Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Η Θεατρική Ομάδα Ψυχικού ανεβάζει το έργο
Η σκηνοθεσία είναι του φαρμακοποιού Βασίλη Παπαπέτρου
Ξεκινά η πιστοποίηση των φαρμακοποιών και στην αυτοφροντίδα
Ο ΠΦΣ υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον ΕΦΕΧ
Καλιφόρνια: Προσπάθεια για χαμηλότερες τιμές στα γενόσημα φάρμακα
Οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 37,6% τα τελευταία τρία χρόνια


Οι μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες της φαρμακευτικής αγοράς για το 2019

13/1/2020 6:02:20 μμ
Αυτή της BMS-Celgene έσπασε όλα τα ρεκόρ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλά ήταν τα χρήματα που ξόδεψαν οι φαρμακευτικές εταιρείες σε συμφωνίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2019, με αυτή της Bristol-Myers Squibb (BMS) και της Celgene να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που έγιναν ποτέ στον κλάδο.
Πραγματικά, τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμάται το ύψος της εξαγοράς της Celgene από την BMS «έχουν σπάσει τα ρεκόρ», σύμφωνα με το Fierce Pharma. Παράλληλα δημιουργείται έτσι μια εταιρεία κολοσσός στην Ογκολογία, με το συνδυασμό των φαρμάκων με nivolumab και ipilimumab της BMS και με lenalidomide και pomalidomide της Celgene να αναμένεται να αποφέρει έως και 23 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 33 δισ. δολάρια που υπολογίζονται τα συνολικά ετήσια έσοδα των δύο εταιρειών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία για το 2019 αναδεικνύεται αυτή μεταξύ των εταιρειών AbbVie και Allergan, αξίας 63 δισ. δολαρίων. Η συγχώνευση θα δημιουργήσει την 4η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν θα αποφέρει κέρδη. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η συμφωνία είναι σωτήρια για την Allergan αλλά μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για την AbbVie. Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της AbbVie, Richard Gonzalez, έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση ελήφθη για το υπάρχον χαρτοφυλάκιο της Allergan που μπορεί να αντισταθμίσει τη μελλοντική υποχώρηση στις πωλήσεις του Humira.

Τρίτη στη λίστα των μεγαλύτερων συμφωνιών του 2019 έρχεται η απόκτηση του αντιψωριασικού φαρμάκου με apremilast της Celgene από την Amgen για 13,4 δισ. δολάρια. Η πώληση του συγκεκριμένου φαρμάκου «επιβλήθηκε» ουσιαστικά από τις αρχές Εμπορίου των ΗΠΑ, ενόψει της εξαγοράς της Celgene από την BMS, ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία μονοπωλίου στην ψωρίαση (η BMS διαθέτει επίσης θεραπεία από του στόματος με την ίδια ένδειξη).

Από τους τομείς που τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές, η Ογκολογία αναδείχθηκε και φέτος πρωταγωνιστής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η σύμπραξη της Pfizer με την Array BioPharma για 11,4 δισ. δολάρια, η εξαγορά της Loxo Oncology ύψους 8 δισ. δολαρίων από την Eli Lilly αλλά και οι πλέον πρόσφατες συμφωνίες της Merck & Co με την ArQule και της Sanofi με τη Synthorx αξίας 2,7 και 2,5 δισ. δολάρια αντίστοιχα. 

Εξαιρετικά δυναμικά κινήθηκαν οι εταιρείες και για τις γονιδιακές θεραπείες, όπως η Roche με την απόκτηση της Spark Therapeutics για 4,3 δισ., η Biogen με τη Nightstar Therapeutics, η Pfizer με τη γαλλική Vivet και η Astellas με την Audentes Therapeutics.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημιουργώντας μια ισχυρή εταιρεία στον τομέα της αιμορροφιλίας
Οδήγησαν σε αποτυχημένα προγράμματα και απολύσεις χιλιάδων ανθρώπων


Σχετικά άρθρα

Bayer: Οι δεσμεύσεις και οι δράσεις για βιωσιμότητα την επόμενη δεκαετία
Η εταιρεία ιδρύει ανεξάρτητο Συμβούλιο Βιωσιμότητας
Τρεις κορυφαίες διακρίσεις σε Uni-pharma & InterMed
Στα Made in Greece 2019 της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία Roche και Spark Therapeutics
Δημιουργώντας μια ισχυρή εταιρεία στον τομέα της αιμορροφιλίας
Οι Uni-pharma & InterMed στηρίζουν το Magic Diabetes Bus
Μια σημαντική δράση της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη»