Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Όλη η επικαιρότητα... σχολιασμένη

17/1/2011
Αναλύοντας τις τρέχουσες επαγγελματικές εξελίξεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Eίναι το γιαούρτι φάρµακο»; Τhat's the question (William Shakespeare)

 

Πολυσέλιδη εισήγηση µε τίτλο «Επιχειρηµατικότητα χωρίς εµπόδια: 30 πεδία δράσης για τη δηµιουργία φιλικού επιχειρηµατικού περιβάλλοντος» παρέδωσε στις 1/12 στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο πρόεδρος των βιοµηχάνων Δηµήτρης Δασκαλόπουλος. Στην έκθεσή του ο Σ.Ε.Β. εντοπίζει ως πρόβληµα στην επιχειρηµατικότητα τους περιορισµούς στη σύσταση εταιρείας προς εκµετάλλευση φαρµακείου και εισηγείται στην κυβέρνηση τις εξής «λύσεις»:

  • Κατάργηση του περιορισµού τα φαρµακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρµακοποιούς, πέραν των µέτρων που ήδη αναφέρει για τα φαρµακεία το µνηµόνιο.
  • Να επιτρέπεται σε µη φαρµακοποιούς, φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, να έχουν την πλειοψηφία φαρµακείου ή φαρµακείων, υπό τον όρο ότι θα απασχολούν κάθε ώρα λειτουργίας του φαρµακείου διπλωµατούχο φαρµακοποιό.
  • Κατάργηση εγγυηµένων ποσοστών κέρδους.

Αυτό το «φιλικό επιχειρηµατικό περιβάλλον» του κ. Δασκαλόπουλου, για ποιους είναι φιλικό, δεν έχω καταλάβει... Για τον κ. Σκλαβενίτη, τον κ. Βερόπουλο ή και γενικότερα άλλους φίλους του; Τέλος πάντων, εγώ δεν ανησυχώ ότι θα κινδυνεύσει το φαρµακείο µου από τα φαρµακεία των super markets. Εκτός αν ο κ. Δασκαλόπουλος ζητήσει να αναλάβουν οι φίλοι του εκτός από την πώληση και τη... συνταγογράφηση των φαρµάκων! Πράγµα καθόλου απίθανο µε τη φόρα που έχει πάρει, µε τις πλάτες της τρόικας και των Παπακωνστανινουπάγκαλων. Τότε, µάλιστα, σκουραίνουν τα πράγµατα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί θα δηµιουργηθούν υπαρξιακά προβλήµατα του τύπου «Είναι το γιαούρτι φάρµακο»; Και τότε, άντε να καθαρίσεις!

 

 

Aπό παρεξήγηση σε παρεξήγηση

 

Από ψήφισµα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας της 9/12/2010: «ο Φ.Σ. Αιγιαλείας καλεί τον Π.Φ.Σ. και τους φαρµακευτικούς συλλόγους της χώρας να αλλάξουν πολιτική και να αναζητήσουν συµµάχους και συµπαραστάτες στις άλλες κοινωνικές οµάδες που πλήττονται και αυτές από τα µέτρα της κυβέρνησης. Τα µέτρα της κυβέρνησης για το χώρο του φαρµάκου είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής που περιλαµβάνει µείωση µισθών και συντάξεων, κατάργηση των συλλογικών συµβάσεων, κατάργηση του δηµόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας, αναδιανέµοντας το εισόδηµα προς όφελος των µεγάλων ιδιωτικών συµφερόντων».

 

Μα τι λέτε συνάδελφοι του Φ.Σ. Αιγιαλείας; Πώς µπορείτε και καταλογίζετε τέτοιες προθέσεις στους σοσιαλιστές συντρόφους κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου (υπουργό Οικονοµικών) και Γιώργο Προβόπουλο (διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος); Γιατί δεν ενηµερώνεστε επιτέλους; Δεν διαβάσετε την επιστολή προθέσεων που απέστειλαν προς τους κ.κ. Jean - Claude Juncker (πρόεδρο Eurogroup), Olli Rehn (Επίτροπο Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων της Ε.Ε.), Jean-Claude Trichet (πρόεδρο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) στις 22 του Νοέµβρη; Αφού εκεί το ξεκαθαρίζουν το πράγµα: «οι πολιτικές της κυβέρνησης παραµένουν πλήρως προσανατολισµένες προς την επίτευξη της δηµοσιονοµικής βιωσιµότητας, τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος και την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια εφαρµογής είναι δίκαιη και ισότιµη». Τι άλλο να πουν οι άνθρωποι... Τους έτριξαν τα δόντια, στην κυριολεξία και αποκατέστησαν την αλήθεια. Αλλά εσείς, όπως πάντα, αδιάβαστοι. Γι' αυτό πέφτετε από παρεξήγηση σε παρεξήγηση...

 

 

Θεµατοφύλακες µε το αζηµίωτο

 

Προβλήµατα στην εφαρµογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αφορούν κυρίως πτώση του συστήµατος κατά τις απογευµατινές ώρες, λίστες µε σκευάσµατα που δεν κυκλοφορούν πλέον, ίδιος κωδικός πρόσβασης στο σύστηµα για διαφορετικά φαρµακεία και λάθη στις τιµές, εντοπίζουν οι φαρµακοποιοί σε όλη τη χώρα, δύο σχεδόν µήνες µετά την έναρξή της στον ΟΑΕΕ. Σύµφωνα µε ρεπορτάζ εφηµερίδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι φαρµακοποιοί, αναγνωρίζοντας µεν ως ιδιαίτερα θετικό µέτρο την εφαρµογή της e-συνταγογράφησης και συµβάλλοντας τα µέγιστα στην υλοποίησή της, δεν µπορούν να µην εντοπίσουν συγκεκριµένα προβλήµατα στο σύστηµα, που κάνουν συχνά την καθηµερινότητά τους πιο δύσκολη και τα οποία ασφαλώς επιδέχονται διορθώσεις.

 

Έτσι µας θέλω! Πραγµατικούς θεµατοφύλακες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Γρήγορα να εντοπίζουµε τις αδυναµίες του συστήµατος, να κάνουµε προτάσεις για τη βελτίωσή του, να δίνουµε τα πάντα για τον εξορθολογισµό της ιατρικής συνταγογράφησης, για την αποφυγή της σπατάλης, για το δραστικό περιορισµό της φαρµακευτικής δαπάνης. Προς όφελος των ασφαλιστικών ταµείων, των ασφαλισµένων, του δηµοσίου συµφέροντος. Μπράβο σε όλους. Έτσι και µόνο έτσι µπορεί να µας επαινεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας! Αλλά και έτσι και µόνο έτσι µπορεί να κυκλοφορεί το αναθεωρηµένο Μνηµόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση µε την Τρόικα και να µας συµπεριλαµβάνει στα επαγγέλµατα «µε υψηλό οικονοµικό αντίκτυπο», προσβλέποντας, µεταξύ άλλων, «στη µείωση του περιθωρίου κέρδους µας, είτε άµεσα µε µείωση στο 15%-20%, είτε έµµεσα µε τη θέσπιση ενός συστήµατος εκπτώσεων για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισµένο όριο (rebate)». Μιλάµε για επιβράβευση, όχι αστεία!

 

 

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση

 

Μήνυµα «εγρήγορσης» απηύθυνε ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος προς τους φαρµακευτικούς συλλόγους της χώρας, µε αφορµή την ανακοίνωση του προσχεδίου νόµου για τις «διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστηµα υγείας». Στην ανακοίνωσή του ο Π.Φ.Σ. εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις διατάξεις του προσχεδίου νόµου, γιατί:

  • Καθιερώνεται πολύ υψηλό rebate για τα φαρµακεία, αναλογικά πολύ υψηλότερο από αυτό που ορίζεται για τη Φαρµακοβιοµηχανία.
  • Επιβάλλεται υποχρεωτική λειτουργία του 40-100% των φαρµακείων το Σάββατο, χωρίς καµία λογική εξυπηρέτησης υγειονοµικών αναγκών της χώρας.
  • Επιβάλλεται µείωση του µεικτού κέρδους των φαρµακαποθηκών, συµπεριλαµβανοµένων των Συνεταιρισµών, κατά 32,5% (από 8% σε 5,4%) προς όφελος των φαρµακοβιοµηχάνων.

«Σας καλούµε σε αγωνιστική επαγρύπνηση προκειµένου να αποτρέψουµε οποιαδήποτε προσπάθεια αφανισµού του ελληνικού φαρµακείου», καταλήγει ο Π.Φ.Σ. απευθυνόµενος στους τοπικούς φαρµακευτικούς συλλόγους.

 

Αυτό το αγωνιστικό κάλεσµα στο τέλος είναι όλα τα λεφτά...

Στο παρελθόν, µακρινό αλλά και πρόσφατο, τους έχει επανειληµµένα οργανώσει, συσπειρώσει, κινητοποιήσει, τους έχει εµφυσήσει το πνεύµα της διεκδίκησης, τους έχει σφυρηλατήσει στους αγώνες. Για τον Π.Φ.Σ. µιλάµε, φυσικά, και τη σχέση του µε τους φαρµακευτικούς συλλόγους... Τώρα, για µια ακόµα φορά, τους καλεί σε ...αγωνιστική επαγρύπνηση! Και εκεί µου έρχονται στο µυαλό οι στίχοι του Ελύτη: «Στ' αληθινά στα ψεύτικα/ το λέω και τ 'οµολογώ/ σα να' µουν άλλος κι όχι εγώ/ µες τη ζωή πορεύτηκα»;

 

 

Βάλτε το παράλογο και το σουρεαλισµό στη ζωή σας, αλλιώς...

 

Στο προσχέδιο νόµου για τις «διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστηµα υγείας» αντέδρασε και ο Φαρµακευτικός Σύλλογος Κιλκίς: «Στόχος τους είναι: η εξαθλίωση του ελληνικού φαρµακείου, η εξαφάνιση των Συνεταιρισµών, η υπαλληλοποίηση του επιστηµονικού δυναµικού, η υποταγή του κλάδου στους κερδοσκόπους, η εδραίωση των συµφερόντων των πολυεθνικών, η εξαφάνιση του φαρµακείου της γειτονιάς, η ίδρυση αλυσίδων µε πολυεθνικά κεφάλαια», αναφέρει η ανακοίνωσή του. Και συνεχίζει: «Το µεγαλύτερο θύµα αυτής της εξέλιξης θα είναι ο ασθενής και ο ασφαλισµένος πολίτης».

 

Ναι, συνάδελφοι του Κιλκίς, αλλά από την άλλη πλευρά ο υγιής πολίτης, όπως και ο ανασφάλιστος πολίτης (ας µην ξεχνάµε ότι σε λίγο καιρό ανασφάλιστοι θα είµαστε όλοι), δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από µια τέτοια εξέλιξη. Αυτό γιατί το παραγνωρίζετε; Αναλογιστείτε, ακόµα, ότι ένα εξαθλιωµένο φαρµακείο είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει την πελατεία του, γιατί -µε το δεδοµένο ότι σε λίγο καιρό εξαθλιωµένοι θα είµαστε όλοι- «όµοιος τον όµοιο αγαπά κι όµοιος τον όµοιο θέλει», σύµφωνα µε τη λαϊκή ρήση. Αγνοείτε, επίσης, συνάδελφοι, ότι η ίδρυση αλυσίδων µε πολυεθνικά κεφάλαια θα προσφέρει οικονοµική στήριξη στους σιδεράδες (που ως τώρα τις κατασκεύαζαν µε ίδιους πόρους), ότι η εξαφάνιση του φαρµακείου της γειτονιάς µπορεί να αναπληρωθεί κάλλιστα από την ίδρυση ληξιαρχείων (αφού και αυτά γεννήσεις και θανάτους καταµετρούν), ότι η υποταγή του κλάδου στους κερδοσκόπους τουλάχιστον θα αποσυµφορήσει από τη δράση τους κάποιους άλλους χώρους, όπως τη Βουλή, τα µοναστήρια, τις τηλεπικοινωνίες κλπ., προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Μήπως, λοιπόν, να αντιµετωπίζετε τις εξελίξεις στον κλάδο πιο ψύχραιµα, και κυρίως πιο σουρεαλιστικά, αντί να καταφεύγετε σε όλους αυτούς τους βαρείς αφορισµούς; Για σκεφτείτε το καλύτερα!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)