Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μόνο με ειδικό παραπεμπτικό θα γίνονται οι επισκέψεις σε ειδικότητες των γιατρών

16/4/2018 12:29:18 μμ
Θα τους το δίνει υποχρεωτικά ο οικογενειακός γιατρός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο η απόφαση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει το επονομαζόμενο gatekeeping στην πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να μπορούν να επισκεφθούν ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους) θα πρέπει υποχρεωτικά να προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας). Σε περίπτωση που δεν τους έχει παραπέμψει τον ασθενή, γιατρός δημόσιου φορέα, η επίσκεψη ΔΕΝ θα είναι δωρεάν αφού ο ειδικός γιατρός δεν θα αποζημιώνεται για την εξέταση.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση ιατρών ΕΟΠΥΥ «καθίσταται σαφές ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κλπ), χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους

 

«Καλούνται οι ιατροί να ενημερώσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και ιδίως τους χρόνιους πάσχοντες για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, επιδεικνύοντας τους την επισυναπτόμενη νομοθεσία. Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει τον επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων», τονίζει η Ένωση.


Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος, είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι ως προϋποθέσεις για την θεσμοθέτηση της Π.Φ.Υ. πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και η ιατρική λειτουργία, μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, συστατικά του συστήματος πρέπει να είναι ο οικογενειακός ιατρός, είτε ως δημόσιος λειτουργός, (υπηρετών στις δημόσιες δομές) ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός ιατρός (γενικής ιατρικής, παθολόγος, παιδίατρος) πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη. Πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κ.λπ. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ έχει αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης εθνικού σχεδιασμού για την Π.Φ.Υ. με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία Διακομματικού Οργάνου Εποπτείας της λειτουργίας της Π.Φ.Υ. θητείας 5 ετών.


Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την υπουργική απόφαση υπ'αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018), με την οποία καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του καθώς τίθεται αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με την οποία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.


Σημειώνεται πάντως ότι η παραπάνω απόφαση δεν ισχύει για τα επείγοντα περιστατικά των ασθενών που εισέρχονται εκτάκτως στα νοσοκομεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Δεν νοείται διανομή ΦΥΚ χωρίς αυτά, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό