Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Κόβοντας φάρμακα μειώνουμε το προσδόκιμο της ζωής μας

6/12/2013 11:19:39 πμ
Τι δείχνει έρευνα ξένων επιστημόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Με 371 εκατ. ευρώ λιγότερα θα πρέπει να τη βγάλουν οι Έλληνες ασθενείς για τα φάρμακά τους για το 2014 καθώς από 2,371 δισ. ευρώ που είναι φέτος η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να περιορισθεί στα 2 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς οι επιπτώσεις για τους ασθενείς θα είναι ορατές.


Ακόμα και ξένοι αναλυτές όπως είναι ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia, Frank Lichtenberg, παρουσιάζουν μελέτη για την Ελλάδα των ετών 1995-2010 από το βήμα του συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που δείχνει ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης οδηγεί σε …ελεύθερη πτώση του προσδόκιμου ζωής ενώ η χρήση καινοτόμων θεραπειών αυξάνει το προσδόκιμο κατά 2 χρόνια.

 


Στη μελέτη του Αμερικανού καθηγητή, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των καινοτόμων φαρμάκων που εισήχθησαν στην Ελλάδα, τις βασικές αιτίες θανάτου στη χώρα μας, τις μέρες νοσηλείας, και μέσω μαθηματικών μοντέλων καταγράφει τον αντίκτυπο της φαρμακευτικής καινοτομίας στο προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων και τις μέρες νοσηλείας.


 

Ειδικότερα, κατά την περίοδο 1990 - 2010 εισάγονταν στην ελληνική αγορά κατά μέσο όρο 21 καινοτόμα φάρμακα ετησίως. Συνολικά από το 1995 έως το 2010 το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε ακριβώς κατά 2 χρόνια, από τα 74,7 στα 76,7 έτη. Η παραπάνω αύξηση οφείλεται κατά 44% στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων.


 

ΠΗΓΗ: IATROPEDIA

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή