Την ανάγκη η κυβέρνηση να φανεί αποφασισμένη και κυρίως ανυποχώρητη στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, επιδιώκοντας να στείλει και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στους κλάδους που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις.
Από τη συζήτηση που ακολούθησε, μάλιστα, διεφάνη ότι η απεργία των φαρμακοποιών είναι αυτή που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση, καθώς συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών και γι' αυτό εκφράστηκε η άποψη ότι χρειάζεται μια επικοινωνιακή αντεπίθεση από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο προκειμένου η κοινή γνώμη να πεισθεί ότι το άνοιγμα και του συγκεκριμένου επαγγέλματος αποβλέπει πρωτίστως στο γενικό όφελος.
Σημειωτέον, δε, ότι τούτο κρίθηκε αναγκαίο δεδομένου ότι ο εν λόγω κλάδος έχει προβεί σε μια εκτενέστατη διαφημιστική καμπάνια της τελευταίες ημέρες η οποία, όπως ελέχθη χθες από κάποιους υπουργούς, «έχει διαστρεβλώσει πλήρως την απόφαση της κυβέρνησης, επιχειρώντας να την εμφανίσει ως υπερασπίζουσα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα και όχι αυτά των τοπικών φαρμακοποιών και των πελατών τους».
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι υπήρξαν χθες και υπουργοί που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εφαρμογή των κυβερνητικών επιλογών, με την έννοια ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανόν να αποφέρουν ακόμη και αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Το παράδειγμα που επικαλέστηκαν ήταν και πάλι ο κλάδος των φαρμακοποιών, καθώς υποστήριξαν ότι το άνοιγμα στο συγκεκριμένο επάγγελμα είναι πολύ πιθανόν όχι μόνον να μη μειώσει τα φαρμακεία -η Ελλάδα έχει αναλογικά με τον πληθυσμό της τα περισσότερα στην Ευρώπη- αλλά να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό τους.
Ωστόσο, έπειτα από συζήτηση οι περισσότεροι συμφώνησαν με την άποψη ότι ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της απόφασης, αλλά μεσοπρόθεσμα εκτιμήθηκε ότι τον πιθανό «υπερπληθυσμό» φαρμακείων θα τον μειώσουν οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς (σημ: για "κλείσιμο φαρμακείων", μιλά...).
Πηγή: Καθημερινή (21/1/2011)