Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο όπλο κατά της Ηπατίτιδας C

4/12/2007
Στην τελική φάση δοκιμών βρίσκεται φάρμακο που θα βοηθήσει μεγάλο μέρος των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΈνα νέο φάρμακο, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Το σημαντικό είναι ότι το φάρμακο αυτό απευθύνεται σε ασθενείς η κατάσταση των οποίων δεν επιδέχεται κάποια από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Το φάρμακο αυξάνει τον αριθμό των αιμοπεταλίων, ο ρόλος των οποίων είναι πολύ σημαντικός στη λειτουργία της αιμόστασης, στο μηχανισμό δηλαδή της πήξης του αίματος και στη διαδικασία επούλωσης πληγών.

Αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές για την ηπατίτιδα C, η έρευνα θα στραφεί σε άλλες παθήσεις του ήπατος, αλλά και στο αν το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί (για την αύξηση των αιμοπεταλίων) και σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Ένα νέο φάρμακο, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Το σημαντικό είναι ότι το φάρμακο αυτό απευθύνεται σε ασθενείς η κατάσταση των οποίων δεν επιδέχεται κάποια από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Το eltrombopag, όπως ονομάστηκε το φάρμακο, δείχνει παράλληλα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και σε μια πάθηση του αίματος η οποία προκαλεί αιμορραγίες και μώλωπες. Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται το φάρμακο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αντικαρκινικές θεραπείες.

Το φάρμακο που βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών αναπτύσσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Duke.

Η ουσία αυξάνει τον αριθμό των αιμοπεταλίων, ο ρόλος των οποίων είναι πολύ σημαντικός στη λειτουργία της αιμόστασης, στο μηχανισμό δηλαδή της πήξης του αίματος και στη διαδικασία επούλωσης πληγών.
Τα αιμοπετάλια περιέχουν σεροτονίνη και ελευθερώνουν παράγοντες απαραίτητους για την πήξη του αίματος και το σχηματισμό των θρόμβων. Σε περίπτωση ελάττωσης των αιμοπεταλίων ο οργανισμός αρχίζει να έχει «τάσεις» αιμορραγίας. Η έλλειψη αιμοπεταλίων και οι επιπτώσεις της είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι περίπου 170 εκατομμύρια ασθενείς με ηπατίτιδα C σε όλο τον κόσμο. Ο συγκεκριμένος ιός καταστρέφει το ήπαρ και παράλληλα καταστρέφει το μηχανισμό παραγωγής αιμοπεταλίων του οργανισμού.

Με τις διαθέσιμες θεραπείες μόνο το 50% των ασθενών καταφέρνει να θεραπευθεί. «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με ηπατίτιδα C, η κατάσταση των οποίων δεν μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε κάποια θεραπεία ή που ακόμη και όταν χορηγείται θεραπεία ο αριθμός των αιμοπεταλίων συνεχίζει να μειώνεται. Από τη στιγμή που έως σήμερα δεν υπήρχε κανένα διαθέσιμο μέσο για να εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη, η ανάπτυξη ενός τέτοιου φαρμάκου θα βοηθήσει τα μέγιστα και μάλιστα σε πολλούς τομείς» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζον Μακ Χάτσινσον, επικεφαλής της έρευνας.

Το φάρμακο αποδείχτηκε επίσης αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση της Ιδιοπαθούς Θρομβοπενικής Πορφύρας (Ι.Θ.Π.), μιας δυσλειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, κατά την οποία το αίμα δεν πήζει όπως θα έπρεπε, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Στους ανθρώπους που έχουν Ι.Θ.Π. συχνά εμφανίζονται μώλωπες στο δέρμα. Η εμφάνιση αυτή οφείλεται σε αιμορραγία μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα.

Αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές για την ηπατίτιδα C, η έρευνα θα στραφεί σε άλλες παθήσεις του ήπατος, αλλά και στο αν το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί (για την αύξηση των αιμοπεταλίων) και σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization


Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της