Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Πέτρες στα νεφρά: Πώς να αποφύγετε την υποτροπή

28/9/2018 1:35:44 μμ
Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σταθερή αύξηση του αριθμού των περιστατικών νεφρολιθίασης παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες και οι λόγοι, αν και ασαφείς, αφορούν κυρίως αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδεχομένως να οφείλεται και στην αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, στη μετανάστευση από αγροτικές σε αστικές περιοχές και στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αφού η υψηλότερη θερμοκρασία οδηγεί σε αφυδάτωση και υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και άλλων ουσιών που σχετίζονται με τον σχηματισμό λίθων.

«Η νεφρολιθίαση αναγνωρίζεται ως συστηματική διαταραχή που συνδέεται με χρόνια νεφρική νόσο, απώλεια οστού και κατάγματα, αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο. Πέτρες στα νεφρά σπάνια δημιουργούνται πριν από την ηλικία των 20 ετών, και τα περισσότερα περιστατικά παρατηρούνται μεταξύ της τρίτης και τέταρτης δεκαετίας της ζωής. Χωρίς ιατρική περίθαλψη, το 5ετές ποσοστό επανεμφάνισης είναι υψηλό, κυμαινόμενο από 35% έως 50% μετά από το αρχικό περιστατικό», εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.


Όλες οι πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά δεν έχουν την ίδια σύσταση. Στους ενήλικες περίπου το 80% περιέχουν ασβέστιο, με τις πέτρες οξαλικού ασβεστίου να είναι πιο συχνές από τις πέτρες φωσφορικού ασβεστίου. Οι πέτρες ουρικού οξέος και στρουβίτη αντιπροσωπεύουν το 5% έως 15%, ενώ οι λίθοι κυστίνης, αναστολέα πρωτεάσης, τριαμτερένης, 2,8-DHA και ξανθίνης αντιπροσωπεύουν καθένα λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων. Τα όξινα ούρα (χαμηλό pH) προδιαθέτουν στο σχηματισμό λίθων ουρικού οξέος και κυστίνης, ενώ τα αλκαλικά ούρα (υψηλό pH) ευνοούν τις πέτρες φωσφορικού ασβεστίου.

Ανεξαρτήτως σύστασης, η αρχική σύσταση για την πρόληψη σχηματισμού αλλά και υποτροπής της πέτρας είναι η υψηλή λήψη υγρών, αρκετή για να παράγει τουλάχιστον 2,5 λίτρα ούρων την ημέρα. Όμως υπάρχουν και ορισμένα ποτά που αυξάνουν τον κίνδυνο και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Συγκεκριμένα, τα περιέχοντα ζάχαρη αναψυκτικά (εκτός από τα τύπου κόλα και τα punch) συνδέονται με 33% υψηλότερο κίνδυνο νεφρολιθίασης, ενώ τα τύπου κόλα συνδέονται με 23% υψηλότερο κίνδυνο. Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ, μπίρας, κρασιού και χυμού πορτοκαλιού σχετίζεται με χαμηλότερη πιθανότητα σχηματισμού λίθων.


Ειδικότερα, κύριοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις πέτρες οξαλικού ασβεστίου είναι η υπερασβεστιουρία και η υπεροξαλουρία. Η πρόληψη των λίθων ασβεστίου συνεπώς εξαρτάται από τη μείωση της συγκέντρωσης ασβεστίου και οξαλικού στα ούρα, την αύξηση των επιπέδων αναστολέων της κρυσταλλώσεως των ούρων και την αύξηση του όγκου ούρων, διευκρινίζει ο Δρ. Καραβιτάκης.


Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας συνιστούν ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου από 1.000 έως 1.200 mg. Επιπλέον, ο περιορισμός του διαιτητικού ασβεστίου σε λιγότερο από 800 mg / ημέρα (η τρέχουσα συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες) μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική ισορροπία ασβεστίου και οστικής απώλειας.

Η πρόσληψη νατρίου επηρεάζει επίσης την υπερασβεστιουρία. Οπότε, συστήνεται μια δίαιτα χαμηλού νατρίου (1,800-2,300 mg / ημέρα). Αυτό ενισχύει την εγγύς και παθητική απορρόφηση ασβεστίου και οδηγεί σε μείωση της απέκκρισής του.

Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι η πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω της διατροφής. Η ζωική πρωτεΐνη έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο και παράγει υψηλότερο όξινο φορτίο σε σύγκριση με τις φυτικές πρωτεΐνες και έχει συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σχηματισμού πέτρας, τουλάχιστον στους άνδρες. Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι ο συνδυασμός περιορισμένης πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης (52 g/ημέρα), περιορισμένης πρόσληψης αλατιού (50 mmol ή 2,900 mg/ημέρα) και φυσιολογικής πρόσληψης ασβεστίου (30 mmol/ημέρα ή 1.200 mg/ημέρα) συσχετίζεται με χαμηλότερη πιθανότητα επανεμφάνισης πέτρας σε άνδρες με υπερασβεστιουρία σε σύγκριση με την παραδοσιακή χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου (10 mmol ή 400 mg/ημέρα).


«Συνεπώς, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών και να αυξάνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ωφέλιμη είναι και η διατροφή για τη αντιμετώπιση της υπέρτασης (DASH), καθώς μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής νεφρολιθίασης», συμβουλεύει.


Από υπεροξαλουρία πάσχουν όσοι έχουν έκκριση οξαλικών στα ούρα μεγαλύτερη από 45 mg/ημέρα, όμως ο κίνδυνος σχηματισμού λίθων αυξάνεται με την έκκριση ακόμη και άνω των 25 mg/ημέρα. Η υψηλότερη πρόσληψη οξαλικών μέσω της διατροφής αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης. Τα τρόφιμα πλούσια σε οξαλικό που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν το σπανάκι, το ραβέντι, τα καρύδια, τα όσπρια, το κακάο και η σοκολάτα. Η πρόσληψη βιταμίνης C πρέπει να περιορίζεται στα 90 mg/ημέρα σε ασθενείς που έχουν ιστορικό λίθων οξαλικού ασβεστίου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πληροφορίες και συμβουλές από την f-anazitisi
Συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 παιδιά






Σχετικά άρθρα

Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
Εγκαίνια πολυγηπέδου στο ακριτικό Αγαθονήσι
Ένας χώρος άθλησης και σωματικής υγείας
Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan