Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πειραματική δοκιμή αντικαρκινικών εμβολίων στον «Άγιο Σάββα»

14/1/2008
Τα νέα εμβόλια γίνονται για πρώτη φορά στον κόσμο από Έλληνες γιατρούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Καθένα από τα τρία εμβόλια που γίνονται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο από Έλληνες γιατρούς, στοχεύει να πολεμήσει διαφορετικές μορφές καρκίνου: κακοήθειες του πνεύμονα, καρκίνο του προστάτη, ενώ το τρίτο λειτουργεί προληπτικά, προλαβαίνοντας πιθανή υποτροπή ή μετάσταση σε γυναίκες που «χτυπήθηκαν» από καρκίνο του μαστού.

Τρία εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται πειραματικά σε Έλληνες ασθενείς, στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Μάλιστα, οι γιατροί τονίζουν πως «όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο», γι’ αυτό και εφαρμόζουν τις θεραπείες σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο επιδιώκοντας να ενεργοποιήσουν την ανοσολογική «μηχανή» τους.

Καθένα από τα εμβόλια αυτά, που γίνονται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο από Έλληνες γιατρούς, στοχεύει να πολεμήσει διαφορετικές μορφές καρκίνου: κακοήθειες του πνεύμονα, καρκίνο του προστάτη, ενώ το τρίτο λειτουργεί προληπτικά, προλαβαίνοντας πιθανή υποτροπή ή μετάσταση σε γυναίκες που «χτυπήθηκαν» από καρκίνο του μαστού. Μάλιστα, η θεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου στο Ανοσολογικό Κέντρο του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και υλοποιείται σε συνεργασία με την Α΄ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, έπειτα από μια δεκαετία μελετών, πειραμάτων και επιμονής σε ένα συγκεκριμένο σκοπό.

«Αυτό που κάνουμε είναι να απομονώνουμε φυσικά φονικά λεμφοκύτταρα –κύτταρα δηλαδή του ανοσολογικού συστήματος που βρί­σκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας για λοιμώξεις και καρκινικά κύτταρα– από το αίμα συγγενούς του ασθενούς. Στη συνέχεια τα κύτταρα αυτά, τα οποία με τη βοήθεια ορισμένων ουσιών αναπτύσσονται και αποκτούν αντικαρκινική δράση, τα χορηγούμε ενδοφλέβια στον ασθενή», λέει ο διευθυντής του Ανοσολογικού Κέντρου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανοσοθεραπείας κατά του Καρκίνου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ. Με σύμμαχο την ερευνητική του ομάδα, ο Μ. Παπαμιχαήλ έχει ήδη αρχίσει την εφαρμογή της πρωτότυπης αυτής θεραπείας σε Έλληνες ασθενείς. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει συγκρατημένος: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε νικήσει τον καρκίνο. Οπωσδήποτε, όμως, τον παλεύουμε. Έχω την ελπίδα πως πρόκειται για βήματα σημαντικά, τα οποία δεν μπορεί να προσπεράσει εύκολα κανείς. Με τις νέες αυτές θεραπευτικές πρακτικές βρισκόμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου».

Η μελέτη για τον καρκίνο του μαστού γίνεται σε συνεργασία με έξι ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Καρκίνου Μ.D. Αnderson στο Τέξας, το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Νοσοκομείο Walter Reed στην Ουάσιγκτον. Το σύνολο των ασθενών που θα συμπεριληφθούν στα κλινικά αυτά πειράματα είναι 600 γυναίκες σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες έχουν υποβληθεί και έχουν ολοκληρώσει την κλασική θεραπεία. Άλλωστε, τον Οκτώβριο του 2007, το Ανοσολογικό Κέντρο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κλινικών Ογκολόγων οργάνωσε στην Αθήνα διεθνές συνέδριο σχετικά με την ανοσοθεραπεία του καρκίνου, στο οποίο συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις για τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου. Ο συντονιστής της μελέτης για τον καρκίνο του μαστού από τις Η.Π.Α. ανέλυσε λεπτομερώς το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Το συμπέρασμα; Τα πρώτα σημάδια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στους ειδικούς να προχωρήσουν στην εφαρμογή της νέας μεθόδου.

Πριν ξεκινήσουν ωστόσο οι εφαρμογές σε καρκινοπαθείς, η ομάδα του Κέντρου Ανοσοθεραπείας στον Άγιο Σάββα τονίζει πως έχει ήδη κάνει προκλινικά πειράματα σε πειραματόζωα για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ειδικότερα, το Κέντρο έχει εμπειρία στο αντικείμενο της ανοσοθεραπείας του καρκίνου τουλάχιστον 20 χρόνια, διάστημα στο οποίο έχουν ολοκληρωθεί δεκάδες μελέτες.

Σε ό, τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη, έχει επιστρατευθεί για την καταπολέμησή του ένα αντικαρκινικό συνθετικό πεπτίδιο. Οι πρώτοι ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει τους εμβολιασμούς, ενώ στη λίστα παραμένουν δεκάδες ακόμη. «Στη μελέτη συμμετέχουν κυρίως ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου, αλλά και μερικοί σε πιο προχωρημένο στάδιο. Τα καλύτερα αποτελέσματα βεβαίως αναμένονται σε εκείνους που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, προλαβαίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο πιθανή υποτροπή». Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα που έχουν βάλει οι ανοσολόγοι: να «ξυπνήσουν» την ανοσοποιητική μνήμη του οργανισμού, παρέχοντας έτσι μακράς διαρκείας προστασία. Γι’ αυτό και τα νέα αυτά εμβόλια και θεραπείες, που έχουν ελάχιστες έως και καθόλου παρενέργειες, συνδυάζονται με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών