καλύτερο αποτέλεσμα έχουν οι κρέμες που περιέχουν συνδυασμούς των συστατικών αυτών.

 

Πηγή: "Φαρμακευτικός Κόσμος, τεύχος #167
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημήτριος Ξενόπουλος, Χειρούργος Οφθαλμίατρος
Το επενδυτικό προφίλ του είναι τόσο ισχυρό που δεν το άγγιξε καν η Covid-19


Σχετικά άρθρα

COVID-19: Το αποτύπωμα που αφήνει στο δέρμα και τι πρέπει να προσέχει ο φαρμακοποιός
Γράφει ο Δρ. Χρήστος Στάμου, δερματολόγος - αφροδισιολόγος
Εξελίξεις στη δερμοκοσμητολογία & νέα πατενταρισμένα μόρια
Πώς διασφαλίζονται η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα των καλλυντικών
Η καινοτόμος τεχνική Mini & Micro Strip που σας χαρίζει φυσικά μαλλιά
Dr Παντελής Βάλβης, Δ/ντής Κλινικής Μεταμόσχευσης Μαλλιών Metropolitan, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Μεταμόσχευσης Μαλλιών και του ISHRS
H Amazon λανσάρει τη δική της σειρά περιποίησης προσώπου
Ονομάζεται Belei και περιλαμβάνει προϊόντα έως 40 δολάρια