Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Η Sanofi διορίζει νέους επικεφαλής σε σημαντικές θέσεις
Το Τμήμα Consumer Healthcare αναλαμβάνει η Julie Van Ongevalle
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Στη μάχη για την έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών κατά της COVID-19
Ξεκινάει η πρώτη κλινική μελέτη παγκοσμίως για δυνητική θεραπεία αντισωμάτων
Ξεκίνησαν οι ανακλήσεις μετφορμίνης στις ΗΠΑ εξαιτίας NDMA
Το φάρμακο χορηγείται για τον έλεγχο του σακχάρου


Ο κίνδυνος για καρκίνο συνδέεται με τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας

15/2/2018 10:05:34 πμ
Περισσότερα περιστατικά καρκίνου αναμένονται τα επόμενα χρόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότερα περιστατικά καρκίνου αναμένονται ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα, λόγω της ταχέως αυξανόμενης κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.ά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο 13 του Παρισιού και το ινστιτούτο ιατρικών ερευνών INSERM μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών. Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίστηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συνδέθηκε με την αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού.
Σημειώνεται ότι δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τους καρκίνους του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ως τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας θεωρούνται τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα, κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.
Αντιθέτως, τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κτλ.) συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με τον καρκίνο, ενώ παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση των εν λόγω τροφών με τον κίνδυνο για παχυσαρκία, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες έρευνες προς επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων, καθώς διατυπώθηκε και η άποψη από μέρος των επιστημόνων ότι "δαιμονοποιούνται" τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα απορροφά μόλις 40 εκατ. ευρώ ετησίως
Για τη διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2


Σχετικά άρθρα

Ο ρόλος της Διατροφής στις Ρευματικές Παθήσεις
Μαρία Σκουρολιάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Συνεργάτης Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα
Οδηγίες για τη σωστή χρήση των κλιματιστικών απαιτούνται λόγω κορονοϊού
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΙΣΑ κάνει συστάσεις προς όλους
Τα 6 απαραίτητα βήματα προστασίας για όσο διαρκεί η πανδημία
Από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO
Παχυσαρκία: Παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό
Σύμφωνα με μελέτη σε ασθενείς κάτω των 60 ετών