Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Νέο όπλο κατά της Ηπατίτιδας C

4/12/2007
Στην τελική φάση δοκιμών βρίσκεται φάρμακο που θα βοηθήσει μεγάλο μέρος των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΈνα νέο φάρμακο, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Το σημαντικό είναι ότι το φάρμακο αυτό απευθύνεται σε ασθενείς η κατάσταση των οποίων δεν επιδέχεται κάποια από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Το φάρμακο αυξάνει τον αριθμό των αιμοπεταλίων, ο ρόλος των οποίων είναι πολύ σημαντικός στη λειτουργία της αιμόστασης, στο μηχανισμό δηλαδή της πήξης του αίματος και στη διαδικασία επούλωσης πληγών.

Αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές για την ηπατίτιδα C, η έρευνα θα στραφεί σε άλλες παθήσεις του ήπατος, αλλά και στο αν το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί (για την αύξηση των αιμοπεταλίων) και σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Ένα νέο φάρμακο, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Το σημαντικό είναι ότι το φάρμακο αυτό απευθύνεται σε ασθενείς η κατάσταση των οποίων δεν επιδέχεται κάποια από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Το eltrombopag, όπως ονομάστηκε το φάρμακο, δείχνει παράλληλα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και σε μια πάθηση του αίματος η οποία προκαλεί αιμορραγίες και μώλωπες. Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται το φάρμακο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αντικαρκινικές θεραπείες.

Το φάρμακο που βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών αναπτύσσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Duke.

Η ουσία αυξάνει τον αριθμό των αιμοπεταλίων, ο ρόλος των οποίων είναι πολύ σημαντικός στη λειτουργία της αιμόστασης, στο μηχανισμό δηλαδή της πήξης του αίματος και στη διαδικασία επούλωσης πληγών.
Τα αιμοπετάλια περιέχουν σεροτονίνη και ελευθερώνουν παράγοντες απαραίτητους για την πήξη του αίματος και το σχηματισμό των θρόμβων. Σε περίπτωση ελάττωσης των αιμοπεταλίων ο οργανισμός αρχίζει να έχει «τάσεις» αιμορραγίας. Η έλλειψη αιμοπεταλίων και οι επιπτώσεις της είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι περίπου 170 εκατομμύρια ασθενείς με ηπατίτιδα C σε όλο τον κόσμο. Ο συγκεκριμένος ιός καταστρέφει το ήπαρ και παράλληλα καταστρέφει το μηχανισμό παραγωγής αιμοπεταλίων του οργανισμού.

Με τις διαθέσιμες θεραπείες μόνο το 50% των ασθενών καταφέρνει να θεραπευθεί. «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με ηπατίτιδα C, η κατάσταση των οποίων δεν μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε κάποια θεραπεία ή που ακόμη και όταν χορηγείται θεραπεία ο αριθμός των αιμοπεταλίων συνεχίζει να μειώνεται. Από τη στιγμή που έως σήμερα δεν υπήρχε κανένα διαθέσιμο μέσο για να εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη, η ανάπτυξη ενός τέτοιου φαρμάκου θα βοηθήσει τα μέγιστα και μάλιστα σε πολλούς τομείς» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζον Μακ Χάτσινσον, επικεφαλής της έρευνας.

Το φάρμακο αποδείχτηκε επίσης αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση της Ιδιοπαθούς Θρομβοπενικής Πορφύρας (Ι.Θ.Π.), μιας δυσλειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, κατά την οποία το αίμα δεν πήζει όπως θα έπρεπε, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Στους ανθρώπους που έχουν Ι.Θ.Π. συχνά εμφανίζονται μώλωπες στο δέρμα. Η εμφάνιση αυτή οφείλεται σε αιμορραγία μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα.

Αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές για την ηπατίτιδα C, η έρευνα θα στραφεί σε άλλες παθήσεις του ήπατος, αλλά και στο αν το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί (για την αύξηση των αιμοπεταλίων) και σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