Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Οι χιονίστρες, η κνίδωση εκ ψύχους και τα άλλα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί το κρύο στο δέρμα

11/1/2021 5:24:57 μμ
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η έκθεση στο κρύο προκαλεί δερματική αγγειοσυστολή που οδηγεί σε μετατόπιση του αίματος στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, προκειμένου να προστατευτούν ζωτικά όργανα. Αυτός όμως ο τρόπος προστασίας του οργανισμού έχει συνέπειες στο δέρμα. Ας δούμε ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Κνίδωση εκ ψύχους 

Η κνίδωση εκ ψύχους εκδηλώνεται με καντήλες σε σημεία που εκτίθενται στον κρύο αέρα, σε κρύο νερό ή αντικείμενο, μέσα σε λίγα λεπτά. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα, όπως γενικευμένη κνίδωση, αγγειοοίδημα ή ακόμη και συγκοπή και θάνατος. Πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές κνίδωσης, ειδικά όταν εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια μπάνιου σε παγωμένο νερό. Οίδημα του στόματος και του οισοφάγου μπορεί επίσης να προκύψει μετά την πρόσληψη κρύου νερού ή τροφής. 

Χιονίστρες 

Είναι εντοπισμένες φλεγμονώδεις βλάβες, οι οποίες εμφανίζονται συνήθως το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, ιδιαίτερα σε υγρά κρύα κλίματα, όπου η υψηλή υγρασία αυξάνει την αγωγιμότητα του αέρα. Εμφανίζονται συνηθέστερα στα ακροδάχτυλα, τα οποία γίνονται κόκκινα και προκαλούν κνησμό. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται το οίδημα, η αίσθηση καψίματος στο δέρμα, ενώ σπανιότερα εμφανίζονται φουσκάλες και έλκη. Παρότι δεν οδηγούν σε μόνιμη βλάβη, εάν παραμεληθούν είναι πιθανό να μολυνθούν, με πιθανές σοβαρές συνέπειες.

Ακροκυάνωση και Ερυθροκυάνωση 

Η ακροκυάνωση αναφέρεται σε επίμονη μπλε ή κυανή απόχρωση του δέρματος, κυρίως των απώτερων τμημάτων των άκρων λόγω της μειωμένης οξυαιμοσφαιρίνης. Συχνά συνοδεύεται από υπερβολική εφίδρωση και ήπιο οίδημα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι παροδικές, μετά από έκθεση στο κρύο ή επίμονες. Στην ερυθροκυάνωση το δέρμα αποκτά μια ερυθρή ή κυανή χρώση, με παρουσία οιδήματος, κνησμού και καύσου, σε περιοχές με παχύ στρώμα υποκείμενου υποδόριου λίπους. Τα πόδια και οι μηροί των εφήβων κοριτσιών και των μεσήλικων γυναικών, οι μηροί και οι γλουτοί των προεφηβικών παχύσαρκων αγοριών και, περιστασιακά, οι βραχίονες των βρεφών είναι τα σημεία που εμφανίζεται συνήθως. 

Υπολιποδερματίτιδα εκ κρύου

Η εκδήλωση της υπολιποδερματίτιδας εκ κρύου συνίσταται σε κόκκινα και ερυθρά οζίδια και πλάκες που εμφανίζονται 1-2 ημέρες μετά την έκθεση στο κρύο και υποχωρούν εντός 2 εβδομάδων. Τα παιδιά συνήθως έχουν προδιάθεση, πιθανώς λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων στο υποδόριο λίπος τους. Οι βλάβες υποχωρούν εντός 2 εβδομάδων, χωρίς συνέπειες.

Εκτός από τις αντιδράσεις του υγιούς δέρματος στο κρύο, είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθούν κάποιες προϋπάρχουσες δερματοπάθειες όπως:

  • Έκζεμα: 'Ατομα με έκζεμα παρουσιάζουν ερυθρότητα, κνησμό στο δέρμα που μπορεί να γίνει πιο παχύ και να αιμορραγεί όταν γρατζουνιστεί. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και συχνά χειροτερεύει, όταν το δέρμα γίνεται πιο ξηρό το χειμώνα.
  • Ροδόχρους ακμή: Πρόκειται για μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί ερυθρότητα, διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, πρήξιμο και φλύκταινες στο δέρμα του προσώπου των ασθενών, οι οποίοι βλέπουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.
  • Νόσος του Raynaud: Στην πάθηση αυτή οι μικρές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στο δέρμα στενεύουν και περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μούδιασμα, αλλαγή του χρώματος και πόνο. Ο κρύος αέρας είναι η κύρια αιτία των συμπτωμάτων της νόσου.
Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να συστήνει την προστασία του δέρματος από το κρύο, με ζεστά ρούχα, γάντια και κάλτσες, αλλά και τη φροντίδα του δέρματος με εντατική ενυδάτωσή του.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακουφίζει τα ξηρά και ταλαιπωρημένα άκρα από το κρύο και την υγρασία
Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στην f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους