Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

MSD: Έρευνα για την επίδραση της πανδημίας

27/5/2022 2:38:56 πμ
Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της εταιρείας MSD σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Ipsos, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου, η πανδημία ευαισθητοποίησε επιπλέον τους γονείς σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και επηρέασε παράλληλα τη γνώση, την αντίληψη και τη συμπεριφορά τους για τον ιό HPV και τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η μελέτη διεξήχθη σε οχτώ ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβενία) και απευθύνθηκε σε περισσότερους από 7.000 γονείς με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα:
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων (79%) γνωρίζει πως ο HPV προκαλεί καρκίνο. Χαμηλό όμως είναι το ποσοστό (48%) των γονέων που γνωρίζουν ότι προκαλεί καρκίνους και στα 2 φύλα.
  • Σχεδόν το 50% των γονέων συμφώνησε πως διαθέτει όλη την απαραίτητη πληροφορία για τον εμβολιασμό. Η αύξηση αυτής της ενημέρωσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πανδημία Covid-19.
  • Στο 68% των γονέων παρατηρήθηκε αλλαγή στάσης έναντι του εμβολιασμού των παιδιών τους, καθώς οι ίδιοι, λόγω της πανδημίας, είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. 
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα κατέδειξε ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό στην ενημέρωση των γονέων, καθώς σχεδόν το 40% δεν έχει γνώση των διαθέσιμων εμβολίων τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη.
Το κενό αυτό ενημέρωσης παρατηρείται κυρίως στους άνδρες, καθώς οι γυναίκες συγκριτικά είναι πιο ενημερωμένες για την αξία του εμβολιασμού και τη συμβολή του στην πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. 

Τέλος, υπάρχει και ένα ποσοστό γονέων που δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών τους είναι σημαντικός, είτε γιατί δυσπιστούν αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων είτε γιατί δεν πιστεύουν πως ο εμβολιασμός αποτρέπει την εξάπλωση των ασθενειών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το πρόγραμμα θα προσφέρεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με έρευνα που αναδεικνύει και την αξία τεχνολογικών εργαλείων για τον εντοπισμό αλληλεπιδράσεων


Σχετικά άρθρα

1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ
Μητρώο Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου: Συνεχίζει να λειτουργεί με ιδιωτική πρωτοβουλία
Αλλά μετά από έξι χρόνια χρειάζεται πλέον οικονομική βοήθεια