Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα κατηγορία φαρμάκων μείωσε στο μισό την «κακή» χοληστερόλη

29/11/2013 12:23:33 μμ
Σπουδαία πρόοδος στην καταπολέμηση μιας κατάστασης από την οποία υποφέρουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Ένα νέο πειραματικό φάρμακο με την ονομασία evolocumab, που ανήκει στην πολλά υποσχόμενη κατηγορία των λεγόμενων «αναστολέων PCSK9», αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία Amgen για την καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης.

Οι αναστολείς PCSK9 αποτελούν μια εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση σε σχέση με τις ευρέως σήμερα χρησιμοποιούμενες στατίνες, ενώ το εν λόγω φάρμακο κατάφερε να μειώσει στο μισό -κατά 52%- το επίπεδο της «κακής» χολητσερόλης (LDL) μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, χωρίς μάλιστα να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες στους περισσότερους ασθενείς.

Κλινική δοκιμή

Η κλινική του δοκιμή διήρκεσε 52 εβδομάδες και έγινε σε 1.104 ασθενείς, οι οποίοι συνέχισαν να παίρνουν τις στατίνες τους. Κάθε ασθενής λάμβανε 420mg του νέου ενέσιμου φαρμάκου μια μόνο φορά το μήνα.

Μετά το τέλος της δοκιμής, το επίπεδο της LDL είχε υποχωρήσει κατά 52% και η μείωση αυτή ήταν πρόσθετη σε σχέση με τη μείωση που επέφεραν οι στατίνες. Επίσης τα επίπεδα άλλων λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) μειώθηκαν κατά 9%, ενώ η «καλή» χοληστερόλη (HDL) αυξήθηκε κατά 9%.

Σοβαρές παρενέργειες εμφανίστηκαν στο 7,1% των ασθενών έναντι 6,3% όσων έπαιρναν μόνο στατίνες. Η αύξηση των επιπέδων των ενζύμων στο ήπαρ παρουσιάστηκε στο 1,8% των ασθενών έναντι 1,6% σε όσους έπαιρναν μόνο στατίνες.

Οι αναστολείς PCSK9

Η νέα κατηγορία φαρμάκων των αναστολέων PCSK9 θεωρείται εν δυνάμει η μεγαλύτερη πρόοδος στο πεδίο καταπολέμησης της χοληστερόλης εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν τέτοια φάρμακα, τα οποία μπλοκάρουν τη δράση μιας πρωτεΐνης που εμποδίζει το ήπαρ να απομακρύνει την «κακή» χοληστερόλη από το αίμα.

Εκτός της Amgen, η Pfizer και οι συνεργαζόμενες Regeneron - Sanofi βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών για τέτοιους αναστολείς της πρωτεΐνης PCSK9.


Τα νέου τύπου φάρμακα είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως σε ασθενείς που δεν ανέχονται καλά τις στατίνες ή δεν τους καλύπτουν.

 

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, καθώς το evolocumab μπορεί να αποτελέσει μια δυνητική θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους», δήλωσε ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής δρ Μάικλ Κόρεν του Κέντρου Κλινικών Ερευνών Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"