Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΟΠΥΥ

31/8/2018 11:53:04 πμ
Τι θα πρέπει να κάνουν οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018.

Συγκεκριμένα, τίθεται σε λειτουργία η αποστολή αιτημάτων Γνωματεύσεων ΕΚΠΥ προς το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ).


Αυτό σημαίνει ότι στο εξής όλα τα αιτήματα θα κατευθύνονται θα εξυπηρετούνται, βάσει μοναδικού Αριθμού Ηλεκτρονικής Γνωμάτευσης, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και δεν θα παραλαμβάνονται χειρόγραφα.


Τα αιτήματα θα αποστέλλονται στο ΑΥΣ είτε από τον γιατρό που «έγραψε» τη γνωμάτευση είτε από το συμβεβλημένο Πάροχο Υγείας - φαρμακοποιό.

 

Μέσω της νέας εφαρμογής, ο ενδιαφερόμενος θα αναζητά, με συνδυασμό κριτηρίων, την Ηλεκτρονική Γνωμάτευση ΕΚΠΥ και θα αποστέλλει ηλεκτρονικό αίτημα προς εξέταση από το ΑΥΣ, επισυνάπτοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (σε pdf αρχεία).


Η εφαρμογή βρίσκεται στο site του ΕΟΠΥΥ και θα είναι διαθέσιμη στους γιατρούς και φαρμακοποιούς με τη χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης που έχουν για τις Ηλεκτρονικές Γνωματεύσεις και το eΔΑΠΥ Παροχών.

Κάθε αίτημα αποστέλλεται μοναδικά και ενημερώνει την «Κατάσταση αιτήματος» με τις αντίστοιχες ημερομηνίες των ενεργειών και ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.


Για τους φαρμακοποιούς, οι γνωματεύσεις που θα εγκρίνονται, θα μπορούν και να εκτελούνται σε πραγματικό χρόνο από τα φαρμακεία. 

Πώς εξυπηρετούνται οι πολίτες

Στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι η ίδια δυνατότητα προστίθεται και στον Φάκελο Υγείας Ασθενή (ΦΑΥ), ώστε οι πολίτες να υποβάλλουν τα αιτήματά τους ηλεκτρονικά και να ενημερώνονται άμεσα για την εξέλιξή τους.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έτσι θα επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των αιτημάτων πολιτών για την αποζημίωσή τους, ενώ μηδενίζεται παράλληλα η ταλαιπωρία τους, καθώς πλέον δεν απαιτείται φυσική παρουσία τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό είναι ότι το ΑΥΣ κάθε χρόνο δέχεται περισσότερα από 10.000 αιτήματα από πολίτες.


Η νέα εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο δράσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών. 

Ηλεκτρονική Προέγκριση και για τα ΦΥΚ

Όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από τα παραπάνω, ακόμη μία ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού συζητήθηκε η διαδικασία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης και αποφασίστηκε η αποζημίωση για περίπου 40 αιτήματα γιατρών.

Με το νέο σύστημα μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους και δεν απαιτείται φυσική παρουσία του ασθενή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα έγκρισης.

 

Η διαδικασία απλοποιείται και το αίτημα στέλνεται ηλεκτρονικά από τον γιατρό κατά τη συνταγογράφηση του φαρμάκου. Η απάντηση λαμβάνεται ηλεκτρονικά, εκδίδεται η συνταγή, ενώ αυτόματα ενημερώνεται το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που εξυπηρετεί τον ασθενή, προκειμένου το φάρμακο να είναι διαθέσιμο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη