Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ψηφιακή εφαρμογή αξιολογεί τον πιθανό κίνδυνο για ηπατίτιδες

19/9/2018 9:31:58 πμ
Για να αντιμετωπιστούν τα υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενεργοποιήσει την πρώτη ψηφιακή εφαρμογή στη χώρα μας για την αξιολόγηση κινδύνου για τις ιογενείς ηπατίτιδες.


Ονομάζεται «Risk Assessment», έχει τη μορφή σύντομου και απλού ερωτηματολογίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).


Μέσω της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα, εξατομικευμένα και στοχευμένα συμπεράσματα σχετικά με το αν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις για κάποιον από τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (Α, Β, C) ή εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Α ή και Β. Αυτά τα συμπεράσματα είναι αυστηρά προσωπικά, ανώνυμα και σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται στην πλατφόρμα, ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του προσώπου.


Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προσφέρονται αναλυτικές εξηγήσεις ως προς το λόγο διατύπωσης κάθε ερώτησης, ενώ διατίθεται έγκυρη πληροφόρηση για τις ιογενείς ηπατίτιδες Α, Β και C.

Υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης & έλλειψη ενημέρωσης

Ο λόγος για την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των χρονίως πασχόντων με ηπατίτιδες, τα οποία συνδέονται άμεσα με την έλλειψη πληροφόρησης του κοινού, αλλά και με την απουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα για τις χρόνιες ηπατίτιδες Β και C.

 

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος «Προμηθέας», οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην περίπτωση της χρόνιας ηπατίτιδας C, οι αδιάγνωστοι ασθενείς αφορούν στο 80% των περίπου 100.00 ανθρώπων που ζουν με τη νόσο στη χώρα μας, ενώ από τους περίπου 250.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, σχεδόν οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι.


«Η υποδιάγνωση οδηγεί στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, στην απώλεια ζωής» αναφέρειο «Προμηθέας», προσθέτοντας ότι «δύο στους τρεις θανάτους από καρκίνο του ήπατος αποδίδονται σε ιογενείς ηπατίτιδες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας λόγω των ιογενών ηπατιτίδων έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000 έως σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο».


Όπως τονίζει, παρά τη σοβαρότητα αυτών των νοσημάτων, δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι ιογενείς ηπατίτιδες μπορούν να εξαλειφθούν. Υπογραμμίζεται, ότι υπάρχει εμβόλιο έναντι των ηπατιτίδων Α και Β, ενώ για τις ηπατίτιδες Β και C υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.


«Η ατομική ευθύνη για την ενημέρωση και την πρόληψη κατέχει ρόλο-κλειδί στην καταπολέμηση των ιογενών ηπατιτίδων και μέσα από συλλογική προσπάθεια ο καθένας από μας μπορεί να διασφαλίσει με επιτυχία τη θωράκιση της υγείας του» καταλήγει ο Σύλλογος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το akolouthotinagogi.gr απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα
Οι συνταγές του Φεβρουαρίου θα κατατεθούν τον Απρίλιο






Σχετικά άρθρα

Υγεία – φωτό: syllogos-imikrania Έρευνα: 7 στις 10 γυναίκες δεν λαμβάνουν εξατομικευμένη φροντίδα για την ημικρανία
Οι ασθενείς ζητούν ευρωπαϊκές πολιτικές για τη γυναικεία υγεία
Intermed: Νέα δεδομένα για την τιβολόνη
Παρουσιάστηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης
To πρώτο κοινό εμβόλιο κατά της γρίπης και της Covid-19 εγκρίνεται στην Ε.Ε.
Μαζί με άλλα 11 νέα φάρμακα που συνιστά ο ΕΜΑ
Σοβαρό ποιοτικό ελάττωμα σε προγεμισμένες σύριγγες του fondaparinux sodium
Ενημέρωση από τη Viatris, τον ΕΜΑ και τον ΕΟΦ