Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα φάρμακα κατά της ημικρανίας

12/6/2008
Πιο αποτελεσματικά από τις τριπτάνες και με λιγότερες παρενέργειες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μια ουσία με δράση ανταγωνιστική ως προς το CGRP, είναι το πειραματικό φάρμακο MK0974, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του οποίου ελέγχεται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών.

Στη 2η φάση των δοκιμών αυτών αποδείχτηκε ότι 2 ώρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου το 45% των πασχόντων είχε απαλλαγεί από την ημικρανική κρίση, ποσοστό αποτελεσματικότητας αισθητά μεγαλύτερο από το 32% των τριπτάνων και το 14% του εικονικού φαρμάκου.

Μια νέα γενιά φαρμάκων κατά της ημικρανίας αναμένεται να είναι διαθέσιμη στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από την πάθηση σε 3 μόνο χρόνια. Πρόκειται για νέες ουσίες, ο μηχανισμός δράσης των οποίων είναι διαφορετικός από αυτόν των τριπτάνων (της κύριας υπάρχουσας θεραπείας), περισσότερο αποτελεσματικός και επιπλέον συνδέεται με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα νέα δεδομένα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο προσεχές συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, προέρχονται από κλινικές μελέτες και αποτελούν αποτέλεσμα των συνεχών ερευνών και της προόδου η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πυροδοτούνται οι κρίσεις ημικρανίας.

Η επιστημονική έρευνα είχε καταδείξει εδώ και καιρό ότι κατά τη διάρκεια των ημικρανιών απελευθερώνεται ένα χημικό «σήμα» στον εγκέφαλο, το λεγόμενο CGRP ή «πεπτίδιο σχετιζόμενο με το γονίδιο της καλσιτονίνης». Οι τριπτάνες δρουν εμποδίζοντας την απελευθέρωση του σήματος αυτού από νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Τα νέα φάρμακα όμως δρουν τελείως διαφορετικά: δεν εμποδίζουν την απελευθέρωση του πεπτιδίου, αλλά εμποδίζουν την πρόσληψή του από γειτονικά νευρικά κύτταρα και κατά συνέπεια εμποδίζουν την εκδήλωση μιας αλληλουχίας γεγονότων που οδηγούν στην ημικρανία.

Μια τέτοια ουσία, με δράση ανταγωνιστική ως προς το CGRP, είναι το πειραματικό φάρμακο MK0974, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του οποίου ελέγχεται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Στη 2η φάση των δοκιμών αυτών αποδείχτηκε ότι 2 ώρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου το 45% των πασχόντων είχε απαλλαγεί από την ημικρανική κρίση, ποσοστό αποτελεσματικότητας αισθητά μεγαλύτερο από το 32% των τριπτάνων και το 14% του εικονικού φαρμάκου. Η νέα αυτή ουσία αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη στον αγώνα των επιστημόνων κατά της ημικρανίας, δίνοντας ελπίδα ανακούφισης στους ασθενείς.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD