Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης

20/5/2008
Μια αγγειοδιασταλτική ουσία και ένα αντικαρκινικό φάρμακο διευρύνουν τις προοπτικές θεραπείας της πάθησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μια σπάνια και επικίνδυνη πάθηση που προκαλείται από την αύξηση του μεγέθους των ενδοθηλιακών κυττάρων στο εσωτερικό των πνευμονικών αγγείων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων των αγγείων, τη στένωση της διαμέτρου τους, τη μεγάλη αύξηση της ενδοαρτηριακής πίεσης και την επακόλουθη εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας.

Η νατριούχος βεραπρόστη δρα αυξάνοντας τη διάμετρο των πνευμονικών αγγείων, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος από την καρδιά στους πνεύμονες και μειώνοντας την τιμή της πίεσης.

Ένα ακόμη ό­πλο στη φαρέ­τρα των ειδικών για την αντιμε­τώπιση της πνευμονικής υπέρτασης αποτελεί ένα νέο φάρμακο, έπει­τα από τη σχετική έ­γκριση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Ορφανά Φαρμακευτικά Προϊόντα (COMP).

Ο λόγος για τις ταμπλέτες τροποποιημένης αποδέσμευσης της φαρ­μακευτικής ουσίας νατριούχος βεραπρόστη, μιας πρωτεΐνης με αγγειοδιασταλτική δράση ανάλογη της προστακυκλίνης, η οποία ενδείκνυται στην αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ).

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μια σπάνια και επικίνδυνη πάθηση που προκαλείται από την αύξηση του μεγέθους των ενδοθηλιακών κυττάρων στο εσωτερικό των πνευμονικών αγγείων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων των αγγείων, τη στένωση της διαμέτρου τους, τη μεγάλη αύξηση της ενδοαρτηριακής πίεσης και την επακόλουθη εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας. Η νατριούχος βεραπρόστη δρα αυξάνοντας τη διάμετρο των πνευμονικών αγγείων, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος από την καρδιά στους πνεύμονες και μειώνοντας την τιμή της πίεσης.

Παράλληλα Αμερικανοί ερευνητές από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Σικάγο πραγματοποίησαν πρόσφατα μια ανακάλυψη, με την οποία διευρύνονται ακόμη περισσότερο οι προοπτικές θεραπείας της πάθησης.

Μετά από μελέτες οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η διαδικασία αύξησης των ενδοθηλιακών κυττάρων στις πνευμονικές αρτηρίες παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με τη διαδικασία της καρκινογένεσης. Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι η σοραφενίμπη (Nexavar), μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου των νεφρών, μπορούσε να παρεμποδίσει την ανώμαλη ανάπτυξη του πνευμονικού αρτηριακού τοιχώματος.

Οι έρευνες επαληθεύτηκαν ακολούθως και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση (οι οποίοι συνέχιζαν να λαμβάνουν τη συνιστώμενη θεραπευτική αγωγή με προστακυκλίνη και σιλντεναφίλη), σε ένα πρώιμο στάδιο κλινικών δοκιμών, στο πλαίσιο των οποίων χορηγήθηκαν μικρές ποσότητες της αντικαρκινικής ουσίας. Οι δοκιμές αφορούσαν τη διαπίστωση της ασφάλειας του φαρμάκου και της ανεκτικότητας σ’ αυτό.

Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: σε 8 από τους 9 ασθενείς βελτιώθηκε αισθητά η αντοχή και αυξήθηκε η ικανότητα άσκησης, σε 6 από τους 9 αυξήθηκε σημαντικά η ικανότητα της καρδιάς να διοχετεύει αίμα στους πνεύμονες και σε 4 ασθενείς μειώθηκε σημαντικά η πνευμονική αρτηριακή πίεση.

Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών της ελπιδοφόρας θεραπείας με ένδειξη τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα του Συλλόγου με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμών
Ο αριθμός των ασθενών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια






Σχετικά άρθρα

Ο HPV εμβολιασμός προλαμβάνει και εξαλείφει πολλαπλούς καρκίνους
Ενημέρωση από την MSD με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών
Vertex: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέα θεραπεία για την κυστική ίνωση
Πρόκειται για τον συνδυασμό deutivacaftor/tezacaftor/vanzacaftor
Καρκίνος στην Ελλάδα: 95 θάνατοι κάθε ημέρα με πάνω από 1,9 δισ. ευρώ το κόστος
Νέα μελέτη αποκαλύπτει το τεράστιο επιδημιολογικό και οικονομικό φορτίο της νόσου