Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την άυλη συνταγή

2/3/2018 12:26:42 μμ
Προς διευκόλυνση ασθενών, γιατρών και φαρμακοποιών!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με πλειοψηφία ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.


Θυμίζουμε ότι στο εν λόγω κείμενο του νόμου εντάσσεται και διάταξη για την εφαρμογή της άυλης συνταγής και του άυλου παραπεμπτικού.


Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, «η συνταγή ή το παραπεμπτικό δύναται να είναι ψηφιακά (άυλη συνταγή ή άυλο παραπεμπτικό). Στην περίπτωση αυτή, η άυλη συνταγή ή το άυλο παραπεμπτικό διακινείται και εκτελείται αποκλειστικά ψηφιακά, μετά από την ταυτοποίηση του ασθενή.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα και οι τεχνικές λεπτομέρειες της ψηφιακής διακίνησης και εκτέλεσης».


Στην ίδια κατεύθυνση θα προσαρμοστεί και η διαδικασία της υποβολής των εκτελεσμένων άυλων συνταγών και άυλων παραπεμπτικών προς τους ΦΚΑ (Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία πλέον «δύναται να ολοκληρωθεί αποκλειστικά ψηφιακά με τη μορφή της άυλης υποβολής». Οι τεχνικές λεπτομέρειες και σε αυτήν την περίπτωση θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με το νέο νόμο.


Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που ενέταξε αυτήν τη διάταξη στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, πρόκειται να καταστεί δυνατή η πλήρης ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση των συνταγών και των παραπεμπτικών, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη οργάνωση του συστήματος, «με άμεση συνέπεια τη διευκόλυνση των ασθενών, των ιατρών και των φαρμακοποιών».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου