Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Με κούρεμα θα εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα στους φαρμακοποιούς

13/11/2018 10:15:53 πμ
Αφορά οφειλές προ μνημονίων – από το 2006 και μετά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, καθορίζει πώς θα αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία (αλλά και προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού και τους ασφαλισμένους), σύμφωνα με το euro2day.gr.


Η πλήρη εκκαθάριση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2019, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε μη μισθωτούς και θα αφορά ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ετών από 1.1.2006 και μετά, «για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα παραστατικά ή αποδεικνύεται η παροχή των υπηρεσιών ή η παραλαβή των προϊόντων» (άρθρο 12 του νομοσχεδίου).


Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, «πρόκειται για το σχέδιο νόμου με το οποίο διαμορφώνεται νέο ασφαλιστικό τοπίο για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, από την 1η Ιανουαρίου 2019, με τις εισφορές για κύρια ασφάλιση να υπολογίζονται στο 13,3% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, αφού προστεθούν οι εισφορές του προηγούμενου έτους».

Κούρεμα για τους παρόχους υγείας

Το άρθρο 12 του νομοσχεδίου λοιπόν ορίζεται η καταβολή των οφειλών στο 100% για τους ασφαλισμένους, αλλά προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις στα χρέη προς τους παρόχους υγείας (φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, γιατροί κτλ.).


Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό έκπτωσης που αφορά τις οφειλές, προ ΦΠΑ, προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας θα είναι 3,5% για τα φαρμακεία, το οποίο αποτελεί και το μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με τους υπόλοιπους παρόχους.

Ενδεικτικά αναφέρεται: 8% για τις φαρμακευτικές εταιρείες, 5 ή 10% (ανάλογα με το ποσό μηνιαίας οφειλής) για τα διαγνωστικά κέντρα και τους ιδιώτες γιατρούς, 10% για κλινικές, κέντρα αποθεραπείας κτλ.


Στη διάταξη σημειώνεται επίσης ότι: «Οι λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τυχόν υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής εξοφλούνται για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ, με έκπτωση 20% και για οφειλές πάνω από 15.000 ευρώ, με έκπτωση 45% επί της συναλλακτικής αξίας (αξίας του παραστατικού προ Φ.Π.Α.) του απομένοντος, μετά την αφαίρεση της προκαταβολής, υπολοίπου».


Τέλος, το νομοσχέδιο ορίζει ότι «οι οφειλές εξοφλούνται άμεσα με την έκδοση χρηματικού εντάλματος, ύστερα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εφόσον φυσικά οι δικαιούχοι υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ: τα απαραίτητα πιστωτικά τιμολόγια, υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποδέχονται τη ρύθμιση και παραιτούνται από άλλες αξιώσεις/απαιτήσεις, φορολογική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής».


Παράλληλα επισημαίνεται ότι «οφειλές προς παρόχους υπηρεσιών υγείας, που εκκαθαρίζονται με τις διατάξεις του παρόντος, συμψηφίζονται με τυχόν ληξιπρόθεσμες κάθε είδους οφειλές αυτών προς τον ΕΦΚΑ, πλην των ρυθμισμένων».


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών