Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κεφακλόρη

27/2/2009
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Από την
Κική Φέσκου,
φαρμακοποιό

Προσοχή!

• Για την αποφυγή ανάπτυξης μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της κεφακλόρης και των άλλων βακτηριοκτόνων φαρμάκων, τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στην πρόληψη ή αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων που αποδεδειγμένα προκαλούνται από ευαίσθητους σε αυτά μικροοργανισμούς.

Γενικές πληροφορίες

Η κεφακλόρη είναι ένα βακτηριοκτόνο αντιβιοτικό που ανήκει στην ομάδα των ημισυνθετικών κεφαλοσπορινών 2ης γενιάς.

Το 1948 ο Giuseppe Brotzu απομόνωσε τις πρώτες κεφαλοσπορίνες από το μύκητα cefa-losporium acremonium που εντοπίστηκε στις ακτές της Σαρδηνίας.

Ενδείξεις

Η κεφακλόρη ενδείκνυται στη θεραπεία των παρακάτω λοιμώξεων, όταν αυτές προκαλούνται από τα στελέχη που αναφέρονται:

• Μέση ωτίτιδα προκαλούμενη από Strepto- coccus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Staphylococci και Streptococcus pyogenes.

• Λοιμώξεις κατώτερης αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, που προκαλούνται από Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae και Streptococcus pyogenes.

• Φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα προκαλούμενες από Streptococcus pyogenes.

• Λοιμώξεις κατώτερης ουροφόρου οδού, συμπεριλαμβανομένης της πυελονεφρίτιδας και κυστίτιδας, προκαλούμενες από Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella spp.

• Δερματικές λοιμώξεις προκαλούμενες από Streptococcus pyogenes και Staphylococcus aureus.

Κατάλληλη καλλιέργεια και βακτηριολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται ώστε να προσδιορίζεται η ευαισθησία του παθογόνου μικροοργανισμού στην κεφακλόρη.

Αντενδείξεις

Η χορήγηση κεφακλόρης αντενδείκνυται σε ασθενείς με γνωστή αλλεργία στα βακτηριοκτόνα αντιβιοτικά που ανήκουν στην ομάδα των κεφαλοσπορινών, αλλά και σε αυτούς που έχουν ιστορικό αναφυλακτικής αντίδρασης στις πενικιλίνες.

Αλληλεπιδράσεις

• Ασθενείς που λαμβάνουν κεφακλόρη μπορεί να εμφανίσουν λανθάνουσα θετική αντίδραση για ύπαρξη γλυκόζης στα ούρα, όταν κατά την ανάλυσή τους χρησιμοποιούνται τα αντιδραστήρια Benedict και Fehling.

• Έχει αναφερθεί αυξημένη αντιπηκτική δράση όταν η κεφακλόρη χορηγείται μαζί με αντιπηκτικές ουσίες που λαμβάνονται από το στόμα.

• Η κεφακλόρη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μερικών αντισυλληπτικών σκευασμάτων (συνδυασμένου τύπου), οδηγώντας σε εγκυμοσύνη.

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Η κεφακλόρη χορηγείται από το στόμα με ή χωρίς φαγητό.

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι:

Ενήλικες: η συνήθης δόση είναι 250mg κάθε 8 ώρες. Σε πιο σοβαρές λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία) η δόση μπορεί να διπλασιαστεί.

Παιδιά: η προτεινόμενη δόση είναι 20mg/kg ημερησίως σε μοιρασμένες δόσεις κάθε 8 ώρες.
Σε πιο σοβαρές λοιμώξεις, μέση ωτίτιδα ή λοιμώξεις που προκαλούνται από λιγότερο ευαίσθητους μικροοργανισμούς, η δοσολογία αυξάνεται σε 40mg/kg ημερησίως με μέγιστη συνιστώμενη δόση 1g.

Η κεφακλόρη μπορεί να χορηγηθεί και σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Στις περιπτώσεις αυτές η συνιστώμενη δόση συνήθως μένει αμετάβλητη.

Στη θεραπεία λοιμώξεων από β-αιμολυτικούς στρεπτόκοκκους η αγωγή πρέπει να χορηγείται για 10 ημέρες τουλάχιστον.

Υπερδοσολογία

Τα τοξικά συμπτώματα που συνοδεύουν την υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, επιγαστρική δυσφορία, διάρροια. Η σοβαρότητα της επιγαστρικής δυσφορίας και της διάρροιας είναι δοσοεξαρτώμενη.

