Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέες προοπτικές στη φαρμακευτική έρευνα από τον «εικονικό άνθρωπο»

20/6/2008
Ηλεκτρονικά μοντέλα τα οποία στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών θα προσομοιώνουν τον ανθρώπινο οργανισμό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τα εικονικά μοντέλα ανθρωπίνων οργάνων και κυτταρικών συστημάτων που κατασκευάζονται με τη χρήση υπολογιστών έχουν τη δυνατότητα να προσομοιώσουν τις φυσιολογικές επιδράσεις των φαρμάκων, με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα.

Η PWC αναφέρει ότι εταιρείες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία έχουν μειώσει τους χρόνους των κλινικών δοκιμών τους κατά 40% αλλά και το κόστος των απαιτούμενων ασθενών κατά δύο τρίτα.

Οι νέες τεχνολογίες στην πληροφορική και η εξέλιξη ενός μοντέλου «εικονικού ανθρώπου» για την πρόβλεψη των επιδράσεων των φαρμάκων στον οργανισμό πριν τη χορήγηση τους σε κλινικές δοκιμές, θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά τη φαρμακευτική έρευνα.

Μέχρι το 2020, οι διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης των φαρμάκων μπορεί να έχουν ελαττωθεί κατά δύο τρίτα, το κόστος των κλινικών δοκιμών να μειωθεί σημαντικά και η παραγωγή φαρμάκων να αυξηθεί δραματικά, αναφέρει σε έκθεση της η PriceWaterhouseCoopers (PWC).

«Η επιστήμη χρειάζεται ένα γρηγορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο ελέγχου των ουσιών προτού χορηγηθούν σε ανθρώπους», δήλωσε ο Στιβ Άρλιγκτον, στέλεχος της PWC. Μάλιστα, το σκεπτικό δημιουργίας ενός «εικονικού ανθρώπου» θα μπορούσε να αποτελέσει συνδετικό κρίκο των νέων τεχνολογιών στην φαρμακευτική.

Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας αυτή τη στιγμή είναι η αξιοσημείωτη μείωση στην κατασκευή νέων φαρμάκων που φτάνουν στην αγορά, παρά τις υψηλές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Η βελτίωση στους τομείς καινοτομίας και παραγωγής αποτελούν άλλωστε κεντρικά θέματα του φετινού ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Εταιρειών και Συνδέσμων.

Παρά τα αυστηρότερα εθνικά νομοθετικά μέτρα και τις κυβερνητικές περικοπές κονδυλίων για την έρευνα και ανάπτυξη, ο Άρλιγκτον θεωρεί ότι οι εταιρείες του κλάδου μπορούν να επωφεληθούν από την υψηλή τεχνολογία για να πετύχουν τους στόχους τους.

Τα εικονικά μοντέλα ανθρωπίνων οργάνων και κυτταρικών συστημάτων που κατασκευάζονται με τη χρήση υπολογιστών έχουν τη δυνατότητα να προσομοιώσουν τις φυσιολογικές επιδράσεις των φαρμάκων, με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα. Η PWC αναφέρει ότι εταιρείες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία έχουν μειώσει τους χρόνους των κλινικών δοκιμών τους κατά 40% αλλά και το κόστος των απαιτούμενων ασθενών κατά δύο τρίτα.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τα νέα φάρμακα που θα αναπτύσσονται με τη χρήση τέτοιων υπολογιστικών μοντέλων δεν θα περνούν και από «κανονικές» κλινικές δοκιμές, θα δίνεται όμως η δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του φαρμάκου που αναπτύσσουν αλλά και να μειώνουν το κόστος τέτοιων διαδικασιών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD