Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κυβέρνηση-ΜΜΕ: «Στήνονται» δημοσκοπήσεις και «φτιάχνονται» ρεπορτάζ

19/1/2011
Εντείνονται οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Εντείνονται οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από Κυβέρνηση και προσκείμενα σ' αυτήν ΜΜΕ, εν' όψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα και με αφορμή την έναρξη πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων από τους φαρμακοποιούς.

 

«Κατά παραγγελία» δημοσκοπήσεις που «θα αποδεικνύουν ότι ο λαός τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των επαγγελμάτων, όπως αυτού των φαρμακοποιών», δακρύβρεχτα ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς που κάνουν λόγο για «ατέλειωτες ουρές έξω απ' τα φαρμακεία» από «κακόμοιρα γεροντάκια που ταλαιπωρούνται εξαιτίας της αναλγησίας των φαρμακοποιών» και υβριστικά άρθρα εναντίων του φαρμακευτικού κλάδου σε εφημερίδες, έχουν ως στόχο να αποκρύψουν την αιτία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την κυβερνητική αυθαιρεσία, να φορτίσουν συναισθηματικά καταστάσεις που εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών διαμορφώθηκαν και να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον των απεργών.

 

  • Διαβάζουμε σήμερα (19/1/2011) στην Καθημερινή, ότι

 

«Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με χθεσινή του απόφαση ζήτησε τη διεξαγωγή δημοσκόπησης αναφορικά με το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.

 

Οι αντιδράσεις των θιγόμενων επαγγελματικών ομάδων (δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί κλπ) είναι έντονες και η κυβέρνηση θέλει να απαντήσει με μία δημοσκόπηση που θα εκτιμά ότι θα δείχνει ότι η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.

 

Άλλωστε, χθες, ο υπουργός είπε ότι "εμείς προχωράμε, γιατί είναι κάτι που αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο. Θα έχει σαφή πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή, για τους νέους που θέλουν να μπουν σε επαγγέλματα, που σήμερα είναι κλειστά, θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό, θα βοηθήσει να πέσουν οι τιμές των υπηρεσιών, θα βοηθήσει να βελτιωθούν οι υπηρεσίες”.

 

Σε ό,τι αφορά τη δημοσκόπηση που ζήτησε ο υπουργός, αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Η εταιρεία Metron Analysis ανέλαβε να εκπονήσει την έρευνα κοινής γνώμης μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 1.000 άτομα άνω των 18 ετών».

 

  • Για το ίδιο θέμα η Ναυτεμπορική (19/1/2011) γράφει:

 

«Κάποια στιγμή στις επόμενες μέρες, τουλάχιστον 1.000 πολίτες αυτής της χώρας θα δεχτούν τηλεφωνήματα που θα τους ρωτούν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα.

 

Θα ερωτηθούν για παράδειγμα αν θέλουν να είναι ανοιχτά όλα τα φαρμακεία συνεχώς, ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων και να προμηθεύονται ελεύθερα τα φάρμακα, αν θέλουν να υπάρχει ελάχιστη αμοιβή των συμβολαιογράφων και να πληρώνουν λιγότερα για τη σύνταξη συμβολαίων, αν θέλουν να προσλαμβάνουν δικηγόρο από άλλο νομό για τις υποθέσεις τους και γενικά αν επιθυμούν να βελτιώσουν τη ζωή τους, με λιγότερο κόστος.

 

Προφανώς οι απαντήσεις που θα δοθούν στις συγκεκριμένες ερωτήσεις θα είναι καταφατικές, αφού εξάλλου σε μια δημοσκόπηση οι διαδικασίες είναι γρήγορες και δεν συνιστούν αναλυτικό διάλογο.

 

Όσο προφανείς είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα της έρευνας, τόσο προφανής είναι και η αδυναμία της κυβέρνησης να «περάσει» στην κοινή γνώμη και να πείσει τους θιγόμενους για το δίκαιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.

 

Ποιος είναι ο στόχος της έρευνας; Μα να προκύψει ένα αναμενόμενο τεράστιο «Ναι» μιας μεγάλης πλειοψηφίας υπέρ της προωθούμενης ρύθμισης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθότι ο κόσμος θα απαντήσει ότι θέλει καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, δηλαδή τα αυτονόητα. Το ότι το θέλουν οι πολίτες δεν σημαίνει ότι θα γίνει κιόλας, αλλά αυτός είναι ο στόχος.

 

Στο διάλογο με τις θιγόμενες επαγγελματικές ομάδες, η κυβέρνηση θα επικαλείται και τη δημοσκόπηση, ότι δηλαδή τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση τη στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, προσδοκώντας σε κάμψη των αντιστάσεων.

 

Το παράδοξο είναι ότι καταφεύγει στη δημοσκόπηση, προκειμένου να αποκτήσει ένα ακόμα «δεκανίκι» στο διάλογο, σε μια υπόθεση που δείχνει να έχει δίκιο με το μέρος της.

 

Προφανώς το κάνει επειδή φοβάται τις αντιδράσεις των θιγόμενων, καθότι πρόκειται για ισχυρές κοινωνικές ομάδες. Οι φαρμακοποιοί εξήγγειλαν απεργίες και θα αρχίσουν οι γκρίνιες για έλλειψη φαρμάκων, ενώ τυχόν απεργίες δικηγόρων και συμβολαιογράφων νεκρώνουν συναλλαγές, από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά έσοδα από φόρους. Και δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες».

 

  • Την ίδια στιγμή πληθαίνουν σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές τα «συναισθηματικά φορτισμένα» ρεπορτάζ και οι αναλύσεις που επικαλούμενα την ανάγκη των πολιτών σε φάρμακα, παρουσιάζουν τους φαρμακοποιούς σχεδόν ως «τέρατα» (και είναι μόνο η αρχή…), κατηγορώντας τους για «ακραία στάση» και «κοινωνική αναλγησία» και αποκρύπτοντας σκόπιμα από τους τηλεθεατές τον πραγματικό λόγο των κινητοποιήσεων, που δεν είναι άλλος από την άλωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την καταστροφή του φαρμακείου της γειτονιάς και τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, προς όφελος συγκεκριμένων (μεγαλο-) επιχειρηματικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από το χθεσινό (18/1/2011) κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA:

 

"(συζήτηση στο πάνελ του δελτίου, με τίτλο «Τιμωρούν τους συνταξιούχος για το άνοιγμα του επαγγέλματος», αφού έχει προηγηθεί ρεπορτάζ που κάνει λόγο για «χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται στις ουρές», παρουσιάζοντας επιλεκτικά πχ συνταξιούχους να τα βάζουν με τους φαρμακοποιούς επειδή δεν θα μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους παρά μόνο από τα φαρμακεία ασφαλείας –«Είμαι άρρωστος και περιμένω 2 ώρες… ένα φαρμακείο υπάρχει μόνο!» )

 

Όλγα Τρέμη: Μανώλη, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα δεδομένα για τους φαρμακοποιούς με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλάζουν. Και δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο καθένας που αισθάνεται ότι αλλάζει ο τρόπος της ζωής του και χάνονται κάποια κεκτημένα έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει και να τα υπερασπιστεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των ασφαλισμένων. Είδα το γεροντάκι στην αρχή του ρεπορτάζ να λέει ότι «μας καλούν εμάς να πληρώσουμε το μάρμαρο;». Μα συγγνώμη, αυτό είναι το ερώτημα… καλούμε τα γεροντάκια να πληρώσουν το «μάρμαρο»;;;

 

Μανώλης Καψής: Έχεις απόλυτο δίκιο. Όποιος θίγεται έχει δικαίωμα να αντιδράσει. Και όπως και άλλοι κάνανε απεργίες και διαμαρτυρήθηκαν, έτσι και οι φαρμακοποιοί έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν. Μην ακούς βέβαια αυτά τα περί καταστροφής και τραγωδίας… μην τα ακούμε αυτά… απλά θα ξεβολευτούν! Διότι τι θα συμβεί; Σήμερα, μερικές εκατοντάδες άνεργοι φαρμακοποιοί θα μπορέσουν και αυτοί να ανοίξουν φαρμακείο και θα φτιάξουν τη ζωή τους, θα πέσει όμως η δουλειά για τους υπόλοιπους και θα δουλέψουν και λίγο παραπάνω μερικά απογεύματα και μερικά Σάββατα. Αυτό θα συμβεί! Και αν θέλουν, θα δουλέψουν λίγο παραπάνω το Σάββατο. Αν δεν θέλουν, ας μη δουλέψουν! Τι να πουν οι άνεργοι… Απ' αυτό το σημείο μέχρι το σημείο να υποχρεώσει τον συνταξιούχο που ήδη του έχουν κόψει τη σύνταξη, του χουν κόψει το δώρο, να κάτσει στην ουρά ή να μη βρίσκει το φάρμακο ή ακόμα χειρότερα να αναγκάζεται να πληρώσει από τη τσέπη του αντί να χρεώσει στο ταμείο το φάρμακο και ενδεχομένως να μην έχει να το πληρώσει… υπάρχει μεγάλη διαφορά. Υπάρχει κάποιο όριο στις κινητοποιήσεις! Αυτό που κάνουν οι φαρμακοποιοί, που ταλαιπωρούν τους συνταξιούχους, που τους βάζουν να πληρώσουν αν έχουν τα φάρμακά τους από τη τσέπη τους, είναι σαν να παίρνουν όμηρους τους συνταξιούχους για να κερδίσουν αυτό που θεωρούν αυτοί δίκαιο. Είναι α-πα-ρά-δε-κτο!!! Έχω ακούσει τις χειρότερες δηλώσεις από τους συνδικαλιστές φαρμακοποιούς! Χειρότερες και από τους φορτηγατζήδες και από δεν ξέρω ποιόν άλλον. Οι δηλώσεις που έχουν κάνει ο κύριος Λουράντος και ο κύριος Βαγιωνάς είναι οι χειρότερες που έχω ακούσει τους τελευταίους μήνες!

