Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Οδηγίες για όσους φορούν φακούς επαφής
Δημήτριος Ξενόπουλος, Χειρούργος Οφθαλμίατρος
ΤΑΥΦΕ: 'Αλμα 218% κατέγραψε η περιουσία του ταμείου
Το επενδυτικό προφίλ του είναι τόσο ισχυρό που δεν το άγγιξε καν η Covid-19
ΕΛΠΕΝ: Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση κολχικίνης για την αντιμετώπιση της Covid-19
Σύμφωνα με έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά


Ιταλία: Ζητά τη βοήθεια της ΕΕ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού

11/3/2020 4:19:43 μμ
Αντιδράσεις στην απόφαση ορισμένων κρατών-μελών να σταματήσουν τις εξαγωγές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Janez Lenarcic, Στέλλα Κυριακίδη 
Η Ιταλία ζήτησε επίσημα τη βοήθεια άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καλύψει τις ανάγκες της σε υγειονομικό υλικό και σε μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, με τον υπουργό Υγείας Roberto Speranza να προειδοποιεί ότι η μη συνεργασία εντός της Ένωσης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές αυτών των προϊόντων. Ωστόσο οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συλλέξει τέτοια υλικά δεν θα εξασφαλίσει την επάρκειά τους πριν από τον Απρίλιο, δημοσιεύει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν ανακοινώσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία, ότι θα σταματήσουν τις εξαγωγές υλικών, όπως μάσκες και ειδικές στολές, προκειμένου να αποφύγουν ελλείψεις στις χώρες τους.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας της Γερμανίας που είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να αναθεωρήσει τους περιορισμούς των εξαγωγών σε μάσκες, γάντια και στολές, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει την καθολική απαγόρευση των πωλήσεων αυτών των προϊόντων σε κράτη εκτός της ΕΕ.

«Αυτά τα μέτρα υπονομεύουν τη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Janez Lenarcic, επίτροπος της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ενώ έρχονται ενάντια στο πνεύμα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών εντός της ΕΕ.
Στο ίδιο κλίμα, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ζήτησε «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών μελών για να αποφευχθούν οι ελλείψεις πανευρωπαϊκά. Οι ελλείψεις σε μάσκες βέβαια ήδη παρατηρούνται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και θέτουν σε κίνδυνο τους επαγγελματίες υγείας, ανέφεραν άλλοι αξιωματούχοι στη συνεδρίαση.

Αλλά και η υπουργός Υγείας του Βελγίου, Maggie De Block, αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας τις απαγορεύσεις των εξαγωγών «παράδοξες» και παρότρυνε να αρθούν, όπως και οι υπουργοί άλλων χωρών που δεν έχουν επιβάλει αντίστοιχα μέτρα.

Η πρόταση πάντως των υπουργών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας είναι να επανέλθει η παραγωγή ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη, διότι σήμερα εξαρτάται υπερβολικά από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, ώστε να βρεθεί η λύση για το μέλλον. Η Γαλλία, για παράδειγμα, εισάγει περίπου το 40% των συστατικών φαρμάκων από την Κίνα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος εφιστά την προσοχή του ΕΟΦ για την πρόσφατη απόφασή του
Σε συνεργασία με εταιρεία delivery


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Όλες οι σφραγίδες επί των συνταγών να αντικατασταθούν με μία
Αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών
ΣΕΙΒ: Αναίτιες καθυστερήσεις έγκρισης και αποζημίωσης
Στερούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ την πρόσβαση σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
ΦΥΚ: 2300 αιτήσεις σε ιδιωτικά φαρμακεία έγιναν από τους ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μειώσει τις αναμονές στα δικά του φαρμακεία
Κ. Πιερρακάκης: Η άυλη συνταγράφηση ήρθε για να μείνει
450.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο σύστημα