Η εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων οφείλεται συνήθως σε νόσο που συνυπάρχει, π.χ., αλλεργική αντίδραση ή κάποια άλλη δηλητηρίαση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

• Αντιδράσεις υπερευαισθησίας έχουν αναφερθεί στο 1,5% περίπου των ασθενών και περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, κνησμό, κνίδωση και θετική δοκιμασία άμεσου Coombs*. Πιο σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας όπως αναφυλαξία, πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson και τοξική επιδερμική νεκρόλυση, αναφέρονται σπάνια.

• Στο γαστρεντερικό σύστημα αναφέρεται διάρροια, ναυτία, εμετός, επιγαστρικός φόρτος. Ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Έτσι, σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς εκδηλώνουν διάρροια με τη χρήση των αντιβιοτικών απαιτείται η ενημέρωση του θεράποντος γιατρού.

Σπάνια έχουν αναφερθεί παροδική ηπατίτιδα και χολοστατικός ίκτερος.

• Επιλοιμώξεις από ανθεκτικούς μικροοργανισμούς μπορεί να εμφανιστούν. Σπάνια έχει αναφερθεί ηωσινοφιλία, θρομβοκυτοπενία, αναστρέψιμη διάμεση νεφρίτιδα, κνησμός γεννητικών οργάνων και κολπίτιδα.


δοκιμασία Coombs: ανίχνευση ευαισθητοποιημένων ερυθρών αιμοσφαιρίων σε περιπτώσεις αιμολυτικών αναιμιών.

Οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί σε ασθενείς που λαμβάνουν κεφακλόρη χωρίς όμως να είναι σαφής η αιτιολογική συσχέτιση.

• Κ.Ν.Σ.: αναστρέψιμη υπερδραστηριότητα, νευρικότητα, αϋπνία, σύγχυση, υπερτονία, ζάλη, κεφαλαλγία, παραισθήσεις, υπνηλία.

• Ήπαρ: παροδικές αυξήσεις στις τιμές SGOT, SGPT, αλκαλικής φωσφατάσης. Σπάνια ηπατική δυσλειτουργία συμπεριλαμβανομένης της χολόστασης.

• Αιμοποιητικό σύστημα: παροδική λεμφοκυττάρωση, λευκοπενία, αιμολυτική αναιμία, απλαστική αναιμία και αναστρέψιμη ουδετεροπενία.

• Νεφροί: ελαφριά αύξηση του BUN* ή της κρεατινίνης (< 1 στα 500) και παθολογικά ευρήματα στη γενική εξέταση ούρων.

*
BUN (Blood Urea Nitrogen): η συγκέντρωση της ουρίας στον ορό ή στο πλάσμα, που συμβατικά προσδιορίζει το περιεχόμενο αζώτου (σημαντηκός δείκτης της νεφρικής λειτουργίας).

Στις ήδη αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρούνται σε ασθενείς που λαμβάνουν κεφακλόρη προστίθενται οι εσφαλμένες εργαστηριακές τιμές και οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις των αντιβιοτικών της τάξης των κεφαλοσπορινών που συνήθως είναι: πυρετός, πόνος στο υπογάστριο, νεφρική δυσλειτουργία, τοξική νεφροπάθεια, αιμορραγία, λανθάνοντες θετικοί έλεγχοι για γλυκόζη στα ούρα, αυξημένη χολερυθρίνη, αυξημένες τιμές LDH, πανκυτοπενία*.

* πανκυτοπενία = παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων.

Πολλές κεφαλοσπορίνες εμπλέκονται στην πυροδότηση επιληψίας, ειδικά σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια όταν η δόση τους δεν μειώνεται. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να σταματήσει η χορήγηση του φαρμάκου και να χορηγηθούν αντιεπιληπτικά αν η χορήγησή τους ενδείκνυται κλινικά.

Κύηση - Γαλουχία

Η κεφακλόρη πρέπει να χορηγείται σε περίοδο εγκυμοσύνης μόνο όταν κρίνεται αυτό απολύτως απαραίτητο. Επειδή είναι άγνωστη η επίδραση της κεφακλόρης στα βρέφη, απαιτείται προσοχή όταν χορηγείται σε μητέρα που θηλάζει. Μικρές ποσότητες κεφακλόρης έχουν ανιχνευτεί στο μητρικό γάλα έπειτα από λήψη 500 mg. Τα ίχνη ανιχνεύθηκαν σε 1 ώρα.

Εμπορικά σκευάσματα

Ceclor / Φαρμασέρβ-Λίλλυ Α.Ε.Β.Ε.:

• caps 500mg
• s.r. f.c.tab. 750 mg
• gra.or.sus. 125mg/5ml, 250mg/5ml, 375mg/5ml


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»