 

Όλγα Τρέμη: Δεν μπορεί να θεωρούν ότι είναι θεμιτό να παίζουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους άνθρωποι! Διότι αυτή τη στιγμή μπορεί να μιλάμε για ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις, που σημαίνει ότι έχουν ανάγκες για φάρμακα που μπορεί να είναι της τάξης των 100, 200, 300, 400 και παραπάνω ευρώ σε μηνιαία βάση, αυτοί οι άνθρωποι που μπορεί να παίρνουν μια σύνταξη 400-500 ευρώ. Από πού θα βρούνε τα λεφτά για να πάρουν τα φάρμακά τους; Δηλαδή τι ακριβώς περιμένουν; Θα πάνε να δανειστούνε για να βρούνε αυτά τα χρήματα; Θα γίνουν επαίτες; Ή ενδεχομένως να μην τα πάρουν καθόλου και να κινδυνεύσει η ζωή τους;”

 

  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Φ.Σ.Α. ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MEGA:

«Αθήνα 19 Ιανουαρίου 2011

 

ΠΡΟΣ

Το Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων MEGA, κο Τσίγκα

Κοιν/ση : Π.Φ.Σ. & Φ.Σ.Πειραιά

 

Κύριε Γενικέ

 

Διαμαρτύρομαι εντόνως για την αντιδεοντολογική και απαξιωτική προς τον κλάδο των φαρμακοποιών συμπεριφορά των δημοσιογράφων του καναλιού σας, Όλγας Τρέμη και Μανώλη Καψή, οι οποίοι χτες κατά τη διάρκεια του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του MEGA ανέφεραν και μάλιστα ερήμην μου, ότι δήθεν εγώ ως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και ο τ. πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κος Δ. Βαγιωνάς κάναμε τις χειρότερες δηλώσεις ως συνδικαλιστές, χειρότερες και από αυτές των φορτηγατζήδων, και ότι με το να μην χορηγούμε τα φάρμακα επί πιστώσει δήθεν παίζουμε τη ζωή των ασφαλισμένων κορώνα γράμματα.

 

Οι χαρακτηρισμοί περί «χειρότερων δηλώσεων και από αυτές των φορτηγατζήδων» είναι απαξιωτικοί, τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και τους φορτηγατζήδες πολύ περισσότερο δε, όταν γίνονται από δημοσιογράφους που προφανώς θεωρούν τον εαυτό τους ως τιμητές όσων επαγγελματικών τάξεων βρίσκονται σε αγωνιστικές διεκδικήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, μιας και οι ίδιοι προφανώς δεν βρέθηκαν ποτέ σε αντίστοιχη ανάγκη!

Tουναντίον, το μένος τους και η προκατειλημμένη άποψή τους όλο αυτό το διάστημα μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι βρίσκονται σε «διατεταγμένη υπηρεσία».

 

Είναι προφανές ότι καταβάλλουν προσπάθεια να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά του κλάδου μας, στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του, στρεβλώνοντας την αλήθεια που είναι η εξής:

 

Αυτός που εδώ και καιρό παίζει τη ζωή των Ελλήνων ασφαλισμένων κορώνα γράμματα είναι αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το Ελληνικό Κράτος.

 

Τα φάρμακα των Ελλήνων ασφαλισμένων χορηγούνται από τα φαρμακεία χάριν στους βαρύτατους δανεισμούς που οι Έλληνες φαρμακοποιοί αναλαμβάνουν, ένεκα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία τους οφείλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον Απρίλιο 2010 (σχεδόν 400 εκ. €).

 

Εν όψει των ανωτέρω, κι ευελπιστώντας στην παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για έλεγχο αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς των εν λόγω δημοσιογράφων, σας καλώ να απέχετε από παρόμοιους χαρακτηρισμούς ερήμην μου.

 

Κωνσταντίνος Λουράντος

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι online υπηρεσίες και η διενέργεια τεστ και εμβολιασμών ανάμεσα στις τρέχουσες τάσεις






Σχετικά άρθρα

Στα 2,4 τρισ. δολάρια η παγκόσμια αγορά των φαρμακείων
Οι online υπηρεσίες και η διενέργεια τεστ και εμβολιασμών ανάμεσα στις τρέχουσες τάσεις
Για συντεχνιακούς... εμβολιασμούς στα φαρμακεία μιλά η Ένωση Παθολόγων
Τι τους ανταπαντά ο Απόστολος Βαλτάς μέσω του f.daily
ΑΡΕΤΑΙΟΣ: Επιτυχημένο το σεμινάριο για τον δια βίου εμβολιασμό
Με τη συμμετοχή περίπου 600 φαρμακοποιών
Φ.Σ. Τρικάλων: Πειθαρχικό για όσους παραβιάζουν το νυχτερινό ωράριο
Θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από την Περιφέρεια