Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα επαναστατική θεραπεία κατά του μελανώματος

8/9/2014 10:18:54 πμ
Ο FDA εγκρίνει το Keytruda για προχωρημένο μελάνωμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το Keytruda (pembrolizumab) για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο ή ανεγχείρητο μελάνωμα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλα φάρμακα.


Το Keytruda είναι το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο που μπλοκάρει ένα κυτταρικό μονοπάτι, γνωστό ως PD-1, το οποίο περιορίζει την "επίθεση" του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα κύτταρα μελανώματος. Το Keytruda προορίζεται για χρήση μετά από ανοσοθεραπεία με το ipilimumab ή μετά από θεραπεία με ipilimumab και έναν αναστολέα BRAF.

 

Ο FDA έδωσε ταχεία έγκριση στο Keytruda ως επαναστατική θεραπεία, διότι από τις προκαταρκτικές κλινικές μελέτες προκύπτει ότι το φάρμακο μπορεί να προσφέρει μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπείες. Θεωρείται δε και ορφανό φάρμακο (φάρμακο που προορίζεται για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών). Αναμένονται και άλλες επιβεβαιωτικές κλινικές μελέτες τις οποίες θα διεξάγει η εταιρεία.

 


Η αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας αποδείχθηκε μετά από κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 173 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα που είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν θεραπεία με Keytruda, είτε στη συνιστώμενη δόση των 2mg/kg είτε σε υψηλότερη δόση 10mg/kg. Το 24% των ασθενών που έλαβαν 2mg/kg είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται, με διάρκεια δράσης τουλάχιστον 1,4-8,5 μήνες, ενώ στους περισσότερους η δράση διήρκησε περαιτέρω. Το ίδιο αποτέλεσμα, σε παρόμοιο ποσοστό, είχαν και οι ασθενείς που έλαβαν τη δόση 10mg/kg.

 

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσίασε το Keytruda ήταν κόπωση, βήχας, ναυτία, φαγούρα στο δέρμα (κνησμός), εξάνθημα, μειωμένη όρεξη, δυσκοιλιότητα, πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγία) και διάρροια.

 


"Το Keytruda αποτελεί την έκτη στη σειρά νέα θεραπεία του μελανώματος που εγκρίνει ο FDA από το 2011 και μετά, και είναι αποτέλεσμα της ελπιδοφόρας εξέλιξης στην έρευνα του μελανώματος", δηλώνει ο Richard Pazdur, MD, διευθυντής του Κέντρου Αιματολογίας και Ογκολογίας του FDA. Οι προηγούμενες 5 θεραπείες για το μελάνωμα που έχει εγκρίνει ο FDA είναι οι: ipilimumab (2011), πεγκιντερφερόνη άλφα-2b (2011), vemurafenib (2011), dabrafenib (2013), και trametinib (2013).

 


Το Keytruda διατίθεται στην αγορά από τη Merck & Co, με έδρα το Whitehouse Station, New Jersey.

 


Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων