Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μια καινοτόμα κατηγορία φαρμάκων ανέπτυξαν Έλληνες επιστήμονες

9/5/2018 9:37:54 πμ
Για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ανάπτυξη μιας καινοτόμου κατηγορίας φαρμάκων, των αναστολέων του ενζύμου αυτοταξίνη, ανακοίνωσε ομάδα Ελλήνων ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Κόκοτο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (IPF), μιας πάθησης με μέση επιβίωση 2-5 χρόνια μετά τη διάγνωση και χωρίς αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση σήμερα.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του ΕΚΠΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιατρικής χημείας «Journal of Medicinal Chemistry», ανέπτυξαν καινοτόμα μικρά οργανικά μόρια, τα οποία στοχεύουν στην αναστολή ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην παραγωγή ενός βιοδραστικού λιπιδίου. 
Στις δοκιμές, οι αναστολείς αυτοί έδωσαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα με πνευμονική ίνωση, αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή και επαναφέροντας σε φυσιολογικά επίπεδα διάφορους δείκτες, όπως τη συγκέντρωση του κολλαγόνου στον πνεύμονα.

Η ελπίδα είναι ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Σημειώνεται ότι τα ένζυμα που σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπιδίων και οι υποδοχείς που αλληλεπιδρούν με τα βιοδραστικά λιπίδια, αποτελούν ένα τομέα που έχει ελάχιστα διερευνηθεί μέχρι σήμερα για την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων. Τα λιπίδια αυτά αποτελούν ελκυστικούς στόχους για το σχεδιασμό και τη σύνθεση καινοτόμων μικρών μορίων που εμφανίζουν νέους μηχανισμούς φαρμακολογικής δράσης.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν κατοχυρωθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήδη διερευνώνται οι δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής τους. 

Στην έρευνα συμμετείχαν οι ερευνητές Αικατερίνη Νικολάου, Ιωάννα Νίνου, Μαρούλα Κόκοτου, Ελεάνα Καφέ, Ανδρέας Αφαντίτης και Βασίλης Αϊδίνης.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jmedchem.8b00232
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στελέχη του ΕΟΦ συναντήθηκαν με τον Κύπριο υπουργό Υγείας






Σχετικά άρθρα

Ο πρώτος OTC συνδυασμός παρακεταμόλης & ναπροξένης εγκρίθηκε στις ΗΠΑ
Πρόκειται για νέο σκεύασμα Tylenol® της Kenvue
Σημαντικά κενά στην ενημέρωση για τον διαβήτη τύπου 1
Σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ που υποστήριξε η Sanofi
Φυσικό αντηλιακό φίλτρο απέκτησε ευχάριστη και αόρατη υφή
Στο πλαίσιο μελέτης από επιστήμονες του UCLA
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης»: Μνημόνιο Συνεννόησης με το Nanopoulos Foundation
Για την υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & την ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία