Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καθορισμός του τύπου δέρματος

31/1/2008
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


της Ελένης Θεολόγη

 

 

Οι διάφοροι τύποι και καταστάσεις του δέρµατος

 

Συνήθως διακρίνουµε, ανάλογα µε την ποιότητα και την ποσότητα του FHL (υδρολιπιδικό φιλµ), τρεις κύριους τύπους δέρµατος: φυσιολογικό, ξηρό και λιπαρό, στους οποίους προστίθενται ορισµένες διαφοροποιήσεις: δέρµα πολύ ξηρό, δέρµα λιπαρό µε άφθονη ή περιορισµένη ροή σµήγµατος, δέρµα µεικτό.

Σε αυτούς τους βασικούς τύπους µπορούν να προστεθούν, χρόνια ή παροδικά, διάφορες καταστάσεις: ξήρανση, αφυδάτωση, αντιδραστικότητα, ευερεθιστότητα, ροδόχρους ακµή, γήρανση κτλ.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής, το δέρµα εξελίσσεται ανάλογα µε διάφορους παράγοντες:

Tις κλιµατικές, περιβαλλοντικές ή οικιακές συνθήκες: το κρύο, ο αέρας, ο ξηρός αέρας, ο ήλιος, η ρύπανση, η θέρµανση, ο κλιµατισµός µπορούν να επιφέρουν ξήρανση, αφυδάτωση, ροδόχρου ακµή, πρόωρη γήρανση κτλ.

Tο επαγγελµατικό περιβάλλον: τα απορρυπαντικά, η σκόνη στο περιβάλλον κτλ. µπορεί να επιφέρουν ξήρανση και ευερεθιστότητα στο δέρµα, καθώς και η επαφή µε υδρογονάνθρακες µπορεί να προκαλέσει ακµή.

Τους παράγοντες φυσιολογίας:
Έλλειψη ή ανισορροπία ορµονών (εµµηνόπαυση: πιο ξηρό δέρµα, υπερανδρογονία: πιο λιπαρό δέρµα).
– Διατροφική έλλειψη βιταµινών (έλλειψη βιταµινών Α, Β6, Ε, F, PP: πιο ξηρό δέρµα, έλλειψη βιταµινών Β2 ή Η: πιο λιπαρό δέρµα, έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων: πιο ξηρό δέρµα, πρόωρη γήρανση).
– Ύπαρξη παθολογίας (υποθυρεοειδισµός, υποπαραθυρεοειδισµός, νεφρική ανεπάρκεια, ουραιµία, εµπύρετες λοιµώδεις νόσοι, διαβήτης: πιο ξηρό δέρµα, υπερφλοιοεπινεφριδισµός: ακµή).
– Λήψη φαρµάκων (αναβολικά: πιο λιπαρό δέρµα, υποχοληστερολαιµικά, κορτικοειδή, ρετινοειδή, ορισµένα αντιυπερτασικά, κυκλοσπορίνη: πιο ξηρό δέρµα, κατάχρηση υπακτικών ή διουρητικών: αφυδατωµένο δέρµα) κτλ.

Την ηλικία: το δέρµα γίνεται πιο ξηρό µε τα χρόνια, λόγω της επιβράδυνσης της έκκρισης σµήγµατος και ιδρώτα.

 

Εποµένως, τα βασικά χαρακτηριστικά του δέρµατος µπορούν να τροποποιηθούν, προοδευτικά ή απότοµα, ανάλογα µε τις περιστάσεις.

Η διάγνωση της κατάστασης του δέρµατος, που πραγµατοποιείται κάθε φορά που το ζητάει η πελάτισσά σας, επιτρέπει να προσαρµόσετε µε ακρίβεια τις συµβουλές σας.
Η αναγνώριση των κύριων χαρακτηριστικών του δέρµατος αποτελεί το σηµείο-κλειδί για την παροχή σωστών συµβουλών καλλυντικής περιποίησης. Αυτή η «διάγνωση» του τύπου του δέρµατος και της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται, περιλαµβάνει τρία παράλληλα στάδια:

• Οπτική εξέταση.

• Εξέταση δια της αφής.

• Διάλογο µε την πελάτισσα.

 

Οπτική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης µε την πελάτισσα παρατηρήστε:

Το χρώµα του δέρµατος: ανοιχτό, φωτεινό, µατ, θαµπό, ροζ, ερυθρωπό, γκριζωπό, κέρινο κτλ. Αντικατοπτρίζει την κατάσταση της λειτουργίας των υποκείµενων αγγείων (για το χρώµα) και την ποιότητα του FHL (για την όψη, τη λάµψη). Το χρώµα µπορεί επίσης να µαρτυρά αλλοιώσεις του δέρµατος.

Την υφή του δέρµατος: λεπτό, σφιχτό, λείο, ακανόνιστο, παχύ κτλ. Μαρτυρά τον όγκο των σµηγµατογόνων αδένων και το µέγεθος των οπών τρίχας-σµήγµατος.

