Από το Βήμα (20/1/2011):
«Παράθυρο» για την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι τις επιχειρήσεις θα λειτουργούν πτυχιούχοι φαρμακοποιοί, αφήνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο κατατίθεται στη Βουλή. Με το εν λόγω σχέδιο, η κυβέρνηση ανοίγει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη λειτουργία όλων των φαρμακείων έξι ημέρες την εβδομάδα και προβλέπει τις συστεγάσεις.
Ειδικότερα, στο σχέδιο αναφέρεται ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων. «Οι Ελληνες ή υπήκοοι κράτους-μέλους της ΕΕ που έχουν πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος και οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για ρητά προβλεπόμενα αδικήματα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα» σημειώνεται.
Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης. Κάθε φαρμακευτικός σύλλογος καταρτίζει ετησίως πίνακες υποχρεωτικής εφαρμογής διημέρευσης κατά τις ημέρες των αργιών και διανυκτέρευσης καθημερινά των φαρμακείων της περιοχής ευθύνης του.
Επίσης αλλάζουν τα πληθυσμιακά κριτήρια σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους από 1.500 που είναι σήμερα). Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων, επιτρέπεται η συστέγαση φαρμακείων. Τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας. Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης. Αν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιονδήποτε λόγο ή αποβιώσει, ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του, και στον φαρμακοποιό που παραμένει χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου. Οι φαρμακοποιοί των συστεγαζόμενων φαρμακείων υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση αυτών. Επίσης τα εν λόγω φαρμακεία θεωρούνται, για τον καθορισμό του αριθμού των φαρμακείων, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση.
Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας, καθώς και τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων.
Ανά τρεις βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
«Το σχέδιο είναι ασαφές, ομιχλώδες και σε πάρα πολλά σημεία χρειάζεται διόρθωση, διότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη λειτουργία του φαρμακευτικού συστήματος στην Ελλάδα» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) κ. Κ. Λουράντος. Οπως αναφέρει, «υπάρχει ασάφεια ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου. Εφόσον δεν ορίζονται ώρες λειτουργίας, δεν μπορούμε να ορίζουμε διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις». Ο κ. Λουράντος καταγγέλλει επίσης πως στο σχέδιο «αφήνεται να εννοηθεί ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να ιδρύσει φαρμακείο, χωρίς να έχει πτυχίο φαρμακοποιού και να προσλάβει για τη λειτουργία του έναν φαρμακοποιό». Την ίδια στιγμή -τονίζει- έχουμε στάση πληρωμών από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, πλην του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οίκου Ναύτου. Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής θα κάνουν γενική συνέλευση τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα.
Από την Αυγή (20/1/2011): "Κλείνουν τους μικρούς, ανοίγουν για μεγάλους"
- Ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
- Προωθείται η συγκεντροποίηση, υποβαθμίζεται η ποιότητα υπηρεσιών
- Ο φαρμακοποιός ακολουθεί την τύχη του εμποράκου...
Αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος και επιδιώκοντας να παραδώσει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δραστηριότητες που ασκούν σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους πολλοί επιστήμονες, και μάλιστα νέοι, η κυβέρνηση προχωρεί στο "άνοιγμα" των επαγγελμάτων, που ισοδυναμεί με απορρύθμισή τους.
Πρότυπο για την απελευθέρωση το νομοσχέδιο για τα φαρμακεία, που επιτρέπει την κατοχή άδειας λειτουργίας από επιχειρηματίες που δεν είναι φαρμακοποιοί.
Οι φαρμακοποιοί απεργούν για δεύτερη ημέρα, διότι βλέπουν τον κίνδυνο συρρίκνωσης ή του κλεισίματος φαρμακείων με την επέκταση αλυσίδων, ιδιοκτησίας φαρμακευτικών εταιρειών, ακόμη και εντός σούπερ μάρκετ.
Άρση κατώτατων αμοιβών προβλέπει το νομοσχέδιο και για τους δικηγόρους και τους μηχανικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νομοσχέδιο υποβιβάζονται τα προσόντα των επαγγελματιών με επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών.
Δείτε ακόμη:
19/1/2011 - Οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα φαρμακεία