Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Νέα πρωτογενής έρευνα σε "πράσινες" λύσεις

4/11/2014 10:52:21 πμ
Η ΚΟΡΡΕΣ εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φυσικών καλλυντικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΗ ΚΟΡΡΕΣ, στο πλαίσιο της σταθερής επένδυσης στην Έρευνα & Ανάπτυξη για την προαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των φυσικών προϊόντων, εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών στη νέα πανευρωπαϊκή πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά, OPTIBIOCAT[1]. Πρόκειται για επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή[2] ερευνητικό πρόγραμμα που εστιάζει στην ανακάλυψη καινοτομικών πράσινων πρακτικών παραγωγής καλλυντικών με τεκμηριωμένο περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικό προφίλ. Στο πλαίσιο της τετραετούς έρευνας, η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται με 15 διακεκριμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα από 7 χώρες της Ευρώπης.


Το ερευνητικό πρόγραμμα OPTIBIOCAT έχει ως αφετηρία τη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικών καλλυντικών (εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η αγορά θα ξεπεράσει τα 10δισ.€ έως το 2018) και «απαντά» στο βασικό ζητούμενο για υιοθέτηση παραγωγικών μεθόδων που σέβονται τις αρχές της αειφορίας και για χρήση συστατικών με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ερευνητές, ακαδημαϊκοί και ειδικοί της αγοράς –με την ΚΟΡΡΕΣ να έχει καίριο ρόλο– από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Φιλανδία ενώνουν την τεχνογνωσία τους, καλύπτοντας όλο το φάσμα της διαδικασίας ανάπτυξης καλλυντικών.

Αντικείμενο της έρευνας, που θα ολοκληρωθεί το 2018, είναι οι εστέρες, μία από τις πιο κοινές οικογένειες «συστατικών εργαστηρίου», που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία καλλυντικών για την απαλή υφή που προσδίδουν στο τελικό προϊόν, χωρίς ωστόσο να είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η έρευνα OPTIBIOCAT εστιάζει στη μελέτη μιας απόλυτα πράσινης παραγωγικής διαδικασίας που θα εξοικονομεί πόρους και ενέργεια, καταλήγοντας σε 100% φυσικούς εστέρες. Στη συνέχεια, η ΚΟΡΡΕΣ θα ερευνήσει για πρώτη φορά παράπλευρες ιδιότητές τους, όπως την αντιοξειδωτική, δίνοντας νέα διάσταση σε ένα «κοινό» έως τώρα συστατικό. Το συγκεκριμένο project θα δημιουργήσει, παράλληλα, μια σημαντική πηγή νέας γνώσης, αξιοποιήσιμη και από άλλους κλάδους, όπως της φαρμακευτικής και των τροφίμων.


Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογης κλίμακας πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο η ΚΟΡΡΕΣ εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών. Έχει προηγηθεί το project AGROCOS[3] που αφορά στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών (1.800 φυτά από όλο τον κόσμο και 3.600 εκχυλίσματα) ως προς την καλλυντική και την αγροχημική τους δράση. Η ευρύτερη πρωτογενής έρευνα στον τομέα των φυσικών συστατικών που έχει ήδη δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων, θα καταλήξει με την ανακοίνωση των 5 καλύτερων φυτών και δραστικών συστατικών με καλλυντική εφαρμογή και εμπορική προοπτική εντός του τρέχοντος έτους.

Στόχος της ΚΟΡΡΕΣ είναι να παρέχει καινοτόμα και αποτελεσματικά προϊόντα βασισμένα σε δραστικά συστατικά φυσικής προέλευσης, να προάγει την έρευνα στα φυσικά συστατικά σε συνδυασμό με τη βιοχημεία του δέρματος και να αναδεικνύει τα πολύτιμα ελληνικά βότανα μέσα από συνεργασίες με τοπικούς καλλιεργητές και την παραγωγή δικών της φυτικών εκχυλισμάτων υψηλής βιολογικής αξίας.


[1] Optimised esterase biocatalysts for cost-effective industrial production

[2] Seventh Framework Programme (FP7)/ KBBE

[3] From Biodiversity to Chemodiversity: Novel Plant Produced Compounds with Agrochemical and Cosmetic interest

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά


Σχετικά άρθρα

Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ βρίσκεται δίπλα στην εκπαίδευση και των μαθητών!
Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
FAMAR: Μεγάλες επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Κώστας Παπαγιάννης: Οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να μετασχηματιστούν ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία
Ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης στην 1η Έκθεση Logistics and Transports
Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες που αξιοποιεί ο Όμιλος