Τυχόν ατέλειες: ρυτίδες, γραµµές, ακµή, αλλοιώσεις ή ουλές από ακµή, πιτυρίαση, φολίδες, κοκκινίλες, ροδόχρους ακµή, χρωστικές κηλίδες κτλ. είναι επίσης σηµεία που επιτρέπουν να εκτιµηθεί «ο βίος» του δέρµατος.

 

Εξέταση δια της αφής

Η εξέταση αυτή είναι προαιρετική και γίνεται όταν η πελάτισσα δε γνωρίζει επαρκώς το δέρµα της, ώστε να µπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά στις αντίστοιχες ερωτήσεις. Πρέπει να γίνει µε απολύτως καθαρά χέρια, αγγίζοντας το δέρµα µε τον αντίχειρα, από το µάγουλο ως το µέτωπο και σας επιτρέπει να εκτιµήσετε:

Την υφή του δέρµατος: µαλακό, πολύ απαλό, λιπαρό, τραχύ κτλ. Εξαρτάται από την ποσότητα και τη σύνθεση του FHL και κυρίως από την αναλογία της υδατικής και λιπιδικής φάσης του.

Το πάχος δέρµατος (επιδερµίδα, δέρµα, υποδόριος ιστός): λεπτό, παχύ, φυσιολογικό δέρµα κτλ. Μαρτυρά τον όγκο και εποµένως και τη δραστηριότητα των σµηγµατογόνων αδένων. Επίσης αντικατοπτρίζει την ποιότητα της διαδικασίας της κερατινοποίησης, το πάχος και τη δοµή της κεράτινης στιβάδας.

Τη θερµοκρασία του (προσοχή! λάβετε υπόψη τις εξωτερικές κλιµατικές συνθήκες): παρέχει στοιχεία για την κατάσταση των δερµατικών αγγείων (παράδειγµα: ένα δέρµα µε ροδόχρου ακµή είναι συχνά ζεστό, λόγω της µόνιµης αγγειοδιαστολής των µικρών αγγείων του δέρµατος).

Την ελαστικότητα και τη σταθερότητά του (δηλαδή την έλλειψη ευθραυστότητας): που αντικατοπτρίζει τις µηχανικές ιδιότητες της επιδερµίδας.

Την ενδεχόµενη παρουσία ρυτίδων από αφυδάτωση, δηλαδήµικρών εγκάρσιων γραµµών, ορατών κυρίως στα µάγουλα όταν οι µυς συσπώνται, οι οποίες εξαφανίζονται µόλις χαλαρώσει η πίεση (αν δεν επιθυµείτε να κάνετε την εξέταση δια της αφής, ζητήστε από την πελάτισσά σας να χαµογελάσει, ώστε να εµφανιστούν οι τυχόν ρυτίδες και να φανεί αν το δέρµα της είναι αφυδατωµένο ή όχι).

 

Διάλογος

Με το διάλογο η εξέταση γίνεται εφόσον η πελάτισσά σας θα εκφράσει µε ακρίβεια τις επιθυµίες της. Θέτοντας σύντοµες, ανοιχτές και εύστοχες ερωτήσεις, θα µπορέσετε να λάβετε πληροφορίες που θα σας επιτρέψουν να επιβεβαιώσετε τη διάγνωσή σας ή να την κάνετε πιο ακριβή, καθορίζοντας καλύτερα τις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες της πελάτισσάς σας. Θα πρέπει να ακούσετε προσεκτικά τις απαντήσεις της, προκειµένου να της παρέχετε κατάλληλες συµβουλές.

 

Οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε

• Πώς είναι το δέρµα της πελάτισσάς σας αυτή τη στιγµή; Πώς το αισθάνεται;

• Πώς το καθαρίζει;

• Πώς το περιποιείται συνήθως, τι είδους προϊόντα χρησιµοποιεί;

• Πώς αντιδρά το δέρµα της στο σαπούνι, στο νερό της βρύσης, στο κρύο, στον ήλιο;

 

Ρωτήστε επίσης σχετικά µε:
• Τις συνθήκες ζωής και εργασίας της (εξωτερικός-εσωτερικός χώρος, ατµόσφαιρα που υπερθερµαίνεται, κλιµατισµός κτλ.), τον τρόπο ζωής της (διατροφή, κάπνισµα, αθλητικές δραστηριότητες κτλ.).
• Καταστάσεις στρες ή υπερκόπωσης (το στρες εντείνει κάθε διαταραχή του δέρµατος).
• Την ύπαρξη ή όχι παθολογικής κατάστασης
• Την ενδεχόµενη λήψη φαρµάκων. 



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Η επέκταση των προϊόντων και των υπηρεσιών είναι προς όφελος των ασθενών, αναφέρει η εταιρεία






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση