
Παρά την πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων, η παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις: κενά στην εμβολιαστική κάλυψη, ανισότητες στην πρόσβαση, εστίες παραπληροφόρησης και νέες απειλές από αναδυόμενα λοιμώδη νοσήματα. Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη αναδεικνύουν την ανάγκη για συνεχή επένδυση στην πρόληψη και για διατήρηση της συλλογικής ανοσίας, αναφέρει με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμών 2025 ο ΠΦΣ.
Στην Ελλάδα, το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2025 περιλαμβάνει 16 εμβόλια που στοχεύουν στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων και οι γονείς καλούνται να ενημερώνονται τακτικά για τις απαιτούμενες δόσεις και να φροντίζουν για την έγκαιρη κάλυψη των παιδιών και των εφήβων τους. Ταυτόχρονα, ο εμβολιασμός των ενηλίκων αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης. Εμβόλια, όπως αυτά κατά της εποχικής γρίπης, του πνευμονιοκόκκου, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, του έρπητα ζωστήρα και της ηπατίτιδας Β, προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και μειώνουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από λοιμώδη νοσήματα.
Ιδιαίτερα στον τομέα της γρίπης, τα φαρμακεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του πληθυσμού. «Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία αλλά και την επιβάρυνση που θα δεχόταν το δημόσιο σύστημα υγείας για να διενεργηθούν ετησίως περίπου 4 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί στη χώρα μας και φυσικά και το υπέρογκο κόστος -οικονομικό και μη- που θα μπορούσε να επιφέρει, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της δωρεάν και διαχρονικής αυτής προσφοράς στον τομέα της πρόληψης», τονίζει ο Σύλλογος. Η άμεση διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα των φαρμακείων καθώς και ο υψηλός δείκτης εμπιστοσύνης από τους πολίτες, ενισχύουν τη συμμετοχή του γενικού πληθυσμού στα προγράμματα εμβολιασμών.