Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Πάρκινσον: Νέες ελπίδες για τη θεραπεία της

18/1/2017 9:20:53 πμ
Μια φυσική ουσία ενός είδους καρχαρία μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας θεραπείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια ουσία που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '90 σε ένα είδος καρχαρία, δημιουργεί πολλές ελπίδες για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον!

Ο λόγος για τη σκουαλαμίνη, ένα στεροειδές που έχει δοκιμαστεί κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων από τον καθηγητή Μάικλ Ζάσλοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, ο οποίος την ανακάλυψε το 1993 και από τότε μελετά τις αντικαρκινικές και άλλες ιδιότητές της.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences φαίνεται πως η σκουαλαμίνη μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό τοξικών προϊόντων στον εγκέφαλο των ασθενών.

Αναλυτικά, ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ντόμπσον του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, έκαναν πειράματα με ζώα και με κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο. Διαπίστωσαν ότι η σκουαλαμίνη καταστέλλει δραστικά τον σχηματισμό και την τοξικότητα της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης. Η πρωτεΐνη αυτή πυροδοτεί μια αλυσίδα χημικών εξελίξεων στον εγκέφαλο, με κατάληξη τη δημιουργία τοξικών σωματιδίων που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν νόσο του Πάρκινσον.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, παρατηρήσαμε ότι η σκουαλαμίνη όχι μόνο επιβραδύνει το σχηματισμό των τοξινών που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον, αλλά επίσης τις καθιστά λιγότερο τοξικές», εξηγεί ο Δρ Ντόμπσον. «Αν τα επόμενα τεστ αποδειχθούν επιτυχή, τότε είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα θεραπεύει τουλάχιστον μερικά από τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να βελτιώναμε σταδιακά αυτό το φάρμακο», συμπληρώνει.

Αν και τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά οι επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικά και ήδη ο Δρ Ζάσλοφ σχεδιάζει την πρώτη κλινική δοκιμή σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον στις ΗΠΑ, καθώς πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας θεραπείας για τη νευροεκφυλιστική πάθηση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την παροχή υπηρεσιών συνταγογράφησης και χορήγησης θεραπείας
Ο αριθμός των ασθενών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια






Σχετικά άρθρα

UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής
Mazdutide: Το νέο πολυαναμενόμενο φάρμακο για την παχυσαρκία
Είναι ο πρώτος στον κόσμο διπλός αγωνιστής GLP-1 και GCG
Νέα ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία για σπάνια οφθαλμική βλάβη
Οι ασθενείς ζητούν από την J&J να καταθέσει Αίτηση 'Αδειας Βιολογικών Προϊό
Νέα δεδομένα για τις μη μεταδοτικές παθήσεις από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο