Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι τάσεις για το ιδιοκτησιακό και τις υπηρεσίες των φαρμακείων στην Ευρώπη

22/10/2019 4:46:53 μμ
Τι αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2019
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί είναι οι πλέον προσβάσιμοι από το κοινό επαγγελματίες υγείας και αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ ο ρόλος τους επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέταξε μια έκθεση του κανονιστικού πλαισίου για τα κοινοτικά φαρμακεία και τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας τις βασικές ρυθμιστικές αρχές αλλά και τις ποικίλες προσεγγίσεις στη χορήγηση αδειών φαρμακείου, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, στον τρόπο λειτουργίας τους και στις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Μεταξύ των θεμάτων που αναλύονται είναι οι τύποι άδειας ίδρυσης φαρμακείου, οι οποίοι κινούνται στην Ευρώπη σε δύο άξονες: α) Η άδεια που δίνεται για μια συγκεκριμένη τοποθεσία, η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο ιδιοκτήτη. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε χώρες με περιορισμούς στο ιδιοκτησιακό. β) Η άδεια που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο υπεύθυνο φαρμακοποιό, δεν μεταβιβάζεται και λήγει με τη συνταξιοδότηση ή απόλυση.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Αναφορά στις χώρες που έθεσαν περιορισμούς

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, πχ Ισπανία και Γερμανία, η άδεια φαρμακείου ανήκει μόνο σε φαρμακοποιό και μπορεί να μεταβιβαστεί μόνο σε άλλο φαρμακοποιό (ή εταιρεία φαρμακοποιών). Ο γερμανικός κανονισμός περιλαμβάνει μάλιστα ειδικές διατάξεις για δάνεια και μισθώσεις που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της φαρμακευτικής πρακτικής από το κέρδος. Στην Πολωνία νέες άδειες φαρμακείου μπορούν να εκδοθούν και να ανήκουν μόνο σε φαρμακοποιούς από το 2017.

Σε άλλες χώρες, π.χ. Αυστρία, υπάρχει ο περιορισμός κατοχής της πλειοψηφίας των μετοχών από φαρμακοποιό. Υπάρχουν δε και κοινοτικά φαρμακεία, η άδεια των οποίων ανήκει στο κράτος ή στον Οργανισμό Φαρμάκων.

Ορισμένες χώρες βέβαια επιτρέπουν την ιδιοκτησία των φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς, π.χ. η Πορτογαλία και η Ιταλία. Ωστόσο επισημαίνεται στην Έκθεση ότι χώρες όπως η Ουγγαρία, η Εσθονία και η Πολωνία που είχαν απελευθερωμένο καθεστώς, άλλαξαν τη νομοθεσία και έθεσαν περιορισμούς (το 2009, το 2015 και το 2017 αντίστοιχα).

Στην Ουγγαρία η αλλαγή ήταν σταδιακή, αυξάνοντας με τα χρόνια το ποσοστό μετοχών που πρέπει να κατέχει ο φαρμακοποιός. Στην Εσθονία το νέο καθεστώς θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2020, ενώ στην Πολωνία, η νέα νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ μόνο για τα νέα φαρμακεία της κοινότητας και για μεταφορές αδειών.

Υπηρεσίες του φαρμακείου

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην Έκθεση αφορά τη φαρμακευτική πρακτική και τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα φαρμακεία, οι οποίες συνήθως καθορίζονται από το νόμο.

Αναφέρεται δε στις κατευθυντήριες γραμμές που όρισε η Διεθνής Ένωση Φαρμακοποιών (FIP) με τον Π.Ο.Υ., τις οποίες ακολουθούν πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Η FIP και ο Π.Ο.Υ. όρισαν το στόχο της φαρμακευτικής πρακτικής που είναι η συμβολή στη βελτίωση της υγείας και η προσφορά βοήθειας στους ασθενείς να κάνουν καλύτερη χρήση των φαρμάκων τους, τα οποία επιτυγχάνονται με τα ακόλουθα έξι χαρακτηριστικά:
  • Οι φαρμακοποιοί να είναι άμεσα διαθέσιμοι σε ασθενείς με ή χωρίς ραντεβού.
  • Να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται προβλήματα υγείας.
  • Να προάγουν την υγεία.
  • Να εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
  • Να προλαμβάνουν τις παρενέργειες των φαρμάκων.
  • Να χρησιμοποιούν με σύνεση και υπευθυνότητα τους περιορισμένους πόρους υγείας.
Στην Έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχουν δύο είδη υπηρεσιών φαρμακείου:
α) η υποχρεωτική υπηρεσία που αφορά τη χορήγηση φαρμάκων, τη συμβουλή, τη φαρμακοεπαγρύπνηση και την προώθηση της υγείας
β) οι επιμέρους υπηρεσίες που διενεργεί κάθε φαρμακοποιός ανάλογα με τις γνώσεις του και αφορούν π.χ. εμβολιασμό, διαχείριση χρόνιων παθήσεων, μετρήσεις σακχάρου/πίεσης, διακοπή καπνίσματος κ.ά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών