Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ολ. Παπαδημητρίου: Η παρούσα κατάσταση δυσχεραίνει την εισαγωγή νέων φαρμάκων

28/9/2022 9:48:21 μμ
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ χαρακτηρίζει ως αδιέξοδη την τακτική του υπουργείου Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ναυάγησε η συνάντηση που είχαν τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ) με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης, με τον ΣΦΕΕ να χαρακτηρίζει «άκαρπη» τη συνάντηση και να προσάπτει στο αρμόδιο υπουργείο ότι «το φάρμακο δεν αποτελεί για αυτό υψηλή προτεραιότητα».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου: «Το φάρμακο δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το υπ. Υγείας και την κυβέρνηση και συνεπώς ούτε και η βιωσιμότητα και η προβλεψιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Για μια ακόμη φορά έγινε αντιληπτό πως το υπ. Υγείας θεωρεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποκλειστικά υπεύθυνες για την ανοδική πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και δεν βλέπει την ανάγκη αναπροσαρμογής της συνεισφοράς του δημοσίου σε αυτήν, με αποτέλεσμα να καταλογίζει ολοένα και μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές στις επιχειρήσεις, επιστροφές που ξεπερνούν το 60% των πωλήσεών τους. 
Η κυβέρνηση –σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες– αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας Covid-19, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρόνιων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, αγνοεί την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί 9 συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν. Γιατί όχι άλλωστε, αφού έχει αποφασίσει να μην τις πληρώνει αλλά να τις φορτώνει στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, "άρα αντέχουμε", η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με "δημιουργικά" μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας "πατρίκιους" και "πληβείους", ευνοούμενους και αδικούμενους. Ο καθένας έχεις τις δικές του προτεραιότητες. Η δική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των ασθενών με τα φάρμακα που χρειάζονται και είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε και το κάνουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες».

Σε ερώτηση του f.daily για το εάν μετά από αυτήν την άκαρπη συνάντηση οι εταιρείες επεξεργάζονται σχέδια για αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά ή και αποχωρήσεις από το ελληνικό φαρμακευτικό επιχειρείν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου δήλωσε: «Γενικώς η παρούσα κατάσταση δυσχεραίνει την εισαγωγή νέων φαρμάκων. Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει κάθε φαρμακευτική εταιρεία. Η τακτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας οδηγεί σε αδιέξοδα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ορίζει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες δράσεις δημόσιας υγείας
Δυνάμει του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας που βρίσκεται υπό διαβούλευση






Σχετικά άρθρα

Τα φάρμακα της αρνητικής λίστας εντάσσονται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Δυνάμει του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας που βρίσκεται υπό διαβούλευση
ΣΦΕΕ: Η τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα είναι διασφαλισμένη τον Αύγουστο
Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Θέματα διαφάνειας στις συμβάσεις της Ε.Ε. για τα εμβόλια Covid-19
Τι αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.
ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση