Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Martin Shkreli: Διοικεί εταιρεία μέσα από τη φυλακή
Είναι ο άνθρωπος που ανέβασε τιμή σε φάρμακο κατά 5.000%
ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο


Καταργείται η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων

16/1/2018 9:22:16 πμ
Ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η αδιαφάνεια και η αυθαιρεσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την πλήρη διαφωνία τους εκφράζουν τα μέλη του ΣΦΕΕ για την επικείμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με βάση το άρθρο 259, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις».

 «Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.


Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Με την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών, η Επιτροπή Τιμών παρήγαγε ουσιαστικό έργο και πήρε αποφάσεις που στήριξαν τη δημόσια υγεία καθώς και το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, έδωσε λύσεις σε θέματα στα οποία η εφαρμογή του «γράμματος του νόμου», τα οδηγούσε σε αδιέξοδο και για τα οποία η μονομερής εκπροσώπηση κρατικών φορέων μπορεί να μην ανεδείκνυε το μέγεθος κάποιων προβλημάτων και συνεπώς την ανάγκη επίλυσης τους», τονίζουν τα μέλη του ΣΦΕΕ, σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας.

 

Επίσης, εκτιμούν πως η προτεινόμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων θα δημιουργήσει μια παντοδύναμη αρχή στον τομέα της τιμολόγησης η οποία θα αποφασίζει για ό,τι θεωρεί σωστό αλλά θα καλείται και η ίδια να αποφασίσει για ό,τι δέχεται πως έκανε λάθος ή για ό,τι χρήζει διόρθωσης.


Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από εδώ και στο εξής ο εκάστοτε υπουργός Υγείας, ο ΕΟΦ, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στην τιμολόγηση των σκευασμάτων. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα με καθυστερήσεις στην τελική τιμολόγηση των φαρμάκων, ενώ αίσθηση προκαλούσαν οι επί σειρά ημερών συνεδριάσεις της προκειμένου να εκδοθεί ένα Δελτίο Τιμών.


Το άρθρο 259 καταργεί το στάδιο της Επιτροπής Τιμών, οπότε η διαδικασία φαίνεται να πηγαίνει από την υποβολή των ενστάσεων των εταιριών επί των προτεινόμενων τιμών του ΕΟΦ, απευθείας στο γραφείο του υπουργού και τη Διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο
Έντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο


Σχετικά άρθρα

Τα θεραπευτικά διαβητικά υποδήματα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ
Ο Οργανισμός θεσπίζει τις προδιαγραφές τους ώστε να χορηγούνται στους διαβητικούς
Νέοι κανόνες για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατευθυντήριες οδηγίες συμμόρφωσης από τον ΕΜΑ
Επανακυκλοφορούν τα σκευάσματα βαλσαρτάνης της Heremco
Οι προσμείξεις NDMA και NDEA είναι εντός των προδιαγραφών, σύμφωνα με τον ΕΟΦ
ΠΕΦΝΙ: Συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή έρευνα για τα αντιβιοτικά και την αντοχή των μικροβίων σε αυτά
Καλεί όλους τους επαγγελματίες υγείας να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο