Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

FITO+: Gold βραβείο για τη δράση
«Συμμετέχουμε και χειροκροτούμε τους φαρμακοποιούς της περιοχής μας»
Χρυσές οι παστίλιες Pulmoll στα Best in Pharmacy Awards 2020
H Parapharm International βραβεύτηκε για το επαναλανσάρισμα της Pulmoll
FIP: Πρόσβαση σε δεδομένα και δείκτες ασφαλείας στους φαρμακοποιούς
Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών


Κλειδί η έγκαιρη θεραπεία στα ρευματικά νοσήματα

9/10/2018 12:02:01 μμ
Μεγάλη η ανακούφιση και από τις λουτροθεραπείες, λένε οι ειδικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Σωτήρια αποδεικνύεται η έγκαιρη έναρξη θεραπείας για όσους πάσχουν από ρευματικά νοσήματα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η έναρξη της θεραπείας 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Δυστυχώς, όμως, τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γ.γ. του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, ρευματολόγος Β. Χατζηλουλούδης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, η οποία γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου.


Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών θα επηρεαστούν, μειώνοντας την κινητική ικανότητά τους και κατ' επέκταση την ποιότητα ζωής τους. Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιπλέον ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα.


«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» είναι και φέτος το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, όπως είπαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».


Η καμπάνια, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Αθανασία Παππά, που συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο, είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, EULAR (European League Against Rheumatism), υποστηριζόμενη από όλα τα μέλη του δικτύου της EULAR, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Ασθενών (PARE), των επιστημονικών εταιρειών και των εταιρειών επαγγελματιών υγείας, με κοινό στόχο να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης στη φροντίδα και τη θεραπεία.


Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ειδικοί τόνισαν ότι η λουτροθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στα ρευματικά νοσήματα, συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό τεκμηριώνεται από τις υγειονομικές εκθέσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγνώρισης των φυσικών πόρων ως ιαματικών, επισήμανε ο γ.γ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, Μ. Δανάς.

 

«Σήμερα έχουμε, πλέον, επίσημα αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος για κάθε μία από τις ιαματικές πηγές της χώρας μας θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις, χημισμό, τρόπο χρήσης (λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία, πηλοθεραπεία), πράγμα το οποίο διευκολύνει τον κάθε ασθενή στην επιλογή της ιαματικής πηγής που θέλει να επισκεφθεί. Η διαδικασία αναγνώρισης αφορά 124 φυσικούς πόρους και από αυτούς έχουν εκδοθεί 54 ΦΕΚ αναγνώρισης φυσικών πόρων ως ιαματικών» υπογράμμισε ο κ. Δανάς.


Επιγραμματικά, ρευματικές παθήσεις στην αντιμετώπιση των οποίων συντελεί η λουτροθεραπεία, όπως υποστήριξαν οι ειδικοί, είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, τα περιοχικά και γενικευμένα επώδυνα σύνδρομα του μυοσκελετικού συστήματος (οσφυαλγία, αυχεναλγία, ινομυαλγία κ.ά.), μεταβολικές οστικές παθήσεις (οστεοπόρωση) κ.ά. Δυστυχώς, όπως τόνισαν, το επίδομα λουτροθεραπείας που χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ καλύπτει τις ρευματικές παθήσεις, δεν καλύπτει την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα γίνει αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily


Σχετικά άρθρα

Εφέτος το Race for the Cure® 2020 θα γίνει με digital… τρέξιμο
Στέλνοντας μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού
Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η συναισθηματική νοημοσύνη σήμερα;
Η Business Coaching Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου γράφει για το f.daily
Αρχίζει η δωρεάν διανομή μασκών προστασίας σε ογκολογικούς ασθενείς
Από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
Τρίκαλα: Οικογένεια προσφύγων ράβει προστατευτικές μάσκες και στολές
Για τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους της πόλης