Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Π.Φ.Σ.: Απάντηση σε μελέτη της Alpha Bank για τα φαρμακεία

14/3/2011
«Ζητούμε την ανασκευή του απαράδεκτου κειμένου σας»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μελέτη για τον κλάδο της Υγείας και της Ασφάλισης εκπόνησε η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha Bank, με ημερομηνία Φεβρουάριος 2011.

 

Σύμφωνα με αυτήν, «θα πρέπει στο πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων να αλλάξουν πολλά πράγματα, με καίρια την αποκατάσταση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στη λιανική αγορά των φαρμάκων».

 

Μεταξύ άλλων, η μελέτη της Alpha Bank αναφέρει:

 

"Φάρμακα: Φαρμακεία χωρίς ανταγωνισμό

 

Η αποκατάσταση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στη λιανική αγορά των φαρμάκων στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πιο επείγοντα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα, ιδιαιτέρως στη σημερινή περίοδο της κρίσεως.

 

Ωστόσο, η μακρόχρονη πολιτική στρεβλώσεως του ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο τομέα έχει δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις στις οποίες η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού (πιθανότατα άνω των 2.000) φαρμακείων που αποκομίζουν υπερβολικά κέρδη εις βάρος κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και του κρατικού προϋπολογισμού, συνδυάζεται με την ύπαρξη πολλών χιλιάδων άλλων φαρμακείων (πιθανότατα άνω των 8.000) που κερδίζουν έως σήμερα ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εισόδημα, το οποίο είναι ακόμη σημαντικά υψηλότερο από το εισόδημα που κερδίζουν άλλες κατηγορίες του ελληνικού πληθυσμού αντίστοιχων προσόντων.

 

Αλλά ακόμη και αυτή η δεύτερη κατηγορία των φαρμακοποιών εξασφαλίζει το εισόδημά της επιβάλλοντας δυσανάλογα υψηλό κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει.

 

Ωστόσο, εάν η απελευθέρωση γίνει εσπευσμένα είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα που θα οδηγήσουν στην επιδείνωση της εξυπηρετήσεως των καταναλωτών των φαρμάκων, σε καταστροφικό ανταγωνισμό και εσπευσμένο κλείσιμο φαρμακείων, με προσωρινή αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, ιδιαιτέρως στη σημερινή περίοδο της κρίσεως και δημιουργία ανεξέλεγκτων κοινωνικών προβλημάτων και αντιδράσεων.

 

Για να αποφευχθούν κατά το δυνατό οι αρνητικές επιπτώσεις, η απελευθέρωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σταδιακά (π.χ., με μεταβατική περίοδο διάρκειας έως και 5 ετών).

 

Σε μία τέτοια σταδιακή απελευθέρωση εντάσσεται η σταδιακή χαλάρωση του ποσοστού κέρδους χονδρεμπόρων και των φαρμακοποιών (αρχικά με τη μέθοδο επιστροφής ενός ποσοστού από το κέρδος τους, που μπορεί να κυμαίνεται από 3,0% έως 11% επί του κύκλου εργασιών τους, στα ασφαλιστικά ταμεία) και η διεύρυνση της λειτουργίας των φαρμακείων στις εργάσιμες ημέρες των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου.

 

Στη συνέχεια, είναι αναγκαία η εναρμόνιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων με το ωράριο λειτουργίας των άλλων καταστημάτων και η περαιτέρω απελευθέρωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, διασφαλίζοντας συγχρόνως ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση του ανταγωνισμού σε βάρος του καταναλωτικού κοινού που αντιμετωπίζει επείγουσα ανάγκη προμήθειας φαρμάκων.

 

Τέλος, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τώρα η τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού και η πώλησή τους και από καταστήματα εκτός των φαρμακείων”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ALPHA BANK (για τα φαρμακεία: σελ. 44-57)

 

 

Απάντηση στη μελέτη της ALPHA BANK έδωσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της τράπεζας, Ι. Κωστόπουλο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.):

 

"Αθήνα, 9/3/2011

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 

Στο οικονομικό δελτίο που κυκλοφορεί αναφέρεστε στα φαρμακεία με τον αδόκιμο τίτλο «Φαρμακεία χωρίς ανταγωνισμό» (!) (sic). Οι συντάκτες προφανώς αγνοούν ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου οι τιμές των συνταγογραφουμένων φαρμάκων είναι σταθερές και ο ανταγωνισμός αφορά το επίπεδο των υπηρεσιών και όχι τις τιμές.

 

Οι συντάκτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα φάρμακα είναι μικτά (κοινωνικά) αγαθά (υπηρεσία υγείας + προϊόν), η δε φαρμακευτική αγορά με όρους οικονομίας είναι ειδική ατελής αγορά που ελέγχεται και αναλύεται από ιδιαίτερο κλάδο οικονομικών της Υγείας, την Φαρμακοοικονομία.

 

Στην περίπτωση των φαρμάκων δεν λειτουργούν απλώς οι δύο πόλοι προσφοράς και ζήτησης αλλά το θέμα είναι πολυπαραγοντικό.

 

Θα αποστείλουμε αναλυτική απάντηση, αλλά υπογραμμίζουμε ότι οι 12.000 φαρμακοποιοί της χώρας (μεγάλο μέρος των οποίων είναι πελάτες σας) είναι απογοητευμένοι και θιγμένοι από τέτοιου είδους προτάσεις και αναλύσεις που φαίνεται να υιοθετούνται από την ALPHA BANK.

 

Ζητούμε την ανασκευή του απαράδεκτου κειμένου (ή ακόμη και την απόσυρση του φυλλαδίου).

 

Μας θίγει, μας βλάπτει και μας προσβάλει, χρησιμοποιώντας στρεβλά στοιχεία και μισές αλήθειες. Πιστεύουμε ότι το σχετικό κείμενο δεν ήταν σε γνώση σας.

 

Οι 12.000 φαρμακοποιοί αναμένουν τη θετική αντίδραση σας, προκειμένου και αυτοί να προσδιορίσουν τη στάση τους”.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητούν βελτίωση στις μισθούς και στις συνθήκες εργασίας
Ωστόσο παραμένουν ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου






Σχετικά άρθρα

10 χιλιάδες βοηθοί φαρμακείου απεργούν στην Ολλανδία
Ζητούν βελτίωση στις μισθούς και στις συνθήκες εργασίας
Αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα με τη βοήθεια της f-anazitisi
Η σημασία των μέτριων φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων για τους επαγγελματίες υγείας
Φ.Σ. Αττικής προς ΠΦΣ: Καταστρατηγήσατε τη Συλλογική Σύμβαση
Με την επιλεκτική εξόφληση για τα εμβόλια
Αποκλειστικό: Πώς θα υλοποιηθεί η πρόληψη καρδιαγγειακού κινδύνου στα φαρμακεία
Θα αφορά και τους υπερτασικούς και διαβητικούς ασθενείς