Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες «μεταναστεύουν» στην Ανατολή

9/11/2022 4:32:39 πμ
Δεν θα αντέξουν τα αυξημένα κατά 200% ενεργειακά κόστη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα χειρότερα περιμένουν οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες τον προσεχή χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, τα ενεργειακά κόστη αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 200% πάνω μέσο όρο σε σχέση με τα επίπεδα του 2021 σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εκπροσώπους του κλάδου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρόσθετα κόστη στην παραγωγή.

Η Ένωση Medicines for Europe (που εκπροσωπεί τους μεγάλους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων, όπως είναι η Sandoz, η Teva κ.ά.), σε ανοιχτή της επιστολή προς τους υπουργούς Ενέργειας και Υγείας της Ε.Ε., προειδοποιεί ότι με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να «δεκαπλασιάζονται» σε ορισμένα εργοστάσια, ο «συνδυασμός πολιτικών πληθωρισμού και ελέγχου των τιμών απειλεί τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και καθιστά την παραγωγή στην Ε.Ε. μη βιώσιμη».

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να «μετακινηθεί» η παραγωγή δραστικών ουσιών από τις χώρες της Ασίας στην Ευρώπη, ώστε να διευκολυνθεί ο εφοδιασμός των φαρμάκων μέσα στην ήπειρο, ένα πρόβλημα που έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό εν μέσω Covid-19. Αν όμως οι παρούσες συνθήκες συνεχιστούν και το 2024, όχι μόνο δεν θα επιστρέψει η παραγωγή στην Ευρώπη, αλλά και περισσότερες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκατασταθούν σε χώρες με πιο οικονομικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του pharmavoice.com, σύμφωνα με την Teva Pharmaceuticals, η τάση αυτή οφείλεται στο κοστοβόρο και παρωχημένο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. Τόσο η Medicines for Europe όσο και η Teva ζητούν από την ΕΕ να εξετάσει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των φαρμακευτικών εταιρειών, ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές γενοσήμων, και να υιοθετήσει νέες πολιτικές τιμολόγησης. Μάλιστα, μια εξαιρετική συγκυρία/ευκαιρία είναι η τρέχουσα αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ε.Ε., στην οποία –σύμφωνα με την Teva– θα μπορούσε να συμπεριληφθούν στρατηγικές και κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων εντός της Ευρώπης.

Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ενεργειακό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο REPowerEU που αποσκοπεί να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030 και περιλαμβάνει μια σειρά από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, μεταξύ των οποίων η προώθηση εταιρικών συνεργασιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αέρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και νέες προτάσεις για την πρόσβαση της βιομηχανίας σε κρίσιμες πρώτες ύλες κ.ά. Επίσης πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε μια σημαντική δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης, ύψους 1 δισ. ευρώ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Μένει να δούμε τι θα μπορούσε να «προσφέρει» στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών