Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

ΕΜΑ: Συνιστά την 3η δόση με το εμβόλιο της Moderna
Μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων
The Lancet: Η μιρταζαπίνη δεν είναι αποτελεσματική στην άνοια
Δεν μειώνει τα επεισόδια διέγερσης των ασθενών
Αλλάζουν οι χρόνοι αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ
Συγκεκριμένους κανόνες του τακτικού ελέγχου των συνταγών ζητούν οι φαρμακοποιοί

Νέες μονάδες απεξάρτησης και αποτοξίνωσης στη χώρα

27/6/2018 9:44:54 πμ
Οι ενέργειες του υπουργείου Υγείας κατά των ναρκωτικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει τις ενέργειες που σχεδιάζει και προγραμματίζει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εξάρτησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Η εξάρτηση αποτελεί ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί διατομεακή αντιμετώπιση. Βασική προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα όλων των τύπων. Νευραλγικής σημασίας είναι ακόμα η συνεργασία των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των χρηστών και την ορθολογική διαχείριση των πόρων.

Συγκεκριμένα, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου:

  • Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών στις 13 Περιφέρειες της χώρας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
  • Επιτεύχθηκε οικονομική ενίσχυση και ανασχεδιασμός των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων δομών και τη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής για εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης.
  • Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός δύο νέων μονάδων σωματικής αποτοξίνωσης στην Ήπειρο και στην Αττική και της επέκτασης της υφιστάμενης μονάδας αποτοξίνωσης στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας των ατόμων για πλήρη απεξάρτηση.
  • Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας θα λειτουργήσουν αποκεντρωμένες υπηρεσίες (πολυδύναμα κέντρα και κινητές μονάδες), προκειμένου να παρέχουν πρωτοβάθμια υποστήριξη και βραχεία παρέμβαση σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων με στόχο τη γεωγραφική κάλυψη όλης της επικράτειας.
  • Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία διάταξης, η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ΚΟΙ.Σ.ΕΝ. (Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης) για τη διευκόλυνση της απασχόλησης και της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων αυτών μετά την ολοκλήρωση θεραπευτικών προγραμμάτων.
  • Στα μεγάλα αστικά κέντρα προβλέπεται η ενίσχυση των υπηρεσιών «μείωσης της βλάβης» (κινητές μονάδες άμεσης πρόσβασης και υγειονομικής φροντίδας, κέντρα ημέρας και υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας για ενεργούς χρήστες ουσιών) με προτεραιότητα την αξιόπιστη φροντίδα των εξαρτημένων και την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Τέλος, για την αντιμετώπιση του αναδυομένου προβλήματος υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ έχει προγραμματιστεί η λειτουργία επιπλέον εξειδικευμένων μονάδων αποτοξίνωσης αλλά και εξωτερικής παρακολούθησης. Επιπλέον στο υπουργείο Υγείας θα συγκροτηθεί άμεσα επιστημονική ομάδα κατάρτισης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με βάση αυτούς θα αποζημιώνονται οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ
Δραματική έκκληση για λήψη μέτρων από τον Π.Ο.Υ.


Σχετικά άρθρα

Θ. Πλεύρης: Έρχονται ποιοτικοί δείκτες στις υπηρεσίες υγείας
Με βάση αυτούς θα αποζημιώνονται οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ
Τα φύλλα κατανάλωσης φαρμάκων από Γαλλία και Γερμανία ζήτησε ο Α. Πλεύρης
Θα γίνει σύγκριση με τις καταναλώσεις που σημειώνονται στην Ελλάδα
ΕΜΑ: Σταματά η κυλιόμενη ανασκόπηση του εμβολίου COVID-19 της Curevac
Η εταιρεία επικεντρώνεται σε εμβόλια δεύτερης γενιάς
Εργαζόμενοι ΕΟΦ: «Είμαστε συνωστισμένοι και χωρίς κλιματισμό»
Ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και προσλήψεις άμεσα